En målmand er intet værd uden et stærkt forsvar

Niklas Landin: Et stærkt forsvar betyder alt for en målmand. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

En målmand er intet værd uden et stærkt forsvar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Jeg blev målmand, fordi ingen andre ville, og fordi jeg var god til det, siger Niklas Landin.

Herning: - En målmand er intet værd uden et godt forsvar. Når du siger, at målmændenes styrke afgør VM, er det ikke rigtigt. Det er forsvarenes styrke, der er afgørende.

Det siger den danske målmand Niklas Landin forud for VM.

Han er en af verdens bedste målmænd og kan blive afgørende for, om Danmark bliver verdensmester for første gang.

- Det er ikke forsvarsspillet, der kommer i overskrifterne, men det er det, der er vigtigt. En målmand er afhængig af et godt samarbejde og gode aftaler med hinanden.

- Det bør være en fordel, at vi har hjemmebane. Det giver et større pres, men der er altid et pres. Det er vore spillere vant til. De spiller alle sammen i store klubber, hvor de har ansvar og skal vinde hele tiden.

Niklas Landin blev sparet i den første kamp mod Ungarn, men ingen tager notits af hans lyskeskade. Alle ved, at han er klar, når det gælder.

Niklas Landin har sin lillebror Magnus som holdkammerat. Han er stærk i forsvaret og er dermed en vigtig spiller for sin storebrors målmandsspil.

- Det er tredje gang, Magnus er med til en slutrunde, så han ved, hvad det drejer sig om.

Målmand - hvorfor?

Familien Landin har stolte håndboldtraditioner.

- Min far og mor var begge stregspillere, min onkel og min fætter var backs, så der er ikke noget logik i, at jeg blev målmand. Jeg startede som markspiller, men min lilleputtræner satte mig på mål. Senere kom jeg i marken igen, men vi stod og manglede en målmand. Der var ingen andre, der ville, og jeg var ret god til det. Og så har jeg stået der lige siden, beretter han.

KFUM København var hans klub dengang. Siden er han rejst rundt i danske og tyske klubber og er nu havnet i THW Kiel.

- Jeg er stolt over at tilhøre en generation af danske håndboldspillere, hvor vi kan spille med i toppen, siger Niklas Landin.

- Jeg har ikke nogle specielle forbilleder, men har stjålet noget fra de bedste. Thierry Omeyer, Thomas Svensson og Kasper Hvidt var de bedste dengang, da jeg var på vej, og jeg studerede dem nøje, men jeg har ikke en bestemt spiller som forbillede.

Bolden i hovedet

Mange undrer sig over, at sportsfolk overhovedet stiller sig ind i kassen med risiko for at få bolden i hovedet. Der tales en del om hjernerystelser, og målmandsposten virker nærmest som en anden sportsgren end for markspillerne.

- Jeg synes, det mentale spil er spændende, men det er vigtigt, at man ikke bliver bange for at blive ramt i hovedet. Hvis du først har frygten, er du færdig. Der er målmand, hvor det sker fra dag til dag.

- Jeg er kun blevet ramt i hovedet én gang i denne sæson. Dommerne gav skytten det røde kort, men det skulle han ikke have haft, for det var ikke med vilje. Det sagde jeg også til dommerne i vores kamp mod Bietigheim. I andre sæsoner sker det flere gange, og det kan ske i hver eneste kamp, men det er en del af spillet.

- Der tales meget om hjernerystelser i dansk håndbold, men i Tyskland er det aldrig et tema. Vi spiller med bløde bolde. Måske er boldene i Danmark hårdere, men jeg ved ikke, om det har betydning for effekten.

Niklas Landin reagerer voldsomt, når han bliver ramt i hovedet.

- Jeg forlanger respekt af skytterne. Man skyder ikke en spiller i hovedet med vilje, men jeg gør det også for at gøre dem klart, at de ikke skal gøre det igen. Så er der større sandsynlighed, at de skyder ved fødderne næste gang, og det giver mig en god mulighed for at være forberedt på det, siger han.

Lang kontrakt

Niklas Landin har kontrakt med THW Kiel frem til 2021. Hans makkere holder ikke længe, fordi han napper det meste af spilletiden. Den tyske landsholdsmålmand Andreas Wolff har taget konsekvensen af den beskedne spilletid og flygter til Polen fra næste sæson. Andre af Landins planlagte makkere Johan Sjöstrand og Andrea Palicka sprang fra. Nu er det Jannick Greens makker i Magdeburg, Dario Quenstedt, der bliver ny makker med Niklas Landin fra den kommende sæson.

Han nåede ikke at blive tysk mester med Rhein Neckar Löwen. Det blev til to andenpladser, og da han tog videre til Kiel, løb Rhein Neckar Löwen med titlen.

Nu er han toer igen med THW Kiel efter Flensburg/Handewitt, men når han vender hjem til Bundesligaen i februar, starter den gamle duel mellem Flensburg og Kiel igen.

Hvis alt flasker sig, kan Niklas Landin være både verdensmester og tysk mester i løbet af 2019.

En målmand er intet værd uden et stærkt forsvar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce