Varmt gensyn med det lille julemirakel

Lisbeth Knopper, Morten Bo Koch, Margit Szlávik og Daniel Bevensee i "Miraklet" på Randers Egnsteater. Foto: Henrik Espensen

Varmt gensyn med det lille julemirakel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Randers Egnsteater smider de røde sløjfer og den larmende julemusik over bord og koncentrerer sig om julens reelle budskab om næstekærlighed i genbrugs-forestillingen "Miraklet", der havde ny-premiere torsdag aften.

Randers: Materielt set er det en rigtig fattigmands-jul, som Randers Egnsteater disker op med her ind under jul. Til gengæld er årets juleforestilling "Miraklet" rig på åndelig føde.

I Andreas Dawes tekst og Kurt Bremerstents opsætning er al julefarveladen skrællet af. Vi er inde ved det helt essentielle i julens budskab om næstekærlighed. Teksten læner sig føjeligt op af Biblens tekst, uden at der bliver talt om miraklet i Bethlehem eller om de vise mænd, der søgte miraklet.

Men vi er ikke et øjeblik i tvivl om det religiøse tankegods og den kristne arv. Glem alt om julemænd og glitterstads. Her er det hjertets renhed, det handler om. Og det rene budskab understreges eftertrykkeligt i Sus Hauglands rå og nøgne scenografi, der formår at demonstrere det abstrakte begreb om lysets kraft. På en måde er det dejligt, at hun trods alt levner en reminiscens af julen i sin scenografi, hvor et sæt hærdebrede englevinger folder sig ud over spillet.

- Hvad vi har, siger den ene.

- Ja, det er det samme som ingenting, siger den anden.

Scenen er sat til en fortælling

Fakta
Medvirkende: Lisbeth Knopper, Margit Szlávik, Daniel Bevensee og Morten Bo Koch.Instruktør: Kurt Bremerstent.

Dramatiker: Andreas Dawe.

Scenograf: Sus Haugland.

Musik: Jacob Venndt.

Lyd og lys: Jens Lind.
Daniel Bevensee, Margit Szlávik, Lisbeth Knopper og Morten Bo Koch fanger lyset i
Daniel Bevensee, Margit Szlávik, Lisbeth Knopper og Morten Bo Koch fanger lyset i "Miraklet". Foto: Henrik Espensen

Miraklet i baggården

Vi er i et ingenmandsland. En baggård måske, hvor kulde og fattigdom gør tilværelsen næsten ubærlig.

- Vi har, hvad vi har, konstaterer den gode Flora, mens den vrisne Alfred svarer, at det er det samme som ingenting.

Og det er bestemt ikke sjovt at være baggårds-menneske her i laser og pjalter. Maverne knurrer om kap med vreden, mens kulden kræver sine ofre.

Det er her i denne mørke afkrog af verden, at Flora finder sin søn, Otto, svøbt i et lille tæppe. Et lille mirakel for den fattige kone, der på et tidspunkt må give op for sulten og kulden. Forinden når hun at give sin lille søn et "stykke lys". En kraft, der altid vil stå ham bi, hvis bare han husker at være et ordentligt menneske.

Kraften materialiseres. Otto tryller løs med sin kraft. Spegepølse til de sultne dumper ned fra himlen til de sultne mennesker, der vil have mere og mere. Naturligt nok uddør kraften, fordi Otto glemmer formaningen om hjertets renhed, der er forudsætningen for hans virke. Baggården omdannes til den rene dans om guldkalven. Og så stopper festen.

Grisk og grådig

Heldigvis indser Otto sin fejlkurs. For han er jo det mirakel, som fortællingen også søger efter, personificeret i et par snørklede fantasi-væsener, der uden varsel dukker op fra scenerummets indre. De leveres leveres tjept og muntert af Lisbeth Knopper og Morten Bo Koch, der også spiller væsentlige roller i baggården. Hun som den blinde Lotta, der til slut får klarsynet, mens Morten Bo Koch fremstiller sin Alfred i en grådig og grisk attitude med grumheden lysende ud af hver en bevægelse, han foretager.

Margit Szlávik indtager scenen med sin joviale og gode Flora, der tror på det gode i mennesket. Og. Det lille mirakel, Otto, spilles poetisk og nærværende af Daniel Bevensee, der er eneste nye spiller fra teatrets opsætning af forestillingen i 2013.

Sidst, men ikke mindst sørger Jacob Venndt for markant lydkulisse til en historie om mirakler og tro, hvor tonerne fra mundharpe og harmonika slår tonen an og stemmer voldsomt i under et stort og grådigt hatteshow, der er central for handlingen.

Og der bliver jul på egnsteatret uden juletræ og nisser, men med en sentimental historie, der går i hjertet.

Varmt gensyn med det lille julemirakel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce