Veninde til PTSD-ramt soldat: Jeg håber han får hjælp

Politiet var mødt talstærkt op i skudsikre veste og stærkt bevæbnede i forbindelse med aktionen, hvor en 42-årig krigsveteran mandag blev anholdt efter at have truet med at skyde betjente på politistationen i Randers. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

Veninde til PTSD-ramt soldat: Jeg håber han får hjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I timerne inden anholdelsen af en 42-årig tidligere udsendt Balkan-veteran med krigstraumer, forsøgte en veninde til ekssoldaten desperat at skaffe hjælp til ham.

Randers: Den 42-årige mand, der mandag truede med at skyde betjente på politistationen i Randers, henvendte sig i timerne forinden personligt til en veninde fra Randers med et akut behov for hjælp.

I omkring en uge havde han været foruden sit tøj, penge og ikke mindst den medicin, som han er afhængig af, efter at være blevet smidt ud fra et bosted i Nyborg, hvor han ifølge Amtsavisens oplysninger har opholdt sig det seneste år.

Ifølge veninden, som ikke ønsker at stå frem med sit fulde navn, og derfor i denne artikel insisterer på at blive beskrevet som 'T. Sørensen', har den 42-årige i omkring en uge derfor levet på må og få. Hun fortæller, at vennen har betroet hende, at han i løbet af denne periode tillige har været anholdt og tilbageholdt af politiet i Odense i nogle dage. Disse oplysninger har det ikke været muligt for Amtsavisen at få bekræftet.

En veninde til den 42-årige eks-soldat er overbevist om, at frustrationen og afmagten hos flere hjemvendte veteraner kan ende med at få frygtelige konsekvenser. Arkivfoto: Morten Stricker/Scanpix
En veninde til den 42-årige eks-soldat er overbevist om, at frustrationen og afmagten hos flere hjemvendte veteraner kan ende med at få frygtelige konsekvenser. Arkivfoto: Morten Stricker/Scanpix

'I kan se mig i nyhederne'

T. Sørensen har kendt den 42-årige i omkring tre år, men hun havde ikke set ham i mere end et år, før han - efter at have ringet til hende gentagne gange - pludselig bad om hendes hjælp.

Han havde hårdt brug for at få sin medicin tilbage, som ifølge ham blev tilbageholdt i Nyborg.

Derfor ringede T. Sørensen til både det fynske bosted, mandens sagsbehandler samt et veteranhjem i Fredericia, hvor den 42-årige mand havde haft sin gang, men uden resultat.

Veninden var til stede, da manden herefter selv ringede til den kvindelige sagsbehandler med et ultimatum.

- Så fik han sagt til hende, at hvis ikke han fik sine ting, og der ikke var sket noget inden klokken 12, så kunne de se ham i nyhederne klokken 13, og det var jo også rigtigt nok. Han sagde, at han ville skyde både det ene og det andet, og til sidst ville han også skyde panserne, fortæller T. Sørensen.

Opringningen førte til, at sagsbehandleren anmeldte sagen til Fyns Politi, som ringede tilbage til den 42-årige ekssoldat, som slog højttaleren til på telefonen, så veninden kunne følge med.

- De spurgte ham, om det var rigtigt, at han havde truet nogen her til morgen, og det kunne han jo bekræfte. Og så sagde ham politimanden, at så ville de sætte den helt store styrke ind, siger T. Sørensen.

Den PTSD-ramte Balkan-veteran var hjemvendt til Randers, efter at han angiveligt for nylig er blevet smidt ud fra det bosted i Nyborg, hvor han gennem det seneste år har befundet sig. Arkivfoto: Morten Stricker/Scanpix
Den PTSD-ramte Balkan-veteran var hjemvendt til Randers, efter at han angiveligt for nylig er blevet smidt ud fra det bosted i Nyborg, hvor han gennem det seneste år har befundet sig. Arkivfoto: Morten Stricker/Scanpix

Et råb om hjælp

Hun er frustreret over, at det endte med en anholdelse mandag og føler sig magtesløs over, at hun ikke i tilstrækkelig grad var i stand til at hjælpe den 42-årige mand, som hun kender som en stille og rolig fyr.

- Men jeg tror, det er vigtigt, at han tager sin medicin. Nu håber jeg bare, at han får den hjælp, som han har brug for, siger hun og fortsætter:

- Hvis han bliver løsladt uden at have fået sin medicin, så tror jeg, at vi kan stå i den samme situation igen. Jeg tror, at det her er et råb om hjælp, og jeg tænkte bare: 'Åh nej,' da jeg læste, hvad der var sket og at han var blevet anholdt, siger T. Sørensen om krigsveteranen, som hun så sig nødsaget til at tage afsked med efter de telefoniske dødstrusler.

- Jeg vil godt være hans gode ven. Men alt det her med posttraumatisk stress, det er altså mere, end jeg kan hamle op med. Og da han så begyndte at true folk, så sagde jeg til ham, at så må du videre, så kan jeg ikke hjælpe dig, siger hun.

T. Sørensen håber inderligt, at hendes ven får det godt igen og at han tager imod den hjælp, han forhåbentlig vil blive tilbudt.

- Det har været meget frustrerende at stå med et menneske, som man ikke kan hjælpe. Generelt skal man råbe meget, meget højt for at komme igennem, og det handler jo om prioriteringer og nedskæringer i det offentlige. Men altså, det bliver jo meget dyrere for dem i det lange løb på den her måde. Nu håber jeg bare, at han kommer på fode igen, siger T. Sørensen om vennen, der ikke kunne holde sin frustration tilbage under sit besøg hos hende mandag.

- Han gik rundt her med tårer i øjnene og sagde: 'Jeg er jo et godt menneske, jeg er et godt menneske.' Og det er han også, men de ting, han bokser med, kan vi andre ikke hjælpe ham med. Han skal have professionel hjælp, understreger hun.

Afslag fra psykiatrisk afdeling

Den 42-årige kom hjem fra en udsendelse som soldat i Eksjugoslavien i 90'erne og har en PTSD-diagnose.

- Han har handlet i frustration og afmagt. Han vil bare gerne have et liv, men det får han bare ikke nogen mulighed for. Jeg synes, at det er rigtig trist og tragisk, for han har tidligere søgt hjælp på den psykiatriske afdeling, men hvor han fik at vide, at han ikke var syg nok, og at han ikke var til fare for sig selv eller for andre, siger T. Sørensen.

- Jeg er ikke på nogen måde tilhænger af krig eller noget, men der er et menneske bagved, og jeg håber, at politikerne får øjnene op for, at mange mennesker ikke kommer hele hjem fra krigen. Det kan jo ende helt forfærdeligt, og man må regne med, at frustrationerne kan få konsekvenser, hvis der ikke bliver grebet ind i tide, siger hun.

Redaktionen har valgt at acceptere venindens delvise anonymitet i denne artikel. Vi er bekendt med hendes fulde identitet.

Veninde til PTSD-ramt soldat: Jeg håber han får hjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce