Ekspert: Det tyder mest på tysk nyvalg

Martin Schulz står ikke i spidsen for SPD næste gang, tyskerne går til valg, mener Tysklands-kender Siegfried Matlok. Foto: John MacDougall/AFP/Scanpix

Ekspert: Det tyder mest på tysk nyvalg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tysklandskender Siegfried Matlok kalder resultatet af søndagens afstemning ved den ekstraordinære SPD-kongres for en katastrofe for partiet.

Tyskland: Det var med hiv og sving, at den socialdemokratiske leder, Martin Schulz, søndag fik hevet et flertal hjem for at gå i nye forhandlinger om at danne regering med de nuværende koalitionspartnere CDU og CSU.

Kun 56,4 procent af de delegerede ved den ekstraordinære kongres i Bonn stemte for partitoppens ønske om at deltage i en ny regering med Angela Merkel som forbundskansler.

Siegfried Matlok, Tysklands-kender og tidligere chefredaktør på avisen Der Nordschleswiger, forudser, at forhandlingerne kan lide skibbrud, og at tyskerne må til valgurnerne igen, selv om det kun er fire måneder siden, de sidst var afsted.

- Det resultat, der er opnået, er en katastrofe. Hele ledelsen i SPD havde anbefalet et ja, og kun 56 procent af de delegerede stemte for, endda ud fra at man var blevet lovet yderligere forhandlinger på centrale punkter. Til syvende og sidst er det partiets 440.000 medlemmer, som ved en urafstemning afgør, om SPD skal gå i regering. Spørgsmålet er nu, om CDU/CSU har noget at give SPD. Hvor høj en pris er de villige til at betale? Bolden er hos Merkel. Jeg tror ikke, at CDU og CSU vil give sig på flygtningeområdet. Slet ikke, når CSU står over for et delstatsvalg i Bayern i efteråret. Derfor tyder det p.t. mest på nyvalg, siger Siegfried Matlok.

Martin Schulz' krav om ændringer i forhold til den foreløbige regeringsskitse på 28 sider er allerede blevet skudt ned af fremtrædende CDU'ere, blandt andre Merkel selv, som på tysk tv har fastslået, at sonderingspapirerne er udgangspunktet for anden runde af forhandlinger, og at det nu handler om detaljerne.

- Sonderingerne fastlagde hjørnestenene. Nu slutter det hele med et brag, fastslår Siegfried Matlok, som forudser, at Schulz er en færdig mand næste gang, tyskerne går til valgurnerne.

- Hans tid er snart forbi, og Merkel kan slutte hurtigere, end man tror. I CDU vil man overveje, om man ikke også selv skulle starte på en frisk. Tyskland er i en eruptiv fase. Der er hele tiden fare for nye jordskælv. Spørgsmålet er bare, hvor store de bliver, siger Siegfried Matlok, der totalt afviser en Merkel-mindretalsregering.

- En mindretalsregering er helt udelukket. Det findes i Danmark, men her er en hel anden politisk og kulturel tradition, og i december oplevede vi jo selv store vanskeligheder for en mindretalsregering. Tyskland er ikke bygget til det. Det er for stort. Det bliver bare en sejlads med isbjerge overalt. En mindretalsregering holder fire uger og ikke længere. Der skal jo også være et flertal for en kansler, siger Siegfried Matlok.

Det indeholder aftalen mellem CDU/CSU og SPD
Søndag fik socialdemokraterne fra SPD på en ekstraordinær partikongres grønt lys til at gå længere ned i detaljen i forhandlingerne med forbundskansler Angela Merkel og partierne CDU og CSU om et nyt regeringsgrundlag.

De tre partier er indtil videre nået frem til en 28 sider lang skitse, som blandt andet indeholder følgende punkter:

EU: En udvidelse af det tysk-franske EU-samarbejde og af Tysklands bidrag til EU. Forbedret sikkerhedssamarbejde. Regulering af flygtninge- og migrationspolitikken ud fra en solidarisk ansvarsfordeling.

Skat: Den særlige solidaritetsskat, der blev indført ved Tysklands genforening, skal sænkes kraftigt og afskaffes over tid.

Migration: Der sættes loft på antallet af flygtninge hvert år på mellem 180.000 og 220.000 uden at komme på kant med Genèvekonventionen. Også loft på antallet af familiesammenføringer.

Investeringer: Udbygning af den digitale infrastruktur, herunder 5G-mobilnetværk.

Boliger: 1,5 million nye boliger skal bygges i den igangværende valgperiode.

Indre sikkerhed: 15.000 flere politibetjente.

Schulz lovede søndag de delegerede på den ekstraordinære kongres i Bonn at gennemføre yderligere tre SPD-ønsker:

Strammere regler for tidsbegrænsede ansættelser.

Lige god medicinsk behandling til alle uanset sygekassestatus.

Flere undtagelsesmuligheder i familiesammenføringsreglerne.

Kilder: TT, bild.de

Jamaica død og begravet

På Flensborg Avis vil chefredaktør Jørgen Møllekær ikke afvise, at Tyskland får sin første mindretalsregering for første gang i forbundsrepublikkens levetid:

- Hvis flertallet af SPD's 440.000 medlemmer siger nej, og koalitionen falder til jorden med et brag, er der alligevel en mulighed for en mindretalsregering i en kort eller mellemlang periode, måske frem til efteråret. SPD har blandt andet lovet at bakke op om Europa- og sikkerhedspolitikken. Det giver CDU/CSU mulighed for at fremføre nogle mærkesager og profilere sig selv frem for hele tiden at skulle gå på kompromis, siger Jørgen Møllekær.

Han forudser, at et kommende valgresultat bliver næsten det samme som sidst, bortset fra at højrefløjspartiet AfD kommer til at vinde en smule på et nyvalg.

- Jamaica-koalitionen er død og begravet. Partierne ligger for langt fra hinanden. Derfor tegner alt til, at der er lagt op til en GroKo med CDU/CSU og SPD igen efter et nyvalg.

Den seneste tyske meningsmåling bekræfter den manglende tillid til partitoppen i SPD. Vælgerne flygter fra partiet, viser en meningsmåling udarbejdet af Forsa-Instituttet for tv-kanalen RTL fra 18. januar.

Ved valget i september fik SPD 20,5 procent af stemmerne. I målingen har de tabt godt to procentpoint og ligger nu på 18, mens CDU/CSU opnår en tilslutning på 34 procent, et plus på et procentpoint i forhold til valget.

Ekspert: Det tyder mest på tysk nyvalg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce