Levende kultur nedfældet på papir

Vilfred Friborg Hansen fortalte lystigt om en del af bogens indhold ved præsentationen. Bogen om Møllerup Gods har fået støtte af Nationalpark Mols Bjerge, Vilhelm Kiers Fond og den Hielmstierne-Rosencroneske Stiftelse. Foto: Tommy Loberg Jøns


Levende kultur nedfældet på papir

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For første gang nogensinde er der nu en bog på gaden om Møllerup Gods. Vigtig viden til fremtiden i følge bestyrelsen i Nationalpark Mols Bjerge.

Familien Gamborg på Møllerup Gods er ikke ubekendte med massiv interesse, kameraer og filmfolk efter deres store succes med Verdensballetten og deres optræden i »Godsejerne« på Danmarks Radio.

Det var under arbejdet med Vilfred Friborg Hansens bog om Kalø, at ideen til den nye bog blev født. Foto: Tommy Loberg Jøns
Det var under arbejdet med Vilfred Friborg Hansens bog om Kalø, at ideen til den nye bog blev født. Foto: Tommy Loberg Jøns

Men det er sjældent, at dørene ind til den private del af godset er åbnet op eller vist frem. Det var den tirsdag formiddag, da en lang række indbudte gæster var vidne til lanceringen af bogen »Møllerup - fra Marsk Stig til i dag«, skrevet af den forhenværende borgmester Vilfred Friborg Hansen.

I bogen på 192 sider giver forfatteren blandt andet sit bud på, om Marsk Stig var skyldig i mordet på Kong Erik Klipping tilbage i 1286.

»Men som alle andre gode krimiromaner, så vil det ikke være særlig sjovt at få svaret af vide her,« sagde Vilfred Friborg Hansen, da han præsenterede bogen i familien Gamborgs private spisesal.

De særligt indbudte gæster på Møllerup Gods havde for de fleste vedkommende en relaton til godset og er med den nye bog blevet en del af kulturhistorien om Møllerup Gods.

Vilfred Friborg Hansen har nemlig gennem interviews givet ord til mange af de ansatte på godset fra 1937 og op til den dag i dag.

»Jeg har altid følt, at jeg var halvvejs medejer af Møllerup, og sådan tror jeg, vi alle havde det i Bjødstrup,« lyder det blandt andet i bogen fra nu 97-årige Anna Foged, der i 1937 begyndte som stuepige på Møllerup Gods.

Tirsdag var hun tilbage på godset ved præsentatonen af bogen.

Det samme var Syddjurs' borgmester Claus Wistoft, der i to år fra 1987-1989 under Anne Sophie Gamborgs forældre Lena og Flemming von Lüttichau var ansat som forvalter på godset.

»Det er rigtig sjovt at være en del af historien omkring Møllerup Gods nu. Samtidig giver det god mulighed for at genopfriske gamle minder,« siger Claus Wistoft.

På det mere historiske plan er Jacob Vedsted, museumsinspektør hos Museum Østjylland og formand for kulturudvalget i bestyrelsen i Nationalpark Mols Bjerge, glad for en bog, som nu bevarer vigtig viden.

»Det er helt unikt, at Vilfred på den måde har givet liv til historien omkring Møllerup Gods gennem de ansatte. Det giver en masse brugbar viden til fremtiden,« siger Jacob Vedsted.

Men det er ikke blot de tidligere ansatte, der får stemme i bogen. Gennem appen 4DScan kan man på udvalgte billeder se Vilfred Friborg Hansen komme til live og fortælle om godsets historie.

»Vi tror på en levende kulturformidling, og vi er meget bevidste om, at vi lever lige midt i kulturen, så den skal bringes til live,« siger Stig Gamborg.

Onsdag 25. november åbner godset igen dørene, når der er jul på Møllerup Gods med de musikalske stjerner bag Verdensballetten.

Levende kultur nedfældet på papir

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce