Würtz før Giro-debut i dag: Det bliver kæmpestort

Mads Würtz Schmidt er klar til at jagte en etapesejr i karriens første Grand Tour-løb. Foto Laura Fletcher

Würtz før Giro-debut i dag: Det bliver kæmpestort

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mads Würtz Schmidt kører sit første Giro d'Italia i de kommende tre uger, og den 24-årige randrusianer har ambitionerne klar. Han vil gå benhårdt efter en etapesejr og fortsætte det imponerende danske cykelår.

Randers: 3546 kilometer fordelt på 24 dage. Det er opskriften på Giro d' Italia, der regnes for at være det næststørste cykelløb i verden.

I 2018-udgaven af Giroen stiller fem danske ryttere til start. Én af dem er Mads Würtz Schmidt, der er født og opvokset i Randers.

For ham bliver det en helt særlig oplevelse, da det er randrusianernes første Grand Tour-løb. Begrebet Grand Tour dækker over Tour de France, Giro d'Italia og Vuelta a Espana.

- Jeg glæder mig helt sindssygt. Det bliver kæmpestort. Det er nok kun Tour de France, der er større. For mange er Giroen dog det mest spektakulære løb overhovedet, så det bliver utrolig spændende for mig at prøve. Det er et utrolig stort og vigtigt step i min karriere, siger Mads Würtz Schmidt.

- Det er en kæmpe udfordring, som alle cykelryttere drømmer om. Det er jo min første Grand Tour, og derfor bliver det ekstra spændende, fordi jeg ikke ved, hvordan min krop vil reagere på så mange kilometer. Derfor er jeg da også en smule nervøs, fordi det er noget helt nyt for mig, siger han.

Mads Würtz Schmidt har aldrig kørt mere end 9 etaper i streg, og derfor er Giroen, der tæller hele 21 etaper en stor udfordring. Cykelrytteren har brugt meget tid på at forberede sig til det ekstreme løb.

- Jeg har først og fremmest trænet rigtig mange timer på det sidste for at være helt klar. Jeg har kørt seks-syv timer om dagen. Derudover har jeg også trimmet min krop og tabt et par kilo. Når man skal igennem et så ekstremt løb, så er det de små ting, der kan blive afgørende. Derfor er det meget vigtigt at kroppen er helt trimmet, fortæller Mads Wurtz Schmidt.

- Jeg synes formen er rigtig god, så jeg kunne ikke være mere klar fysisk til løbet, fastslår han.

Mads Würtz Schmidts resultater
2012: Vinder af Paris Roubaix for juniorer2014: Andenplads i ZLM Tour2015: Vinder af U23-VM i enkelstart2015: Vinder af U23-DM linjeløb2016: Vinder af U23-DM linjeløb2016: Vinder af U23-DM enkelstart2016: Vinder af Tripyque des Monts et Chateaux2016: Tredjeplads i PostNord Danmark Rundt2017: Tredjeplads i Etoile de Besseges
Mads Würtz Schmidt vandt i 2015 U23-VM i enkeltstart. (Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix 2017)
Mads Würtz Schmidt vandt i 2015 U23-VM i enkeltstart. (Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix 2017)

Fri rolle

Mads Würtz tog et skridt op i karrieren, da han for lidt over et år siden skiftede til det russiske Pro Tour-hold Team Katusha-Alpicin. Her viste randrusianeren sit store cykeltalent frem med det samme, da han i sit første løb endte på en samlet tredjeplads i det franske løb Etoile de Besseges. Den alsidige rytter har tidligere i karrieren også blandt andet vundet verdensmesterskabet i U23-klassen på enkeltstart.

Den 24-årige cykelrytter har flere mål frem mod det kommende Giro d'Italia. Først og fremmest handler det om at komme helskindet igennem de over 3500 kilometer.

- Første mål er at gennemføre løbet. Jeg vil gøre alt for at komme igennem. Det kan måske være svært at forstå, men for en ung cykelrytter betyder det rigtig meget at gennemføre, fordi man på den måde bliver meget stærkere. Et så ekstremt løb rykker virkelig i ens fysisk, men jeg skal bare igennem, og det er jeg også overbevist om, at jeg kommer, siger Mads Würtz Schmidt.

Randrusianeren tager dog til Italien med ambitioner om mere end bare overlevelse.

- Jeg skal ud og kæmpe for et etaperesultat, og det vil der helt sikkert komme flere muligheder for i løbet af løbet. Især i anden uge er der et par mellemhårde etaper, hvor jeg skal forsøge at ramme et udbrud, lyder det fra Mads Würtz Schmidt.

- Jeg ser også gode muligheder allerede på første etape, hvor løbet bliver skudt i gang med en prolog. Den ligger rigtig fint til mig, så der vil jeg helt sikkert gå efter en topplacering.

Er det realistisk, at du kan komme til at kæmpe om et etaperesultat?

- Jeg har i hvert fald meget frie tøjler. Der er ingen rigtig kaptajn med på holdet, så det giver frie muligheder for at jagte etaperesultater. Man skal selvfølgelig ikke kun tænke på sig selv, for man skal også hjælpe holdet, hvis der bliver brug for det, siger Mads Würtz Schmidt.

Brian Holm, der er sportsdirektør på cykelholdet Omega Pharma-Quickstep skal være Eurosports ekspertkommentator ved dette års Giro d'Italia. Han vurderer også fine muligheder for, at Mads Würtz kan komme til at køre efter etapesejr.

- Han har rigtig gode chancer, fordi han kører for et hold uden en rigtig holdkaptajn, så derfor får han helt sikkert lov til at køre efter etaper, hvis han har benene til det. Det havde været noget andet, hvis han kørte for eksempelvis Team Sunweb, hvor typer som Mads Würtz skal agere hjælperytter til kaptajnen, siger Brian Holm.

- Mads Würtz er først og fremmest en dygtig temporytter, og ellers vil jeg kalde ham for en meget typisk dansk rytter. Han er hæderlig til at køre op og ned og i sidevind, men han er hverken sprinter eller bjergrytter. Det bliver helt sikkert en udfordring at komme igennem sådan et hårdt løb. Til gengæld hvis han klarer den, så plejer jeg at sige, at man bliver en 1 procent bedre cykelrytter, fortæller Brian Holm.

Dansk invasion

Det er hele seks år siden, at en dansker sidst vandt en etape i det italienske cykelløb, da Lars Bak kørte først over målstregen på 12. etape.

Til gengæld har dansk cykelsport blomstret i dette forår, hvor Mads Pedersen fik en sensationel andenplads i forårsklassikeren Vlandern rundt. Få uger senere blev det til den helt store danske triumf. Michael Valgren kørte fra alt og alle ved den hollandske forårsklassiker Amstel Gold Race.

Kronjyske Mads Würtz Schmidt indrømmer, at det i den grad giver motivation, at landskammeraterne har leveret så flotte resultater på det seneste.

- Det er klart, at det giver blod på tanden, når man ser dem køre stærkt og levere resultater. Det giver mig en tro på, at jeg også kan gøre det. Det er fedt at se mine landsholdskammerater gøre det så godt, fortæller Mads Würtz Schmidt.

Brian Holm er også imponeret over de danske resultater i foråret, og han ser gode muligheder for danskerne til Giroen.

- Det bliver utrolig spændende. Mads har kørt rigtig godt, og når han ser de andre danskere gøre det, så giver det helt sikkert en ekstra tro på det. Et godt eksempel fra dengang jeg kørte var i 1989, hvor John Carlsen, Bjarne Riis, Rolf Sørensen og Jesper Skiby alle vandt en etape i Giroen. Der kan man godt sige de red på en dansk bølge, lyder det fra Brian Holm.

Den 101. udgave af Giro d'Italia starter med tre etaper i Israel og bliver skudt i gang med en enkeltstart i Jerusalem i dag.

Würtz før Giro-debut i dag: Det bliver kæmpestort

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce