Værsgo': Den dér stak af 100.000 fotos er jeres

Arkivar Tina Knudsen Jensen har fået en ordentlig stak pressefotos i sin varetægt. Sådan rundt regnet 100.000 stykker. Foto: Jens Munk

Værsgo': Den dér stak af 100.000 fotos er jeres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Randers Amtsavis har overdraget sit omfattende fotoarkiv til Randers Stadsarkiv. Den enorme stak af billeder er en vigtig dokumentation af livet i hele lokalområdet. Men også en besværlig gave. For den skal registreres. Og det vil tage rigtig mange år, førend det arbejde er fuldført.

Randers: 30 tætpakkede flyttekasser har skiftet adresse og ejer. De har hidtil stået i fotoarkivet på Randers Amtsavis i Nørregade 7. I dag er kasserne med de 100.000 billeder havnet på Randers Stadsarkiv, hvor de i første omgang står stablet i arkivets lokaler i Boyes Pakhus på Laksetorvet.

Det er en ordentlig mundfuld, som arkivet ikke uden videre kan sætte et flueben ved. For det kræver, at billederne skal registreres og digitaliseres, ligesom de skal sættes i forbindelse med de artikler, de i sin tid var knyttet til, da de blev trykt i avisen.

For sammen med billedarkivet får arkivet også overdraget avisens store samling af indbundne aviser, hvor den første så dagens lys i 1810. Dog følger førsteudgaven af avisen med over i avisens i nye lokaler i SCS-Huset, Østergrave 4, ligesom andre genstande fra avisens historie er fulgt med som en naturlig forbindelse til mediehusets lange historie og fortid i Randers.

- Men når vi først kommer så langt, bliver det rigtig godt. For det er da fantastisk, at vi får al den dokumentation og viden, som billederne rummer. Og det bliver ekstra godt, når vi kan henvise til de artikler, som billederne i sin tid var knyttet til, siger arkivar Tina Knudsen Jensen, selvom gaven også trækker på rigtig mange resurser, som arkivet ikke umiddelbart har.

Derfor bliver næste opgave at søge økonomiske midler til at lave et projekt og på den måde løse den store opgave, som arkivet ikke formår med sin nuværende bemanding.

- Men det bliver nok ikke i min tid, at vi kommer i mål, vurderer arkivaren, der på papiret har 14 år endnu på arbejdsmarkedet. Hun tilføjer muntert, at arkiver arbejder for evigheden.

Arkivar Tina Knudsen Jensen er vildt forundret over, hvor mange  ukendte steder, avisens pressefotografer har været med deres kameraer.
Arkivar Tina Knudsen Jensen er vildt forundret over, hvor mange ukendte steder, avisens pressefotografer har været med deres kameraer. "Det er en guldgrube af viden, vi her har fået," siger hun. Foto: Jens Munk

Imponerende samling

Under alle omstændigheder er hun imponeret over, hvor meget lokalhistorie, som gaven repræsenterer.

- I har jo været rundt på de underligste steder. Det er den vildeste blanding af begivenheder og steder. Så på den måde er det værdifuldt materiale for os, der jo samler små brudstykker for at kunne skrive byens historie, siger Tina Knudsen Jensen. Og i den sammenhæng er billederne til stor gavn.

Billederne strækker sig i tid fra 1960'erne til frem til midten af 1990'erne, da avisen gik over til at anvende digitale fotos. Før den tid blev hvert billede, der var brugt i avisen, forsynet med en lille tekst om tid og sted og derefter anbragt i en af de 96 arkiv-skuffer, som avisarkivet i Nørregade rummede.

- Det var jo til stor hjælp, da vi gik i gang, siger Tina Knudsen Jensen, der foretog en grovsortering af billederne, da hun og hendes medarbejdere tømte avisarkivet.

- Vi har kun taget de billeder med, som avisens egne fotografer har taget. Fotos af Marilyn Monroe, Tutankhamons grav og mange andre personer og lokaliteter uden for avisens dækningsområde, har vi sorteret fra. For det er lokalhistorien, vi samler.

Spørgsmålet er, hvornår Amtsavisens Samling står klar til brugerne.

- Faktisk har vi mange frivillige, der hellere end gerne vil hjælpe os. Men vi har ikke pladsen til det, sådan som det ser ud lige nu. Derfor har jeg høfligt takket nej til mange, der ellers gerne vil gi' en hånd med i arbejdet med at registrere fortiden.

De mange tusinde billeder bliver både registreret, digitaliseret og arkiveret.

- Men originalerne beholder vi vi også. For i dag ved ingen, hvad digitaliseringen gør ved billederne om 40 år, siger Tina Knudsen Jensen, der hermed ikke kan love, at de mange pressefotos bliver tilgængelige for offentligheden i løbet af kort tid.

- Men vi har billederne. Og det er vigtigt for eftertiden, siger Tina Knudsen Jensen.

Men stadsarkivet er ikke eneste arvtager af genstande fra bladhuset i Nørregade. Museum Østjylland har fået et skrivebord og en vadsæk, der har tilhørt stifteren Søren Elmenhoff, i sin varetægt. Historien om Søren Wissing Elmenhoff (1766-1837) er også historien om en af datidens ivrige iværksættere. Han var kun 24 år, da han slog sig ned i Randers og grundlagde Randers Amtsavis, der så skulle vise sig at være den eneste af byens fem aviser, der har overlevet og repræsenterer godt og vel 200 års avishistorie.

Værsgo': Den dér stak af 100.000 fotos er jeres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce