Leverer særlig beton til kreative skabersjæle

Erik Heiss fra Make Make med en af de skabninger, han har modelleret med sin dekorationsbeton. Foto: Annelene Petersen

Leverer særlig beton til kreative skabersjæle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Randers-virksomheden Heiss Development leverer sin egen modeller-beton til kreative mennesker - og opbygger store dekorationer i blandt andet zoologiske haver

RANDERS: To store, firkantede hoveder, som kunne være hentet fra Påskeøens mytiske univers, byder velkommen til Randers-virksomheden Heiss Development på Pramvej. Virksomheden lever blandt andet af sin modeller-beton, som appellerer til kreative sjæle.

- Vores varemærker hedder Make Make, som er Påskeøens skabelsesgud. Og vores beton appellerer netop til skabende sjæle, siger indehaver af Heiss Development, Erik Heiss.

Erik Heiss, der er uddannet smed, har blandt meget andet en fortid som driftschef hos Randers Regnskov. Et job, han forlod for 13 år siden for at udleve en gammel drøm om at blive selvstændig. Med sig havde han konturerne til den dekorationsbeton, han i dag lever af.

- Det tog et års tid at få færdigudviklet materialet. Og så stod jeg med verdens bedste produkt men kunne ikke få det ud over rampen. Jeg kunne ganske enkelt ikke sælge det!

I stedet begyndte han at bygge klippevægge, træer og andre dekorationer blandt andet til landets forlystelsesparker og zoologiske haver - og forsynede flere store akvarier med bagvægge, skibsvrag og lignende. Make Make-betonen udmærker sig blandt andet ved at kunne tåle alle vejrforhold, ligesom det ikke tager skade af permanent at stå under vand.

- Samtidig underviste - og underviser - jeg en masse mennesker i brugen af min nye dekorationsbeton. På AMU-kurser i Roskilde og Nordjylland, hvor professionelle dekoratører fik en smagsprøve på, hvad min beton kunne bruges til. Og på kurser for private mennesker, der gerne vil have hjælp til at pleje deres kreative åre, fortæller han.

 Det tog et års tid at få færdigudviklet materialet. Og så stod jeg med verdens bedste produkt, men kunne ikke få det ud over rampen. Jeg kunne ganske enkelt ikke sælge det!
Erik Heiss, indehaver af Heiss Development
Make Makes mægtige træ i Gøteborgs Universum. Foto: Heiss Development.
Make Makes mægtige træ i Gøteborgs Universum. Foto: Heiss Development.

Ekspanderende virksomhed

Efterhånden fik flere og flere mennesker øjnene op for hans materiale.

- Og jo flere, der lærte min dekorationsbeton at kende, jo flere kunder fik jeg i butikken.

Så for fem år siden etablerede Erik Heiss sit Make Make som en selvstændig forretning, og i dag vokser Heiss Development hurtigt.

Hvilket blandt andet har resulteret i, at virksomheden for et halvt års tid siden flyttede fra Tronholmen til bedre plads på Pramvej. Heiss Development beskæftiger fast otte medarbejdere - men når op på omkring 20, når Heiss Development henter store ordrer ind på de dekorationsarbejder, der stadig er en del af virksomeden. Og planen er, at Heiss Development fremover skal beskæftige endnu flere medarbejdere.

- Vores største ordre fik jeg i Gøteborg i 2015, hvor jeg blev bedt om at bygge et kæmpemæssigt træ i byens Universeum - der en en slags blanding af Randers Regnskov, Aqua, Eksperimentariet og Kattegatcentret. Mit træ står i regnskovsdelen, hvor det rækker 25 meter i højden og vejer 130 tons.

Træet fremstår fuldstændig "træ-agtigt" med årer, bark og grene.

- Jeg fik lov til at tage afstøbninger fra et stort kapok-træ. Mens jeg selv var i Costa Rica for at udvælge de planter, der er placeret på træet, fortæller han.

I øvrigt kom Erik Heiss til selv at kravle ud på de yderste grene, da den sidste finish skulle på plads.

- Det viste sig, at jeg var den eneste på opgaven, der ikke havde højdeskræk.

Arbejdet med det kæmpemæssige træ var så stort, at det involverede tre forskellige ingeniørfirmaer.

Selvportræt af Erik Heiss. Både ansigtet og træstammen er lavet i Make Makes dekorationsbeton. Foto: Annelene Petersen
Selvportræt af Erik Heiss. Både ansigtet og træstammen er lavet i Make Makes dekorationsbeton. Foto: Annelene Petersen

Let at atbejde med

Alle Erik Heiss' konstruktioner er bygget op på en eller anden form for skelet - han arbejder aldrig med massive beton-konstruktioner.

- Vi bygger skeletterne op, typisk af stål med et ståltrådsnet - eller af flamingo.

På sine kurser for private overrasker han som oftest sine kursister med, hvor langt de kan nå bare på en weekend.

- Min dekorationsbeton er så let at arbejde med, at selv uøvede amatører med det samme faktisk kan skabe ganske smukke skulpturer.

Make Make-betonen starter som en helt plastisk masse a la modellervoks, så man først har et times tid til at forme sine figurer. Derefter er materialet til at bearbejde med spidse eller skarpe redskaber endnu otte timer, hvorefter det er sket. Og efter en uge er det tre gange så stærkt som almindelig beton. Uden nogen form for brænding, fortæller han.

Ud over kernen i virksomheden, dekorationsbetonen, sælger Make Make også silikone- og latex-gummi til forme, bland-selv maling - og alginat,der bruges til afstøbninger af for eksempel hænder eller fødder, som derefter kan fremstilles detaljeret i gips.

Make Make-produkterne sælges overvejende på nettet, men Eik Heiss tager også mod kunder på adressen på Pramvej.

Påskeøens Make Make-gud tager imod gæsterne hos Heiss Development på Pramvej. Foto: Annelene Petersen
Påskeøens Make Make-gud tager imod gæsterne hos Heiss Development på Pramvej. Foto: Annelene Petersen
Troldmanden i Troldmandens værksted. Foto: Annelene Petersen.
Troldmanden i Troldmandens værksted. Foto: Annelene Petersen.
Selv uøvede amatører kan skabe smukke resultater med Make  Makes dekorationsbeton. Foto: Heiss Development
Selv uøvede amatører kan skabe smukke resultater med Make Makes dekorationsbeton. Foto: Heiss Development

Leverer særlig beton til kreative skabersjæle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce