Randers: Byrådsmedlem og advokat Bjarne Overmark blev mandag idømt ti dagbøder á 500 kroner ved retten i Randers. Samtidig skal han betale sagens omkostninger.
Det skete foran en fyldt retssal, for sagen har stor interesse for både embedsfolk, politikere og de berørte parter i den såkaldte Stjernehussag.
- Jeg har før fået et hak i tuden, konstaterede Bjarne Overmark, da han fik ordet til sidst, inden dommeren og de to domsmænd trak sig tilbage for at votere, efter at anklager og forsvarer havde talt for henholdsvis bødestraf og frifindelse af den garvede politiker.
I dommen er der lagt vægt på, at Bjarne Overmark videregav fortrolige oplysninger, som han havde fået i kraft af sit hverv som kommunalbestyrelsesmedlem.
Anklageren mente, at dommen skulle lyde på ti dagbøder på 1000 kroner, men det mente dommer Mette Langborg var skudt over målet.
Det var en mail forbindelse med denne meget omtalte og langvarige sag, der i efteråret 2019 førte til, at moderen til et barn i institutionen Stjernehuset anmeldte Bjarne Overmark for brud på tavshedspligten. I mailen var familiens specielle efternavn nemlig nævnt, sammen med navnet på den pædagogmedhjælper, som blev sigtet for seksuelle krænkelser mod barnet. Sigtelsen blev dog frafaldet på grund af bevisets stilling.
Og så begyndte Bjarne Overmark sammen med byrådskollegerne Henning Jensen Nyhuus og Mogens Nyholm en kamp for, at pædagogmedhjælperen kunne få sit arbejde tilbage. Børne- og skoleforvaltningen havde nemlig valgt at placere ham i en anden institution.
Og det var i forbindelse med dette, at Bjarne Overmark sendte mailen rundt.
Foreløbig kulmination
Tiltalen for overtrædelse af tavshedspligt er den foreløbige kulmination på den såkaldte Stjernehussag, som begyndte for snart to år siden.
I anklageskriftet stod der blandt andet, at Randers-politikeren "Offentliggjorde og videregav navnet på en tidligere sigtet og mellemnavnet på en forurettet i en sag om overtrædelse af straffelovens kapitel 24 om seksualforbrydelser".
Bjarne Overmark sendte først e-mailen fra sin byråds-mail til byrådet og direktionen i Randers Kommune samt til sin arbejdsmail. Fra denne e-mail sendte Bjarne Overmark e-mailen videre til en række andre modtagere, blandt andet medier.
Da han sendte den videre fra sin private arbejds-mail, havde Bjarne Overmark tilføjet: "til orientering og brug for offentliggørelse".
I løbet af mandagen blev en række vidner afhørt. Blandt andet var moderen til barnet i den omtalte Stjernehussag i vidneskranken.
Vidne i retssagenVi har valgt at flytte og har fået navne- og adressebeskyttelse. Vi har måttet vælge at slette vores mellemnavn.
- Vi har følt os chikaneret og forfulgt. Vi har valgt at flytte og har fået navne- og adressebeskyttelse. Vi har måttet vælge at slette vores mellemnavn.
Krav om erstatning
Kvindens bistandsadvokat rejste et erstatningskrav på 50.000 kroner for tort, på grund af mailen med navne, som Bjarne Overmark havde sendt til blandt andet TV2Østjylland.
Men det krav blev afvist af dommer Mette Langborg.
Efter dommen sagde Bjarne Overmark:
- Jeg må rette mig efter retssystemet. Så vil det vise sig, hvad det får af betydning for min adfærd.
I sidste uge besluttede et flertal i byrådet i Randers at politianmelde Bjarne Overmark for endnu et brud på tavshedspligten, idet han har videresendt en intern mail vedrørende personaleforhold til modtagere udenfor Randers Kommune, blandt andet medier.
Også denne gang er børn- og skoleforvaltningen impliceret i sagen, idet mailen vedrører personaleforhold her.