Annonce
Randers

Se video: Bjarne Overmark dømt for at overtræde sin tavshedspligt

Byrådsmedlem og advokat Bjarne Overmark er ved Retten i Randers blevet dømt for at bryde sin tavshedspligt som byrådsmedlem. Den garvede politiker er "lidt overrasket" over dommen. Nu overvejer han, om dommen skal ankes til landsretten.

Randers:  Byrådsmedlem og advokat Bjarne Overmark blev mandag idømt ti dagbøder á 500 kroner ved retten i Randers. Samtidig skal han betale sagens omkostninger.

Det skete foran en fyldt retssal, for sagen har stor interesse for både embedsfolk, politikere og de berørte parter i den såkaldte Stjernehussag.

- Jeg har før fået et hak i tuden, konstaterede Bjarne Overmark, da han fik ordet til sidst, inden dommeren og de to domsmænd trak sig tilbage for at votere, efter at anklager og forsvarer havde talt for henholdsvis bødestraf og frifindelse af den garvede politiker.

Annonce

I dommen er der lagt vægt på, at Bjarne Overmark videregav fortrolige oplysninger, som han havde fået i kraft af sit hverv som kommunalbestyrelsesmedlem.

Anklageren mente, at dommen skulle lyde på ti dagbøder på 1000 kroner, men det mente dommer Mette Langborg var skudt over målet.

Det var en mail forbindelse med denne meget omtalte og langvarige sag, der i efteråret 2019 førte til, at moderen til et barn i institutionen Stjernehuset anmeldte Bjarne Overmark for brud på tavshedspligten. I mailen var familiens specielle efternavn nemlig nævnt, sammen med navnet på den pædagogmedhjælper, som blev sigtet for seksuelle krænkelser mod barnet. Sigtelsen blev dog frafaldet på grund af bevisets stilling.

Og så begyndte Bjarne Overmark sammen med byrådskollegerne Henning Jensen Nyhuus og Mogens Nyholm en kamp for, at pædagogmedhjælperen kunne få sit arbejde tilbage. Børne- og skoleforvaltningen havde nemlig valgt at placere ham i en anden institution.

Og det var i forbindelse med dette, at Bjarne Overmark sendte mailen rundt.

Bjarne Overmark, byrådsmedlem og advokat. Foto: Annelene Petersen

Foreløbig kulmination

Tiltalen for overtrædelse af tavshedspligt er den foreløbige kulmination på den såkaldte Stjernehussag, som begyndte for snart to år siden.

I anklageskriftet stod der blandt andet, at Randers-politikeren "Offentliggjorde og videregav navnet på en tidligere sigtet og mellemnavnet på en forurettet i en sag om overtrædelse af straffelovens kapitel 24 om seksualforbrydelser".

Bjarne Overmark sendte først e-mailen fra sin byråds-mail til byrådet og direktionen i Randers Kommune samt til sin arbejdsmail. Fra denne e-mail sendte Bjarne Overmark e-mailen videre til en række andre modtagere, blandt andet medier.

Da han sendte den videre fra sin private arbejds-mail, havde Bjarne Overmark tilføjet: "til orientering og brug for offentliggørelse".

I løbet af mandagen blev en række vidner afhørt. Blandt andet var moderen til barnet i den omtalte Stjernehussag i vidneskranken.

Vi har valgt at flytte og har fået navne- og adressebeskyttelse. Vi har måttet vælge at slette vores mellemnavn.

Vidne i retssagen

- Vi har følt os chikaneret og forfulgt. Vi har valgt at flytte og har fået navne- og adressebeskyttelse. Vi har måttet vælge at slette vores mellemnavn.

Annonce

Krav om erstatning

Kvindens bistandsadvokat rejste et erstatningskrav på 50.000 kroner for tort, på grund af mailen med navne, som Bjarne Overmark havde sendt til blandt andet TV2Østjylland.

Men det krav blev afvist af dommer Mette Langborg.

Efter dommen sagde Bjarne Overmark:

- Jeg må rette mig efter retssystemet. Så vil det vise sig, hvad det får af betydning for min adfærd.

I sidste uge besluttede et flertal i byrådet i Randers at politianmelde Bjarne Overmark for endnu et brud på tavshedspligten, idet han har videresendt en intern mail vedrørende personaleforhold til modtagere udenfor Randers Kommune, blandt andet medier.

Også denne gang er børn- og skoleforvaltningen impliceret i sagen, idet mailen vedrører personaleforhold her.

Annonce
Randers For abonnenter

Nogle glæder sig, andre er bekymrede eller frustrerede: Borgere samler underskrifter mod Ringboulevardens forlængelse

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Nyt kropas byder på særlig overraskelse og lille gimmick: Hvidsten Kro er kommet i fint selskab

Randers FC For abonnenter

Fire år med Søren Pedersen som chef for køb og salg: Sådan har han klaret det, og dét kan vi forvente os til sommer

Randers

Cyklistformand: Dejligt med ny cykelrampe, men hvorfor skal anlægget endnu engang tage mest hensyn til bilisterne?

Leder For abonnenter

Det er fedt med flere på stadion, men kommer de også i modgang, og når der ikke er fodbold til en flad 20'er? Det bliver den store styrkeprøve for Randers FC

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Randers

Pernilles midtbybutik havde en fantastisk åbning: Nu bliver det den femte interiørbutik til at lukke siden nytår

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Erhverv

Ingen revolution i Verdos top i denne omgang: Repræsentantskabet valgte at beholde næsten hele den gamle bestyrelse

Annonce