Annonce
Østjylland

Alternativet: Lad os oprette et midtjysk borgerting

Rasmus Foged stiller på sit partis vegne forslag om, at Region Midtjylland opretter et borgerting som supplement og støtte til politikerne i Regionsrådet. Pressebillede
Borgertinget, som knyttes til Regionsrådet, skal sammensættes af 40 tilfældigt udvalgte borgere og skal ikke have mandat til hverken at tage beslutninger eller stille medlemsforslag, men først og fremmest fungere som et rådgivende og inspirerende organ for politikerne i Regionsrådet.

Regionen: Alternativet vil gerne styrke folkestyret, og det kan ske ved i højere grad at bringe folket i spil, når der udvikles nye politikker. En af måderne at gøre det på er at oprette et borgerting, hvori medlemmerne er helt almindelige borgere, som udtrækkes tilfældigt til opgaven, som dog er frivillig.

Netop et sådant borgerting foreslår Alternativets medlem af det midtjyske regionsråd, Rasmus Foged, at man opretter i Region Midtjylland. Forslaget kommer samtidig med, at hans parti stiller lignende forslag om borgerting også i Folketinget samt i fem kommuner.

- Demokrati, folkets styre, er ikke bare en styreform, men er i stedet en livsstil, der udleves mellem mennesker. Det er derfor, et stærkt demokrati udspringer af en engageret og oplyst befolkning, som har gode muligheder for at påvirke og deltage i politiske processer, skriver Rasmus Foged i en pressemeddelse.

Inspireret af udlandet

Konkret foreslår Alternativet, at der oprettes et regionalt borgerting. Borgertinget skal bestå af 40 borgere, der udtrækkes tilfældigt for en periode på 18 måneder. Borgertingets sammensætning skal dog så vidt muligt afspejle et repræsentativt udsnit af befolkningen i Region Midtjylland, blandt andet ved at sikre demografisk diversitet inden for eksempelvis køn, alder, geografisk placering og indkomst.

Videre foreslås det, at borgertinget flere gange om året udvælger politiske emner, som medlemmerne ønsker at blive klogere på og debattere. Medlemmerne skal herefter deltage i en række høringer, hvor relevante og forskellige eksperter inddrages i en proces med henblik på at sikre, at medlemmerne præsenteres for forskellige synspunkter og relevant viden.

Men et borgerting skal ifølge Rasmus Foged og hans parti ikke have mandat til at stille egentlige beslutningsforslag i Regionsrådet. Opgaven bliver at indsamle viden, debattere og derudfra komme med anbefalinger til Regionrådet.

Ideen om et borgerting er ikke alene opstået i hovederne på Alternativets medlemmer, men er inspireret af lignende tiltag i andre lande. Eksempelvis var det på en anbefaling fra et borgerting, at Irlands regering ophævede landets forbud mod abort.

Det foreslås, at borgertinget i givet fald oprettes som en forsøgordning, der kører tre år, hvorefter det vurderes, om udbyttet har været overbevisende nok til at gøre tinget permanent.

Annonce
Randers For abonnenter

Stigende antal millioner når aldrig borgerne: I én kommune går halvdelen af pengene til cheflønninger og støttefunktioner

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Sagen afgjort: Ny ambulance-station i Randers Syd bliver indflytningsklar i julemåneden

Randers FC For abonnenter

Disse 5 ting skal vi blive klogere på, før det bliver alvor i Randers FC

Alarm 112

Fik slag i ansigtet: 19-årige frarøvet taske og studenterhue

Randers

Arrangører får længe ventet grønt lys: Ude Af Kontrol og Cascada indtager Justesens Plæne i festugen

Sport For abonnenter

Chris og Melskens' mavefornemmelse kaldte på noget nyt: Randers Freja får nyt trænerteam med Vorup-rødder

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Alarm 112

Ung mand sigtet for spritkørsel - igen: Denne gang blev det rigtig dyrt

Randers

Endnu en legeplads udsat for hærværk: - Der er nogen, der er gået mere eller mindre amok med en sprittusch

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Randers

Smadrede bilrude og stjal højttaler: - Du kan bare melde det til forsikringen

Randers For abonnenter

Frustrerede politikere om nej til byggeri i to etager: Skal vi til at bo i jordhuler?

Alarm 112

Brandfolk genoplivede kat på åben gade: Nu er der godt nyt fra dyrehospitalet

Annonce