Kamma Flæng flækkede på det hele

Succes. Kamma Flæng var en af profilerne på det danske kvindelandshold. Her ses hun i nærkamp med USA-stjernen Mia Hamm ved OL i Atlanta i 1996. På klubplan var hun med til at spille Vorup i Elitedivisionen og nåede desuden at repræsentere storklubberne HEI og Fortuna Hjørring. Foto: Chris Omeara

Kamma Flæng flækkede på det hele

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hun blev Danmarkskendt som spilleren, der kunne finde på at sparke på mål fra midterlinjen. Kamma Flæng var en del af den gyldne generation på kvindesiden. I dag spiller hun på et lukket hold, som - uden at spilde tid på træning - er rykket op fire år i træk.

For dem, der med solgryn i mundvigene fulgte de tidligere morgenudsendelser fra OL i Guds eget land tilbage i 1996, dengang det danske kvindelandshold i fodbold havde et godt tag i familien Danmark, vil specielt en spiller formentlig tone frem på nethinden.

Det var hende, som dommerne ikke skulle give et frispark ret langt inde på modstanderens banehalvdel, før hun øjnede chancen for at sparke direkte på mål.

Kamma Flæng flækkede fra stort set alle vinkler og distancer, hvilket kan bekræftes blot ved et kig på statistikkerne, der fortæller om ni mål i 43 landskampe. Et ganske pænt snit for en spiller, der primært optrådte som sweeper eller defensiv midtbane, og Flæng er da også gået over i historien som en af de største profiler i dansk kvindefodbolds gyldne generation.

De glade 90’ere
Men også i kvindefodbolden her i området har Kamma Flæng sat sit tydelig aftryk. Opflasket i klubber som Romalt og Kristrup og i flere omgange omkring Vorup FB, hvor hun var med i de glade 90ere, da forstadsklubben nåede både en pokalfinale og status som Elitedivisionshold.

Oprykninger på stribe
De sidste par år tilbragte hun i Randers Freja. Troede i hvert fald de fleste og egentlig også Kamma Flæng selv. Men en idé fra de tidligere holdkammerater i Freja, Mette Eskesen og Lise Frandsen, om at starte et lukket hyggehold i Aarhus 1900 sprang hun med på.

»Det er et hold med mange tidligere divisionsspillere. Vi træner ikke, men det er nu gået meget godt alligevel. Vi startede i serie 3, men er rykket op hvert år. Så nu skal vi til at spille i jyllandsserien.«

Men nu skulle det helst heller ikke blive til flere oprykninger, mener Kamma Flæng.

»Så ender det jo bare med, at vi skal til at træne.«

Fantastisk spark
En ganske typisk Flæng-kommentar, mener formanden for dameafdelingen i Randers Freja, Junge Pedersen, der var med til at hente hende til Freja i sin tid.

»Hun var helt klart en af sin generations bedste spiller. Men hun var altså lidt doven i forhold til at træne. Så jeg vil mene, at hun kunne være blevet endnu bedre. Men en god spiller med en fantastisk sparketeknik, det var hun,« husker Junge Pedersen.

Selv har hun en ganske simpel forklaring på de berømte frispark, der ganske ofte hvislede ind under overliggeren.

»Det var vel noget med, at der specielt i de lavere rækker ikke er så gode keepere på damesiden. Selvfølgelig var der gode keepere på højeste niveau, men jeg havde jo et udmærket spark, så det var naturligt nok at forsøge sig udefra.«

Bange for at sige sin ærlige mening har hun heller aldrig været. Da hun i 2002 forlod Vorup til fordel for Freja lod hun et par ord falde om en »uforståelig trænerfyring« af daværende Carsten Riisgaard som en af bevæggrundene for klubskiftet, og hun har i avisen luftet tanker om, at man burde samle kræfterne om ét samlet og konkurrencedygtigt kvindehold i Randers.

Tanker om comeback
Landskampe kunne hun sagtens have fået flere af, men efter tre år i den rød-hvide draget fra 1995-1998 meldte hun fra i 1998, og selv om den daværende landstræner senere forsøgte at lokke hende tilbage, blev Algarve Cup i marts 1998 hendes sidste optræden.

»Jeg var godt nok med til nogle samlinger, da landstræneren gerne ville have mig med igen, men jeg det endte med, at jeg takkede nej til at komme tilbage. At spille på landsholdet kræver, at man træner to gange om dagen, og der er jo slet ikke de samme penge i det, som man oplever inden for eksempelvis kvindehåndbolden,« siger Kamma Flæng.

Tankerne om et comeback på topplan i klubregi spøger dog stadig med jævne mellemrum. Men, som hun konstaterer, er der langt fra tanke til handling.

»Det kunne da være sjovt at prøve at være med på højt plan igen. Aldermæssigt kunne jeg godt være med i nogle år endnu. Men det er fysisk krævende, og det kræver meget tid og mange kræfter, fordi man skal kombinere det med et fuldtidsjob.«

Så indtil videre foregår de største fysiske udfoldelser med murerskeen og bold på hyggeplan, hvor hun ganske pudsigt skal op imod Vorup FB i den kommende sæson i jyllandsserien.

Og dét endda uden at træne.

I dag. Kamma Flæng - nu med på lukket hold, der uden træning er rykket op fire år i træk.
I dag. Kamma Flæng - nu med på lukket hold, der uden træning er rykket op fire år i træk.
Blå bog
Navn: Kamma Flæng
Født: 30. marts 1976 - 31 år
Bopæl: Randers
Erhverv: Uddannet murer.
Landshold: 43 A-landskampe/9 mål (22 sejre, 16 nederlag, 5 uafgjorte) 7 U21-landskampe/2 mål (3 sejre, 3 nederlag, 1 uafgjort) 11 U17-landskampe/5 mål (8 sejre, 2 nederlag, 1 uafgjort)
Landsholdsmeritter: Deltog ved VM i Sverige 1995, OL i Atlanta 1996 og EM i Norge 1997.
Klubkarriere: Romalt IF, Kristrup Boldklub, Ørsted IF, Vorup FB, 1995-1996 HEI Århus, 1996-1999 Vorup FB,1999-2001 Fortuna Hjørring, 2001-2002 Vorup FB, 2002-2004 Randers Freja, 2004-? Aarhus 1900.
Udvalgte klubmeritter: Pokalvinder med Fortuna Hjørring. DM-sølv med HEI og Fortuna Hjørring.

Kamma Flæng flækkede på det hele

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce