Annonce
Randers

Politiet efter Guardians of Denmark er kommet til Randers: Et borgerværn kan let ende i farlige situationer

I forbindelse med Guardians of Denmarks patruljering i Randers lørdag, blev de registreret af Østjyllands Politi. Foto: Lone Hammer Sørensen
Østjyllands Politi forholder sig ikke direkte til Randers' nye borgerværn.
Annonce

Randers: I weekenden blev både Randers Amtsavis og Østjyllands Politi for første gang præsenteret for Guardians of Denmark, som efter eget udsagn er et nyt borgerværn, der vil patruljere gaderne i Randers. En talsmand for gruppen fortæller endvidere, at medlemmerne er parate til at foretage civile anholdelser, hvis det skulle blive relevant.

Martin Løye, politiinspektør og leder af borger- og forebyggelsescenteret hos Østjyllands Politi understreger, at et borgerværn ikke har nogen særlig rettighed til håndhæve lov og orden. For politiet er Guardians of Denmark bare en gruppe helt almindelige mennesker.

- De skal også overholde de regler, der gælder for almindelige mennesker, siger han.

Derfor er det også vigtigt for ham at pointere, at det er politiet, som borgerne skal kontakte, hvis de oplever problemer. Enten på 114, hvis det ikke er akut eller på 112, hvis det er.

- For hvis man går ind og blander sig i situationer, er der risiko for at de kan blive farlige for en selv, forklarer Martin Løye.

Annonce

Tryghed er politiets opgave

Han understreger, at det er politiet, som har ekspertisen i at håndtere farlige situationer. Desuden forklarer han også, at Østjyllands Politi har et rigtig godt samarbejde med både Randers Kommune og nattelivet i Randers.

- Det er vores opgave at skabe tryghed og sikkerhed i Randers, siger han.

Martin Løye gør desuden opmærksom på, at der er nogle meget tydelige regler i retsplejeloven omkring civile anholdelser. Hvis man blander sig i farlige situationer, kan det godt være vanskeligt at holde sig indenfor de grænser.

Men så længe Guardians of Denmark holder sig indenfor, hvad almindelige mennesker må, har Østjyllands Politi ingen holdning til det private borgerværn.

- Desuden var der i forvejen (inden Guardians of Denmark kom til Randers, red) en positiv udvikling i forhold til kriminalitet i Randers, fortæller han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Fem ting vi lærte af sejren i Hobro: Bundgaard-debut, karantænefare og et mirakel fra puljesejr

Annonce