USA-ekspert: Det er ren indenrigspolitik

Donald Trump ved grædemuren i Jerusalem den 22. maj i år. Foto: Jonathan Ernst/Scanpix

USA-ekspert: Det er ren indenrigspolitik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med sin beslutning om at anerkende Jerusalem som israelsk hovedstad med de konsekvenser, den beslutning risikerer at få, har Trump tydeliggjort, at han ikke har nogen strategi eller vision om amerikansk udenrigspolitik. Det mener USA-ekspert Niels Bjerre Poulsen fra Syddansk Universitet.

Jerusalem: Med præsident Donald Trumps beslutning om at flytte den amerikanske ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem og anerkende byens som Israels hovedstad har USA spillet sig selv af banen som fredsmægler i den israelsk-palæstinensiske konflikt, og, set ud fra den ene af to stridende parters perspektiv, palæstinensernes, afpillet sin egen troværdighed fuldstændigt. Det synes i enhver henseende ufrugtbart i forsøget på at skabe fred mellem de krigeriske fronter. Om dét vil åbenbare sig hos Trump selv som en fatal konsekvens for hans udenrigspolitik er mere end tvivlsomt.

Det mener Niels Bjerre-Poulsen, USA-ekspert og lektor ved Center for amerikanske Studier ved Syddansk Universitet. Han ser ikke præsidentens beslutning som et led i en gennemtænkt udenrigspolitisk strategi for Mellemøsten. Det drejer sig primært om indenrigspolitik:

 - Trump opfylder dermed, hvad han har haft som et valgløfte med appel til de evangikale vælgere, som er blevet hans mest solide vælgergrundlag. Det ironiske i amerikansk politik er imidlertid, at langt de flest jødiske vælgere stemmer demokratisk. Men der er nogle store jødiske valgkampsdonorer, ikke mindst milliardæren Sheldon Adelson, for hvem Jerusalem som Israels hovedstad er en mærkesag, siger Niels Bjerre-Poulsen.

For Donald Trump, mener han, er populariteten i vælgerbasen alfa og omega, hvormed det er en personlig sejr hver gang, han kan sætte flueben ud for et opfyldt valgløfte. Det gælder også i Jerusalem-spørgsmålet:- Det at sætte flueben er i sig selv vigtigere for ham end hvad, han sætter flueben ud for. Så kan han sige til sig selv, at nu har han gjort noget, og at han leverer varen. Det er anerkendelsen af Jerusalem som Israels hovedstad et præcist billede på, for den er truffet på trods af, hvad han er blevet rådet til af sin udenrigsminister og sin forsvarsminister, og på trods af, at ingen andre præsidenter før ham har taget dette skridt. Hans bevæggrunde synes at udspringe af hans grundidé: at han gør noget er vigtigere end konsekvensen af det, han gør.

Han ser ingen tegn på, hvad han kalder nogen større sofistikeret holdning hos Trump til USA som mægler i Mellemøsten.

- Det vidner meget mere om, at han grundlæggende mener, det er værdifuldt i sig selv at smide en bombe ind, omfordele kortene og bryde status quo - uden tanke for, at det kan have en negativ konsekvens. Han har for eksempel udset sig sin egen svigersøn til at forhandle fred i Mellemøsten, men har med sin beslutning gjort arbejdet umuligt for ham. Dermed har Trump tydeliggjort at, han ikke har nogen strategi eller vision om, hvor han vil flytte amerikansk udenrigspolitik hen, siger Niels Bjerre-Poulsen.

USA-ekspert: Det er ren indenrigspolitik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce