Annonce
Danmark

Brian Mikkelsen: Arne-reform må ikke stå alene

Slagteriarbejdere fra Danish Crown var inviteret med, da regeringen i tirsdags præsenterede sit udspil til tidlig pension. Foto: Mads Dalegaard/Ritzau Scanpix

Tirsdag præsenterede regeringen sit bebudede udspil om en model for ret til tidlig pension. Arne-reformen, som den populært kaldes. Det er ingen hemmelighed, at vi fra erhvervslivets side på forhånd ikke var begejstrede over udsigten til en reform, som vil medføre, at dygtige og raske danskere bliver trukket ud af arbejdsmarkedet.

Mangel på kvalificeret arbejdskraft har længe været et problem for danske virksomheder, og med ny ret til tidlig pension bliver det endnu sværere for virksomhederne at finde den rigtige arbejdskraft. Det vil koste på virksomhedernes bundlinje, og det vil koste på velstanden og dermed velfærden.

Kort sagt er der tale om et skridt i den gale retning, og et sådant må modsvares af et skridt i den rigtige retning. Hvis regeringen kan lande et flertal for reformen, er det nødvendigt, at der også kommer initiativer, som hæver arbejdsudbuddet tilsvarende.

Annonce

Her er det særligt værd at hæfte sig ved det forståelsespapir, som S efter valget lavede med R, SF og Enhedslisten. Her står der, "at initiativer, der måtte reducere beskæftigelsen, modsvares af andre – men ikke nødvendigvis samtidige – tiltag, der som minimum øger beskæftigelsen tilsvarende". Der er i øvrigt udsigt til, at tidlig pension vil medføre et reduceret arbejdsudbud på 9.000 personer.

Ser vi på selve finansieringen, så skal jeg også ærligt indrømme, at man kunne se rynker på min pande, da jeg læste om den del i udspillet. For en del af finansieringen findes via højere skatter, som i udpræget grad vil ramme dansk erhvervsliv.

Højere skatter og svækkelse af konkurrenceevnen er altid en dårlig idé, og at vi lever i en usikker coronakrisetid, gør bestemt ikke idéen bedre. Der er ingen tvivl om, at regeringer rundt om i verden over en bred kam vil arbejde for at sikre deres virksomheder gode vækstvilkår i disse coronatider. Så det er uheldigt, at der her er et forslag på bordet, som peger i den gale retning.


Højere skatter og svækkelse af konkurrenceevnen er altid en dårlig idé, og at vi lever i en usikker coronakrisetid, gør bestemt ikke idéen bedre


Konkret vil regeringen finde en del af finansieringen ved at hæve aktieindkomstskatten fra 42 procent til 45 procent. Et andet forslag er øget lagerbeskatning af selskabers ejendomsavancer.

Når en øget aktieindkomstskat er så problematisk, som det er tilfældet, så er det fordi, at en sådan særligt vil ramme de små og mellemstore virksomheder, SMV’erne. De vil få sværere ved at tiltrække den kapital, som de har brug for, hvis de skal vokse. Og hvis der er noget, vi meget gerne vil have i Danmark, så er det jo, at vores virksomheder vækster og skaber arbejdspladser.

En højere skat vil også gøre det mindre attraktivt for veluddannede personer med brancheerfaring og velbetalte jobs at kaste sig ud i iværksætteri. Det er ellers netop denne gruppe, som er gode til at skabe succesfulde iværksættervirksomheder.

Ser vi på det store billede, har Danmark den næsthøjeste aktieindkomstbeskatning i OECD. Ser vi til vores gode naboland Sverige, har man er en flad sats på 30 procent. Det er faktisk sådan, at børsnoteringer allerede i stor stil foregår på Stockholmbörsen, og her har man historisk suget danske virksomheder til sig på grund af netop den lavere skattesats.

Så i de kommende politiske forhandlinger er der gode grunde til at se både på nye tiltag, som skaber et større arbejdsudbud og på finansieringen.

Annonce
Annonce
Randers

Konservative i stormvejr: Derfor smækker Christina Kjærsgaard med døren - og derfor bliver Bo Ratz hos partiet

Analyse For abonnenter

Troværdigheden på spil: Derfor er Kjærsgaard nødt til gå fra K nu og sige farvel til politisk indflydelse

Randers

Julepresset mor i Assentoft fik randrusianerne til lommerne: Når mange donerer, føler man sig mindre alene

Sport For abonnenter

Utallige jobtitler, adrenalinsus og rødglødende telefoner: Mike Nielsen har aldrig et roligt øjeblik i verdens bedste job

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Randers For abonnenter

Guide til køb af juletræet: Her kan du få gode ideer, hvis du er på jagt efter julens populære grantræ

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Sport For abonnenter

Sådan præsterede de danske VM-spillere i den indledende gruppe: Fire spillere skiller sig ud - her er karaktererne

Randers

VIA-elev fremviste falsk coronapas i undervisningen: Så bankede politiet på hendes dør

Michael Dyrby erkender krænkelser i sin cheftid på TV 2

Randers

Ny café på central plads i Randers åbner snart: Her bliver søndagsåbent og nye varianter af både kaffe og sandwich

Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Randers

Butikstyve forsøgte at stikke af fra politiet: Stjal varer i flere butikker

Annonce