Borgmester i tvivl om sin politiske fremtid

Claus Wistoft (V) stopper som borgmester i Syddjurs efter fire år på posten. Foto: Annelene Petersen

Borgmester i tvivl om sin politiske fremtid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Claus Wistoft stopper som borgmester i Syddjurs til nytår. Det er et farvel uden bitterhed, siger han. Om venstremanden går efter at vinde kæden tilbage om fire år, har han ikke gjort op med sig selv.

SYDDJURS: Om lidt stopper Claus Wistoft som borgmester i Syddjurs. Venstremanden afleverer nøglerne til socialdemokraten Ole Bollesen. Om Wistoft vil forsøge at vinde posten tilbage om fire år, ved ingen. Heller ikke hovedpersonen selv.

- Jeg kan ikke svare på nu, om jeg er med om fire år. Jeg vil se, hvad der sker undervejs de kommende år, siger han.

Tvivlen bunder ikke i bitterhed over, at han tabte kampen om borgmesterposten.

- For mig er det naturligt at evaluere, når man ikke helt lykkedes med det, man gerne vil. Det er enormt spændende at være med i politik, og det er også enormt slidsomt ind i mellem. Der kan jo godt være andre ting i livet. Der kan være andre erhvervsprioriteringer. Jeg har jo også en dåbsattest, så hvis jeg har andet og mere, jeg skal nå, så skal jeg også tænke på det, siger 58-årige Claus Wistoft.

- Jeg har brugt stort set al min tid de seneste fire år på politik. Det betyder også, at mine egne aktiviteter nok ikke har fået helt den opmærksomhed, som de kunne have haft gavn af. Det skal ikke lyde som et problem, fordi det er mit eget valg og dermed mit meget ansvar, uddyber han.

Jeg har jo også en dåbsattest, så hvis jeg har andet og mere, jeg skal nå, så skal jeg også tænke på det.
Claus Wistoft (V), afgående borgmester, Syddjurs
Claus Wistoft
Claus Wistoft, 58 år, bor i KolindHar været borgmester i Syddjurs siden 1. januar 2014 - stopper ved årets udgang. Fortsætter som byrådsmedlem og første viceborgmester

Formand for Business Region Aarhus, der er et samarbejde mellem de østjyske kommuner

Gift med Karin, der er folkeskolelærer. Til sammen har de fire voksne børn

Har været selvstændig erhvervsdrivende siden 1985 med interesser i landbrug, energiproduktion, fast ejendom og privat bestyrelsesarbejde.

Går ikke i utide

Claus Wistoft kommer ikke til at kede sig. Han er involveret i landbrug, har sine byggegrunde og erhvervsbygninger. Så er der vindproduktion i Sverige og bestyrelsesarbejdet i erhvervslivet.

Derudover agter han fortsat at spille en politisk rolle i Syddjurs. Efter nytår skal han som gruppeformand for Venstre være med til at lægge linjen og hjælpe partiets nyvalgte byrådsmedlemmer godt på vej. Han bliver første viceborgmester og får desuden plads i det magtfulde økonomiudvalg.

- Jeg har godt set, at nogle mener, at jeg forlader byrådet om ét eller to år. Det kommer ikke til at ske. Jeg tager selvfølgelig mine fire år, siger Claus Wistoft.

I konstitueringsaftalen har partierne aftalt, at hvis "borgmesterens forfald nødvendiggør omkonstituering", bliver første viceborgmester - altså Claus Wistoft - borgmester.

- Der er bestemt ikke noget, jeg satser på bliver aktuelt, siger Claus Wistoft.

Men er du klar?

- Ja, det er jeg selvfølgelig. Ellers er en anden nok, hvis jeg skulle være et andet sted, hvis det - guderne forbyde det - måtte blive nødvendigt.

Ramt af Zeidler-sagen

Borgmesterpartiet Venstre gik frem ved valget i Syddjurs, og Claus Wistoft fik 3372 personlige stemmer - mere end tre gange så mange som Ole Bollesen, den kommende borgmester. Men valget gav et rødt flertal.

- Jeg føler mig ikke valgt fra, og det siger jeg ikke for at lyde kostbar. Venstre fik et flot valg, og - sagt i al beskedenhed - fik jeg også et fint valg personligt, siger han.

Han ser flere forklaringer på, hvorfor det alligevel endte med rødt flertal trods Venstre-fremgang. Dansk Folkeparti gik tilbage, hvilket var en overraskelse for mange iagttagere. Liberal Alliance nedsmeltede efter Per Zeidlers opsigtsvækkende exit.

- Vi havde den her voldsomme hændelse undervejs, og alt andet lige har den nok kostet blå fløj lidt, og vi - så vidt jeg husker - manglede kun 208 stemmer for at have flertal, siger han om Per Zeidler-sagen.

Claus Wistoft peger på valgmatematikken som en anden årsag. Venstre stod uden for det store borgerlige valgforbund, og det betød stemmespild.

- Hvis de partier, der pegede på mig, havde været med i ét samlet valgforbund, så havde jeg også været borgmester efter nytår, siger han.

Aftalen holdt hele vejen

Denne gang holdt kabalen hele vejen fra valgnatten til det konstituerende møde i december. Det er nyt for Syddjurs. Ved valgene i 2009 og 2013 endte den person, der trådte frem som borgmester på valgnatten, med at få en lang næse.

- Denne gang fik vi aftalt noget, der var bredt funderet og holdbart. De to tidligere gange har der været aftalt noget, der var meget sidetungt - kan du sige. Ved valgene i 2009 og 2013 var de personer, som i første omgang havde udsigt til at skulle være borgmester, ikke i stand til at opnå tillid hos flertallet, da det fik tænkt sig om, siger Claus Wistoft.

Han afviser, at partierne før valget havde aftalt, hvem der skulle være borgmester.

- Man taler lidt på kryds og tværs, og det er mit indtryk, at stort set alle i byrådet har talt med hinanden og på den måde sonderet. Vi havde ikke aftalt noget på forhånd.

Når man er borgmester, fylder man i offentligheden og kan godt få en kommentar eller to med på vejen, når man står i kø hos bageren.

- Jeg synes ikke, den del af det har været slem. Jeg har hverken oplevet trusler eller perfide henvendelser - det, der kunne ligne, har jeg håndteret upfront med de mennesker, der har gjort det, og så falder de som regel ned og respekterer, at de får et svar, siger han og uddyber:

- Jeg har oplevet frustrerede folk, der har henvendt sig, men så er det, fordi de har været oprigtigt frustrerede.

Glæder sig over økonomien

Når Claus Wistoft skal nævne ét politisk resultat i løbet af de seneste fire år, han er særlig tilfreds med, så er det økonomien. Han mindes byrådsmødet, hvor han blev indsat som borgmester, og hvor socialdemokraten Hans Chr. Baltzer gav ham nogle ord med på vejen:

- Han sagde, at den allervigtigste opgave de næste fire år var at få styr på kommunens økonomi. Det er, synes jeg, afgjort lykkedes.

Syddjurs har i dag langt flere millioner på kistebunden end for fire år siden. Det skyldes ifølge Claus Wistoft flere ting. Helt overordnet har samfundsøkonomien fået det bedre. Der er for alvor kommet gang i grundsalget i Syddjurs, ligesom resultaterne af de effektiviseringer, politikerne har vedtaget, nu kan ses.

Den forbedrede økonomi kan bruges på skattelettelser, mere kommunal service eller anlægsinvesteringer. Claus Wistoft hælder til det sidste.

- Jeg mener, at vi snarere skal investere i eksempelvis kultur- og fritidsfaciliteter samt infrastruktur frem for bare at kaste pengene i ekstra service, siger han og uddyber:

- Det skal ikke forstås som om, at jeg er modstander af service, men en enkelt time mere til hjemmeplejen eller på skoleområdet kan godt fortabe sig i dagligdagens tåger, mens anlæg står for eftertiden.

Lufthavnen står stærkere

Noget andet, der har fyldt en del de seneste par år, er Aarhus Lufthavn, som Syddjurs er medejer af. Skulle den fortsat ligge i Tirstrup eller flyttes? Nu er der klarhed, og det betyder ifølge Claus Wistoft, at lufthavnen er bedre rustet i dag end for fire år siden.

- Den står afgørende et andet sted i dag, fordi ejerdiskussionen er afklaret. Ejerkredsen er tilpasset dem, der gerne vil lufthavnen, siger han og uddyber:

- Aarhus har for alvor sat sig i stolen som storebror og er nu med til at lægge linjen for fremtidens lufthavn, hvor det i mange år har været uafklaret, hvad Aarhus ville.

Han tror ikke, at debatten om placering popper op igen med det første:

- Jeg tror, at det er gået op for alle, at det er naturligt, at man har en halv times transport til sin lufthavn, når man er en storby, hvad Aarhus jo gerne vil være.

Claus Wistoft mener, at den lange periode med usikkerhed har skadet lufthavnen og dens muligheder for at agere kommercielt.

- Vi er stadig i et fem minutter i tolv-scenarie. Det er sidste skud i bøssen. Lykkedes lufthavnen ikke kommercielt over de næste syv-ti år, så har vi et problem. Men den står afgørende bedre, fordi der nu kommer investeringer. Den står langt bedre, men den er ikke i land, siger han.

Lufthavnens passagertal skal fordobles, før driften kan løbe rundt.

- Og passagertallet skal tredobles, før vi ser en drift, der kan kaste penge af til investeringer i fremtiden.

Borgmester i tvivl om sin politiske fremtid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce