Rufferisigtet politiker blev væk fra sin egen fyring

Per Zeidler blev torsdag væltet som udvalgsformand i Syddjurs efter afsløringen af hans involvering i sexorgier med mænd og prostituerede kvinder i et tidligere forsamlingshus. Fotos: Jens Thaysen

Rufferisigtet politiker blev væk fra sin egen fyring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Per Zeidler blev torsdag væltet som udvalgsformand i Syddjurs efter afsløringen af hans involvering i sexorgier med mænd og prostituerede kvinder.

SYDDJURS: Hvor hjerte og hjerne går hånd i hånd.

Det slogan pryder den rufferisigtede Per Zeidlers valgplakater, der hænger i mange lygtepæle rundt i Syddjurs. Mens plakaterne fylder godt i landskabet, er det mangeårige byrådsmedlem som sunket i jorden efter onsdagens anholdelse og sigtelse for rufferi.

Torsdag eftermiddag var udvalgsformand Per Zeidler og de øvrige fire politikere i Syddjurs' Familie- og Institutionsudvalg hasteindkaldt efter Århus Stiftstidendes afsløring af Zeidlers involvering i sexorgier.

Per Zeidler mødte ikke op til mødet. Det er ikke første gang, han udebliver fra møder i det udvalg, han er formand for. Siden det tidlige forår har han kun deltaget i knap halvdelen af møderne, ligesom han har været fraværende til andre politiske møder.

Da politikerne gik ind i mødelokalet i den kommunale administrationsbygning i Hornslet klokken 16, var der kun ét punkt på dagsordenen: Per Zeidlers fremtid som formand. Allerede inden mødet var hans politiske skæbne beseglet, da tre af udvalgsmedlemmerne havde trukket støtten til ham.

- Det har i en længere periode været et problem for Per Zeidler at passe sit job som udvalgsformand. Det er ikke rimeligt overfor det vigtige område, vi arbejder med, og denne sag er dråben. Derfor har vi valgt at omkonstituere os i udvalget, sagde Enhedslistens Jesper Yde Knudsen efter det tre kvarter lange møde. Han overtager formandsposten i udvalget året ud med konservative Jørgen Brøgger som ny næstformand.

Jeg er utrolig skuffet over, at Per Zeidler vælger at være fraværende fra byrådet for at deltage i den slags aktiviteter.
Claus Wistoft (V), borgmester, Syddjurs
FAKTA: Valgbarhedsnævn
Politikere kan, hvis de for alvor er kommet på kant med loven, blive tvunget til at forlade byrådet i utideDet er Valgbarhedsnævnet, der træffer afgørelse i spørgsmål om fortabelse af valgbarhed for medlemmer af kommunale og regionale råd

Bliver en politiker straffet i løbet af sin valgperiode, skal byrådet indberette det til Valgbarhedsnævnet

Et byrådsmedlem kan miste sin valgbarhed, hvis medlemmet ved endelig dom eller vedtagelse af bøde er straffet for en handling, der i almindeligt omdømme gør medlemmet uværdig til at være medlem af byrådet

Valgbarhedsnævnet er uafhængigt af den politiske proces og kan ikke modtage direktiver fra regeringen eller Folketinget. Nævnets afgørelser er endelige og kan ikke indbringes for andre administrative myndigheder.

Borgmester-forsøg mødt af tavshed

Allerede sent onsdag aften, et par timer efter afsløringen, opfordrede borgmester Claus Wistoft (V) Per Zeidler til øjeblikkeligt at trække sig som byrådsmedlem og udvalgsformand. Han begrundede blandt andet med, at Zeidler meldte afbud til byrådsmødet den 25. oktober i år til fordel for et sexorgie i Ammitsbøl Forsamlingshus.

- Jeg er utrolig skuffet over, at Per Zeidler vælger at være fraværende fra byrådet for at deltage i den slags aktiviteter. Det er for tidligt at sige, om der er tale om kriminelle handlinger, det må politiet afgøre. Det er dog min opfattelse, at hans handlinger er uværdige for et byrådsmedlem og en udvalgsformand, sagde Claus Wistoft.

Mens et flertal i et udvalg kan vælte en formand, kan politikerne ikke smide en kollega ud af byrådet. Har politikeren handlet ulovligt, bliver det en sag for Valgbarhedsnævnet, som kan erklære politikeren uværdig til at sidde i et byråd.

Borgmester Claus Wistoft, der i øvrigt frem til 2013 var partifælle med Per Zeidler, har siden afsløringen onsdag aften forsøgt at komme i kontakt med den detroniserede udvalgsformand Per Zeidler. Uden held, fortalte han sidst på eftermiddagen torsdagen.

Kommunaldirektør Jesper Hosbond Jensen var i løbet af torsdagen forbi familien Zeidlers hus i Rønde, uden at møde byrådsmedlemmet. Senere reagerede Per Zeidler dog ved at ringe til kommunaldirektøren.

Hvis Per Zeidler skulle være i tvivl om, hvad der skete på det ekstraordinære udvalgsmøde, kan han tømme sin postkasse. Kommunen vil nemlig sørge for, at mødereferatet lander i hans postkasse.

Per Zeidler og en 54-årig mand fra Vejle blev onsdag anholdt og er sigtet for rufferi, der kan give op til fire års fængsel.

Rufferi
Straffelovens § 233 handler om rufferi.At bedrive rufferi eller være ruffer betyder, at en person tjener penge på og/eller udnytter andre til at have sex. Altså at en person, som ikke selv er seksuelt aktiv, modtager betaling eller har fået lovning på betaling for at en kunde kan købe en seksuel ydelse.

Rufferi kan også bestå i at en person lejer værelser ud til prostitution til overpriser, eller er arrangør af for eksempel gangbangs, hvor man så i det tilfælde tjener penge på, at prostituerede har sex med de mænd, som kommer. Forbrydelsen kan give fængsel i op til fire år.

Gangbang
Et gangbang betyder, at flere mennesker på samme tid deles om at have sex med én eller få personer typisk af det modsatte køn. Normalt er det kun én person og oftest en kvinde, som mange mænd har sex med på skift eller i nogle tilfælde samtidig.

Rufferisigtet politiker blev væk fra sin egen fyring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce