Annonce
Østjylland

112-fotograf tog billeder af brændende hus: Han var selv brandstifteren

På grund af den lange varetægtsfængsling blev den 23-årige brandstifter løsladt efter domsafsigelsen. Arkivfoto: Østjyllands Politi
En 23-årig mand blev fredag idømt fængselsstraf i en brandstiftelsessag fra Djursland. I retten kom det blandt andet frem, at brandstifteren arbejdede som 112-fotograf, og selv havde taget billeder af et af de huse, han futtede af.
Annonce

Djursland: Den 23-årige mand, der - sammen med en kammerat - i løbet af 14 dage i april startede tre brande forskellige steder på Djursland, arbejdede som freelance-fotograf hos Øxenholt Foto, der lever af at tage billeder af netop brande og ulykker og sælge dem til danske tabloidmedier.

Det kom frem i retten i Randers, hvor manden fredag blev idømt en straf på ti måneder i en tilståelsessag.

Her erkendte den 23-årige, at han havde taget billeder af den brand, han selv stod bag 16. april 2020, hvor et kolonihavehus på Søndermølle Havevej i Grenaa udbrændte totalt.

I retten læste anklageren den 19-årige medgerningsmands forklaring op. Her forlød det, at de havde besluttet at futte kolonihavehuset af med det formål, at den 23-årige skulle tage billeder af branden, så de efterfølgende kunne sælge billederne og dele fortjenesten.

Det nægtede den 23-årige dog.

- Jeg ved ikke, hvorfor vi startede branden. Det er rigtigt, at jeg tog billeder af branden, men jeg ville bare bruge dem på en Facebook-side, det var aldrig min hensigt at sælge billederne, fastholdt han.

Avisen har talt med den dømte fotografs chef, Per Øxenholt, som blev dybt chokeret, da han fandt ud af, at det var en af hans fotografer, der stod bag de påsatte brande. Han fortæller også, at Øxenholt Foto faktisk solgte billeder fra den voldsomme brand i kolonihavehuset på Søndermølle Havevej, men om det var billeder taget af den 23-årige brandstifter eller en af hans kolleger, der efterfølgende ankom til stedet, husker han ikke.

- Jeg er chokeret over det her. Så snart jeg fandt ud af det, sendte jeg ham en sms om, at han var fyret, siger Per Øxenholt.

Annonce

Tre brande på to uger

Udover den voldsomme brand i kolonihavehuset, indrømmede den 23-årige også at stå bag to andre brandstiftelser, der ligeledes fandt sted i april 2020.

24. april 2020 forsøgte han sammen med den 19-årige kammerat at sætte ild til en villa på Ringsøvej ved Ryomgård. Det var den 19-årige, der hældte en dunk benzin ud over den ene mur og antændte det, mens den 23-årige agerede chauffør.

- Jeg vidste, hvad der skulle ske. Jeg kunne fra bilen se, at der var ild ved huset ud mod vejen, og der var også ild, da vi kørte fra stedet, indrømmede den 23-årige i retten.

Ilden nåede dog ikke at få ordentligt fat i huset, inden den blev opdaget og slukket.


Jeg er chokeret over det her. Så snart jeg fandt ud af det, sendte jeg ham en sms om, at han var fyret.

Per Øxenholt, indehaver af Øxenholt Foto


Om motivet bag branden sagde han:

- Det var vist på grund af problemer med en ekskæreste.

Den sidste brand, mændene nåede at antænde, inden de 1. maj blev varetægtsfængslet, var en brand i en campingvogn i Hessel nær Grenaa. Branden fandt sted 29. april, og campingvognen udbrændte.

Ingen personer kom til skade ved nogen af brandene. Ifølge den 23-årige havde hans medgerningsmand inden hver brandstiftelse sikret sig, at der ikke var nogen hjemme i de ejendomme, der blev stukket i brand.

Annonce

Indbrud og tyveri

Udover de tre brandstiftelser erkendte den 23-årige også at have medvirket til en indbrud på McDonald's på Aarhusvej i Grenaa natten til 13. april. Her agerede han igen chauffør, mens kammeraten brød ind og stjal en indsamlingsbøsse med cirka 1300 kroner.

Han erkendte også i sommeren 2018 at have stjålet to punge, som i forbindelse med anholdelsen blev fundet i hans hjem. Den ene havde han stjålet fra en handicapscooter i Grenaa, den anden fandt han angiveligt på vejen et sted i Grenaa. Derudover erkendte han hæleri ved at have købt en trailer velvidende, at den var stjålet.

Fordi den 23-årige erkendte alle forhold, var retsmødet hurtigt overstået. Kun en time efter start var dommen klar: Ti måneders fængsel til den 23-årige. Heraf seks måneders ubetinget fængsel og fire måneders betinget fængsel med en prøvetid på to år og tilsyn af kriminalforsorgen i et år. Derudover blev han pålagt at betale sagens omkostninger.

Fordi han allerede har siddet varetægtsfængslet i 5,5 måned, valgte dommeren at betragte den ubetingede dom som afsonet og løslade manden. Noget, han i dén grad blev lettet over.

Hans 19-årige medgerningsmand blev i sidste måned idømt fem måneders ubetinget fængsel og fem måneders betinget fængsel. Han er ligeledes løsladt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

29-årig kørte narkokørsel

Randers FC For abonnenter

Genlæs livebloggen: Randers FC leverede målfest i årets første test

Randers FC

Linsen fra linjen: Se Randers FC's målfest i billeder

Annonce