Afsked med elitechef og bestyrelse vækker kritik

Eliterådsbestyrelsen med Lars Ekjær (billedet), Randers Tennis Klub, som formand er nu nedlagt. Desuden skal stillingen som elitechef i Randers Kommune laves om til en koordinatorfunktion. Arkivfoto.

Afsked med elitechef og bestyrelse vækker kritik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Farvel til en elitechef, farvel til en selvstændig bestyrelse med nøglepersoner fra eliteidrætten og besparelser, som kan ramme de små idrætsgrene. Den cocktail vækker bekymring hos nogle af de personer, der har siddet med ved bordet, når de store beslutninger har skullet sparkes i mål inden for eliteidrætten i Randers.

Randers: En bevilling på en halv million kroner, som nu er trukket tilbage, aflivning af en selvstændig bestyrelse og en nedgradering af stillingen som elitechef til en koordinatorrolle.

Eliteidrætten har holdt for i Randers Kommunes budget for 2019, og det vækker bekymring hos nogle af de nøglepersoner inden for randrusiansk idræt, som har siddet med ved bordet og fulgt den proces, som nu har ført til de markante ændringer, som er trådt i kraft 1. januar.

Som en del af besparelserne har Randers Kommune ikke længere en elitechef. Den stilling bliver lavet om til en rolle som elitekoordinator, hvor politikerne har lagt op til, at man kan spare 166.000 kroner om året i løn. Som skrevet i gårsdagens avis har det fået elitechef Morten Arvidsson til at forlade båden og fra 2. februar skifte til et job ved Aalborg Kommune.

- Randers Kommune har igennem de seneste ti år haft en elitechef, og jeg er slet ikke i tvivl om, at den chefstatus giver noget pondus, når man ude at tale med sportschefer, direktører og andre nøglepersoner i de lokale klubber. Men det gælder i høj grad også i samarbejdet med andre kommuner og Team Danmark. På den konto synes jeg, at det er rigtig ærgerligt, at man vælger at lave stillingen om til en koordinatorfunktion, siger Christian Møller, der er udviklingschef ved Randers Realskole.

Han har igennem de seneste tolv år siddet med i Eliterådet, som for et år siden blev til en selvstændig bestyrelse med både politikere og repræsentanter fra eliteidrætten.

Her sad udover Christian Møller også Morten Arnesen fra Randers FC, Niels Agesen fra Randers HK og Lars Elkjær fra Randers Tennis Klub, som var formand for bestyrelsen. Det var en selvstændig bestyrelse med eget budget, men budget og ansvar er nu lagt under sundheds- idræts- og kulturudvalget (SIK).

Der er stadig nedsat en række udvalg, men budget og de store beslutninger er nu alene placeret hos politikerne i SIK-udvalget.

- Det er klart, at når man fjerner mandatet fra en bestyrelse, hvor der sidder medlemmer, som har fingrene nede i mulden, og erstatter dem med politikere, så kan det være et problem i forhold til, om de har den fornødne indsigt og det samme engagement. Det er i hvert fald en model, som stiller større krav til politikerne og embedsværket i forhold til at sikre, at beslutninger bliver taget på et kvalificeret grundlag, siger formanden for den nu nedlagte Eliterådsbestyrelse, Lars Elkjær.

Mogens Nyholm (RV), der som den eneste i SIK-udvalget stemte imod ændringerne inden for eliteområdet, stiller det endnu skarpere op.

- Det er simpelthen useriøst og uprofessionelt at lukke ned for den velfungerende Eliterådsbestyrelse efter kun et års virke. Både bestyrelsesformand Lars Elkjær og øvrige eksterne medlemmer var meget engagerede og særdeles kompetente til at tage del i det arbejde, siger Mogens Nyholm, der selv sad med i Eliterådsbestyrelsen som en af de politistiske repræsentanter.

Kan ramme de små

Udover afskeden med en elitechef og aflivningen af Eliterådsbestyrelsen har man inden for eliteområdet desuden gennemført en række besparelser.

I 2018 blev der bevilget en halv million kroner ekstra til eliteområdet, men den bevilling er nu fjernet, og det kommer til at få konsekvenser, frygter Christian Møller, udviklingschef på Randers Realskole.

- Reelt set er det kun Randers FC, som har et strømlinet system med seks fuldtidsansatte i talentsektoren. Så det her kan komme til at ramme bredt, og jeg frygter særligt for de små idrætsgrene, som har brug for at blive understøttet i forhold til brug af specialister og ekstra træning, siger Christian Møller, som heller ikke ser de gennemførte ændringer som et godt signal i forhold til aftalen med Team Danmark, som snart ventes at skulle skrives under for en ny periode fra 2019-2022.

Det har ikke været muligt at træffe formanden for SIK-udvalget, Louise Høeg (V), for en kommentar.

Afsked med elitechef og bestyrelse vækker kritik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce