Dansk Julemands Laug kårer Ribe til Årets Juleby

Juletiden i Ribe er inspireret af forfatter Johan Krohns "Peters Jul", som også går igen i juleoptoget. Foto: Ugeavisen, Ribe

Dansk Julemands Laug kårer Ribe til Årets Juleby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En særlig julestemning og mange gratis aktiviteter for børnefamilier har haft indflydelse på Dansk Julemands Laugs beslutning, da foreningen kårede Ribe med titlen som "Årets Juleby 2018".

Selv om sommeren var over Danmark, var julestemningen alligevel i højsæde i Ribe en dag i midten af juni. Der gæstede medlemmerne fra Dansk Julemands Laug byen for officielt at overrække prisen som "Årets Juleby 2018". En af de julemænd, der har været med i beslutningsprocessen, er Jakob Gislund.

- De kom igennem nåleøjet til selve udvælgelsen, fordi de gør noget særligt for julen. Julemanden vil gerne have noget udover den kommercielle jul. Noget af det, vi faldt over ved Ribe, er, at de har mange gratis aktiviteter. Det kan jo virke skørt i en verden, der bliver mere og mere kommerciel, at en by som Ribe inviterer til gratis banko og konkurrence i småkagebagning med gevinst til alle som deltager, men "Peters jul", som initiativet hedder, er bygget op omkring en masse gratis ting, fortæller han.

"Årets Juleby 2018"
Dansk Julemands Laug er en forening med 175 medlemmer, der består af julemænd, nissemødre og nissebørn.Med nogle års mellemrum kårer foreningen "Årets Juleby". Kåringen foregår ved, at laugets medlemmer besøger byen, hvor de overrækker prisen og skaber liv og aktiviteter i gaderne.

Årets Juleby er i år Ribe, som hvert år forvandler sig til "Peters Jul i Ribe".

Det betyder, at der finder en masse aktiviteter sted i byen inspireret af forfatter Johan Krohns historie "Peters Jul".

I år kan byens besøgende blandt andet opleve "Peters julebanko" i Ribehallen, tage en tur med kanekørsel, vægterrundgang, guidet rundtur med Peters far og julehytte-markedet på Torvet.

"Peters Jul i Ribe" begynder med vækning af julemanden fredag 30. november og varer indtil søndag 23. december.

Kåringen har fundet sted siden 1999. Inden for de seneste 10 år er Aalborg City, Bjerringbro og Maribo blevet kåret som Årets Juleby.

Læs mere på www.danskjulemandslaug.dk og www.visitribe.dk.
Til juleoptoget i Ribe kører blandt andet en brandbil. Foto: Ugeavisen, Ribe
Til juleoptoget i Ribe kører blandt andet en brandbil. Foto: Ugeavisen, Ribe

Juleby med sjæl og hjerte

Prisen er blevet uddelt i ti år. I 2016 var det Aalborg City, som blev Årets Juleby. Blandt andet fordi et af stormagasinerne havde et ønskejuletræ, hvor socialt svagtstillede børn kunne hænge deres juleønsker på. Ønsket kunne kunder opfylde.

- Det er også en vej at gå - at bede folk om at vise julehjerte, fortæller Jakob Gislund.

For Dansk Julemands Laug er det den slags initiativer, som foreningen gerne vil belønne.

- Det er det, som julen handler om. At give noget uden at få igen. Det er den samme følelse som mange børn oplever, hvis de har lavet en gave, så sidder de på stikker juleaften og venter på, at mor og far åbner gaven, selvom der ligger bunker af legetøj foran dem. Det er ikke det vigtigste, fordi gaven er noget, de har lagt hjerte og sjæl i. På samme måde betyder det noget for julemanden med de mange frivillige og gratis initiativer. Det er ikke nok, at byen bruger to millioner på lys til gågaden. Det er også vigtigt, for det ser pænt ud og skaber hygge, men det vigtigste er, at der er sjæl og indhold bag. Det er det, vi er på jagt efter, når vi kigger efter, hvilken by der skal kåres som "Årets Juleby", forklarer Jakob Gislund.

Prisen bliver ikke uddelt hvert år, men de næste to år forventer Dansk Julemands Laug at kåre to nye julebyer.

Juleoptog i Ribe. Foto: Ugeavisen, Ribe
Juleoptog i Ribe. Foto: Ugeavisen, Ribe
Udsigt over Ribe. Foto: Ugeavisen, Ribe
Udsigt over Ribe. Foto: Ugeavisen, Ribe
Underholdning ved Julehytterne i Ribe. Foto: Ugeavisen, Ribe
Underholdning ved Julehytterne i Ribe. Foto: Ugeavisen, Ribe

Dansk Julemands Laug kårer Ribe til Årets Juleby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce