Whistlebloweren "Karen" har startet eget firma

Socialrådgiver Maj Thorsen åbnede i sin tid sagen om den kaotiske famillieafdeling i Randers Kommune. Nu er hun blevet selvstændig og tilbyder sig som bisidder, partsrepræsentant, foredragsholder og moderator ved større debatmøder. Foto: Annelene Petersen

Whistlebloweren "Karen" har startet eget firma

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Maj Thorsen, som er hendes rigtige navn, tilbyder at være bisidder eller partsrepræsentant for udsatte borgere, men vil først og fremmest satse på foredragsvirksomhed om ytringsfrihed for offentligt ansatte.

Randers: Først blev hun kendt som "Karen", socialrådgiveren, der råbte vagt i gevær og fik sat fokus på Randers Kommunes familieafdeling og de kaotiske forhold, som herskede her. Siden stod hun frem som sig selv, og nu tager Maj Thorsen skridtet videre og bliver helt sig selv. Hun er nemlig netop sprunget ud som selvstændig socialrådgiver og tilbyder sig som bisidder eller partsrepræsentant for udsatte borgere.

Men selv om hun flere gange understreger, at hun nu som før brænder for at hjælpe udsatte borgere, så er ambitionen for det nye firma ikke primært at hjælpe ved at optræde som bisidder eller repræsentant for borgeren.

Maj Thorsens håb er derimod, at hun kan gøre sin åbenmundethed til sin levevej - ved at holde foredrag om primært ytringsfrihed for offentligt ansatte samt lede debatter om alle mulige emner.

Foredrag og debat

Med andre ord håber Maj Thorsen gennem foredrag og debatter indirekte at kunne hjælpe flest muligt udsatte borgere ved - i stedet for at tage hånd om den enkelte - at medvirke til at få ændret kulturen i de kommunale forvaltninger, således at de ansatte der i højere grad end idag tør sige fra, når borgere svigtes.

- Jeg er så småt begyndt at sælge foredrag om det at være Whistleblower, og om offentlig ansattes ret til at ytre sig. Og jeg har også allerede haft succes som moderator ved debatter om samme emne, fortæller Maj Thorsen.

Kunderne i den del hendes nye forretning er typisk biblioteker samt oplysningsforbund og fagforeninger. Blandt andet har hun indtil videre holdt 15 foredrag samt faciliteret debatter for Socialrådgiverforeningen.

- Og jeg trives med at stå på en scene, siger Maj Thorsen.

Karens pust i fløjten

Ideen om at starte egen virksomhed begyndte så småt at udvikle sig i kølvandet på hendes egne, første erfaringer som whistleblower.

Efter forgæves at have forsøgt at ændre på tingene internt, besluttede hun i foråret 2014 at kontakte Randers Amtsavis og fortalte under dæknavnet "Karen" om en presset familieafdeling, hvor blandt andet alvorlige børnesager blev syltet alt for længe, fordi der ganske enkelt ikke var de nødvendige ressourcer til at skride til handling her og nu. Og om hvordan man i modtageafdelingen "ranglistede" sager efter, om børn blev slået meget eller lidt.

Som mange vil vide, resulterede "Karens" afsløringer i omfattende ændringer i familieafdelingen, hvor ledelsen er blevet udskiftet, og en stor del af medarbejderstaben har valgt at sige op og er blevet erstattet at nye medarbejdere. De seneste målinger af arbejdsmiljøet har da også vist klare forbedringer.

Stod frem efter to år

Først to år senere, i juni 2016, beslutter Maj Thorsen sig for at stå frem og afsløre "Karens" sande identitet. Det skete - fortæller hun selv - i forbindelse med, at hun var kommet med i en arbejdsgruppe i Socialrådgiverforeningen, som arbejder med netop ytringsfrihed for offentligt ansatte.

- Og det var en lettelse at konstatere, hvor positivt det blev modtaget, ikke mindst hos mine tidligere kolleger. Jeg har stort set ikke fået negative reaktioner, efter at jeg stod frem, fortæller Maj Thorsen.

På det tidspunkt var hun ikke længere ansat i Randers Kommune, men arbejdede i Favrskov Kommune som konsulent for udsatte unge på det kommunale jobcenter. Og det er det job, hun nu har sagt farvel til for at forsøge sig som selvstændig.

Lukket for nye job?

- Om det overhovedet vil være muligt for mig at vende tilbage til en offentlig stilling, nu hvor alle ved, hvem jeg er, og hvad jeg har gjort, ved jeg ikke. Har egentlig en forventing om, at det nok vil være vanskeligt, men ved det dybest set ikke. Og jeg har aldrig - heller ikke fra mine tidligere overordnede - været udsat for ubehageligheder, siger Maj Thorsen og fortsætter:

- Men under alle omstændigheder vil jeg nu lægge alle kræfter i at få min virksomhed kørt godt i gang. Ytringsfrihed for alle offentligt ansatte er uhyre vigtig. I virkeligheden burde der næsten være ytringspligt, fordi vi som skatteborgere har ret til at vide, hvordan man bruger vores penge rundt om i forvaltningerne.

Maj Thorsen glæder sig derfor til at få skruet helt op for debatten om emnet.

Bisidder og stedfortræder

Som nævnt tilbyder hendes nye firma også mod betaling at være bisidder for borgere, ligesom hun også kan hyres som partsrepræsentant eller som stedfortræder for borgeren selv i sager med kommunen. Og Maj Thorsen er udmærket klar over, at de 600-700 kroner i timen, som hun koster i den egenskab, kan være en stor og oftest for stor mundfuld for udsatte borgere, der typisk heller ikke råder over de store økonomiske ressourcer.

- Jeg ved fra både kolleger i branchen og af egne erfaringer, at behovet for professionelle bisidder er der. Og de, der har mulighed for det, låner ofte penge af familie og venner til at betale for en bisidder. Der var ikke noget, jeg hellere ville, end at hjælpe kvit og frit. Men jeg er jo også nødt til at have noget at leve af, siger Maj Thorsen og tilføjer:

- Først og fremmest er det dog foredrag og debatstyring, jeg vil satse på og håber, det kan blive den primære indtægtskilde.

Whistlebloweren "Karen" har startet eget firma

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce