Vi er klar til at køre med på hovedvejen

Morten Mayer, med guitar, Magnus Orry, bas, og Dean Schummann, trommer, er elever på Randers Produktionshøjskole, der lige nu skal finde sin rolle i den kommende FGU, Den forberedende grunduddannelse. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Vi er klar til at køre med på hovedvejen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Randers Produktionshøjskole er en aktiv og konstruktiv medspiller og ser frem til FGU'en, der starter i august 2019.

FGU: Ordene kommer fra en erfaren mand - med et kendskab til produktionsskoleverdenen som vel ingen anden i Danmark:

- Vi er klar til at køre med ud på hovedvejen. Jeg kalder det også for "det tredje spor", hvor vi efter en årelang tilværelse i nødsporet nu bliver til den formelle skole, som vi fortjener at være - i et parallelt forløb med erhvervsuddannelserne og de gymnasiale ungdomsuddannelser.

Bent Raun, forstander på Randers Produktionshøjskole, der er én af landets helt store af slagsen, ved, hvad han taler om. Han har været forstander i 37 år. Først i Virring i den daværende Sønderhald Kommune. Her tiltrådte han i 1981 - som en ung 29-årig og topengageret pioner. Da Virring i januar 2008 fusionerede med Randers Produktionshøjskole, var det en naturlig selvfølgelighed, at Bent Raun også her skulle sætte sig i lederstolen. Han har daglig base på hovedsædet i Kristrup, der blev købt for tre år siden, og hvor de fantastiske faciliteter i komplekset på Engboulevarden har tilført produktionsskolebegrebet en helt anden dimension - og respekt.

- Underligt nok, at de ydre rammer kan betyde så meget. Men det har uden tvivl givet os et løft i folks bevidsthed, og noget sådant tager vi da gerne med. Vi har beholdt vores dejlige og velfungerende afdeling i Virring, hvor vi har fem værksteder, og hvor Kurt Pedersen fungerer som daglig leder.

Bent Raun, der i en parentes bemærket i 1970'erne spillede divisionsfodbold i Randers Freja, står nu i den specielle situation, at landets produktionsskoler formelt nedlægges - samtidig med at han selv befinder sig i sit arbejdsmæssige "Indian Summer".

Alexander Mancini har 3D-printet en figur fra computerspillet Overwatch. Figuren hedder Brigitte. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Alexander Mancini har 3D-printet en figur fra computerspillet Overwatch. Figuren hedder Brigitte. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Enestående helhedsorienteret tilbud

Den forberedende grunduddannelse - kaldet FGU - tager over til august 2019. (Læs mere om FGU'en i faktaboksen). Alt det gode fra produktionsskolerne følger dog med - ikke mindst den særlige pædagogik og det praksisorienterede indhold, og det kombineres med de almenfaglige elementer fra VUC. Underviserne fra produktionsskolerne følger altså i princippet med - og det samme gør bygningerne og værkstederne.

Alle disse praktiske og særdeles vigtige ting afklares i forbindelse med den såkaldte virksomhedsoverdragelse, som forstanderne skal stå i spidsen for - og give videre til den nye bestyrelse. Bestyrelsen fungerer pr. 1. september og skal som noget af det første udpege den kommende FGU-direktør, der sandsynligvis tiltræder 1. december.

Bent Raun er meget positiv overfor alt det nye, der venter lige rundt om hjørnet:

- FGU'en er et enestående helhedsorienteret tilbud til målgruppen, der i de fire samarbejdskommuner (Favrskov, Norddjurs, Syddjurs og Randers) tæller mere end 600 elever. Vi får alt det gode fra VUC'en samt produktionsskolernes praksisdel, og vi bliver hovedleverandøren til erhvervsuddannelserne.

- FGU-succesen kommer dog til at afhænge af, at kommunerne helhjertet vil det her. Det er min helt klare holdning, at man skal nedlægge alle mulige nok så velmente forsøgsordninger og projekter - og i stedet lade alle i målgruppen starte i FGU.

- FGU'en skal så efterfølgende levere varen - og det er jeg ikke et sekund i tvivl om, at vi kan. Vi skal have endnu flere unge til at lykkes, og det vil vi sørge for, lyder det fra Bent Raun.

Bent Raun er leder af Randers Produktionsskole, og er en yderst erfaren mand på posten. Han har været i branchen i 37 år. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Bent Raun er leder af Randers Produktionsskole, og er en yderst erfaren mand på posten. Han har været i branchen i 37 år. Foto: Mathias Fredslund Hansen

DNA'et skal følge med

At det bliver en stor - men også spændende - opgave, er Bent Raun meget bevidst om:

- Jeg er meget loyal overfor de tanker, der ligger bag FGU'en. Men vi skal have store dele af produktionsskole-DNA'et med over. Vi skal holde fast i de autentiske værksteder, hvor vi i Randers Produktionsskole lige nu har 38 lærlinge - godkendt af det faglige udvalg i Randers. Derfor skal økonomien følge med, så vi kan tilbyde ordentlige og velekviperede værksteder.

FGU'en skydes i gang til august 2019, og indtil da venter 11 "almindelige" måneder for produktionsskolernes mange elever.

- De kommer ikke til at mærke nogen forskel frem til august 2019. Men på lærer- og personalesiden retter vi selvfølgelig mere og mere blikket mod det, som venter forude, og arbejder allerede på at kvalificere indholdet til den nye FGU. Det er min opfattelse, at alle vores ansatte i princippet gerne vil med over i FGU'en, og det skal være endelig afklaret senest 1. oktober.

Og med Bent Raun selv?

Spørgsmålet ligger helt naturligt og lige til højrebenet - når man efter næsten to timer siger farvel efter en indholdsrig og omfattende samtale med den karismatiske leder, der bare har så meget på hjerte.

66 år ung - og stadig med appetit på arbejdslivet. Engageret, fremsynet og med skarpe holdninger, som han hellere end gerne giver udtryk for.

- Jeg er under alle omstændigheder med, så længe der er noget, der hedder produktionsskole. Herefter vil jeg vurdere situationen. Jeg er meget interesseret i at hjælpe den nye organisation i gang - så godt som overhovedet muligt.

Vi er klar til at køre med på hovedvejen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce