Danmarks natur og landskaber. Bæredygtig investering i naturudvikling, friluftsliv og attraktioner i verdensklasse


Danmarks natur og landskaber. Bæredygtig investering i naturudvikling, friluftsliv og attraktioner i verdensklasse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Formand for Danske Landskabsarkitekter, Frederiksberg Susanne Renée Grunkin
Billede
Randers. 

Hvad er forskellen på en nationalpark og en naturpark? Og hvad betyder de for os? Områder af Danmarks smukke natur og landskaber er inddelt i et hierarki af betydning, der spænder fra lokal, regional til international betydning - og til natur i verdensklasse.

Naturparker er en mærkningsordning, som Friluftsrådet har udviklet i samarbejde med en række offentlige myndigheder og landsdækkende foreninger. Det er større sammenhængende landskaber primært af lokal og regional betydning. De har landskabelig skønhed karakteristisk for egnen, og de rummer naturrigdom og kulturhistorisk værdi. Med naturparkerne er målet at bidrage til en koordineret planlægning og udvikling, der både forbedrer naturkvaliteten og de rekreative behov.

Et eksempel er Naturpark Randers Fjord, der blev udpeget i år som den ottende i rækken. Det er et salgsparameter for en kommune at kunne tilbyde natur af høj kvalitet til sine borgere, kan man høre: " ...... vi har nu en fælles, overordnet vision for videreudvikling af Naturpark Randers Fjord. Nu kommer det spændende arbejde med at give borgere og turister de bedste rekreative muligheder for at opleve vores smukke naturpark", sagde Jan Petersen, borgmester i Norddjurs Kommune, om udnævnelsen.

Danmarks fem nationalparker omfatter nogle af landets mest enestående og værdifulde naturområder og landskaber. Nationalparken er skabt i et tæt samspil mellem parkens bestyrelse, Miljøministeriet, kommuner, lokalsamfundet og organisationer.

Med navne som "Skjoldungernes Land" og "Kongernes Nordsjælland" er det samtidig områder, der betyder noget for os danskere i forhold til vores identitet og historie, ligesom de har potentiale for international opmærksomhed. Skove, åbne kulturlandskaber med dyrkede marker, græsarealer og levende hegn kan også indgå i en nationalpark sammen med landsbyer og mindre bysamfund. Således rummer Nationalpark Vadehavet, der er landets største, også Danmarks ældste by Ribe.

Også her er naturen et væsentligt salgsparameter til at tiltrække liv - nye borgere, flere arbejdspladser og flere turister. Dansk Kyst- og Naturturisme har eksempelvis i samarbejde med Nationalpark Mols Bjerge igangsat et projekt, der her skal styrke den kommercielle del af outdoor-turismen. Nationalparken skal både handle om naturbeskyttelse og naturbenyttelse, og målet er at gøre flere oplevelser tilgængelige og dermed styrke de virksomheder, der udbyder oplevelserne. Hvert år har vi en nationalparkdag, næste gang er 27. maj 2018, hvor der tilbydes forskellige aktiviteter i nationalparkerne.

Syv danske attraktioner er med på Unescos fornemme verdensarvliste, der indeholder de mest bevaringsværdige og unikke kulturmindesmærker og naturforekomster i verden. Nationalpark Vadehavet er også på denne liste med international betydning, da området er et af verdens 10 vigtigste vådområder. Andre udpegede steder er Stevns Klint og Kongernes Jelling.

Det betyder flere fordele og muligheder for den pågældende region. Det kan eksempelvis være stor pressedækning og tilstrømning af turister fra hele verden. Kongernes Jelling har for nylig undergået en fornyelse af landskabsarkitekt Kristine Jensen - et landskabsrum, der danner en ny ramme for det oprindelige Unesco-monument og den mere end tusind år gamle historie. Når den landskabelige bearbejdning er af høj kvalitet, sikrer man samtidig, at turister og andre besøgende får en optimal oplevelse.

I byerne har investering i grønne byrum og parker en bæredygtig effekt. De tiltrækker byliv og giver plads til fællesskabet, de tilfører værdi i forhold til byens miljø og mikroklima, og de har klare økonomiske effekter som højere priser på omkringliggende grunde og boliger. På samme måde, blot i større skala, har investering i natur og landskaber af høj kvalitet også en effekt for kommunerne både i forhold til social, miljømæssig og økonomisk bæredygtighed.

Danmarks natur og landskaber. Bæredygtig investering i naturudvikling, friluftsliv og attraktioner i verdensklasse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce