Annonce
Navne

Endnu en bog fra Anne-Grethe Helweg

Anne-Grethe Venning Helweg Christensen er aktuel med sin anden bog, og nummer tre er på vej. Arkivfoto: Bjarne Smed
Forfatteren fra Hammershøj har allerede en tredje udgivelse på vej.
Annonce

I januar i år debuterede den nu 58-årige Anne-Grethe Venning Helweg Christensen fra Hammershøj med bogen "Strøtanker".

Allerede dengang kunne vi fortælle, at bog nummer to var godt på vej, og den foreligger ud, trykt og udgivet i Randers hos forlægger Bjarne Smed, Bogform. Titlen er - også som bebudet - "Strublerier".

Men ikke nok med det - Anne-Grethe Helweg, som hun normalt underskriver sig som, de andre efternavne til trods - har en tredje bog på vej. Den kommer til at hedde "Pjadder" - forklaring følger senere.

"Skrublerier" følger stil- og emnemæssigt op på Anne-Grethe Helwegs første bog. Hun skriver om sit liv og sine oplevelser, set ud fra den personlige synsvinkel, at hun lever med diagnosen skizoaffektiv. Hendes til tider skiftende tilstand afspejler sig også i en række digte, som er medtaget i bogen.

Men "Skrublerier" er ikke alene en personlig beretning. Den er i høj grad også et tidsbillede af de tidligere stationsbyer, som forfatteren har haft hjemme i primært Hammershøj, hvor hun har boet det meste af sit liv, men også Ørum Sønderlyng og dens tidligere befolkningssammensætning og butiksstruktur omtales.

Undervejs i sit liv har Anne-Grethe Helweg en tid, mens hun var ansat på Lego, boet i Trekantområdet.

Annonce

Hammershøj

Læserne føres tilbage til den tid, da der var en kro midt i Hammershøj. Der var også et ret stort mejeri - hvor senere rådmand i Aarhus Jette Skive i øvrigt voksede op - og det fortælles om slagteren i byen, at han til sidst ikke havde ret mange varer, men man kunne dog købe røde pølser.

Om bageren skriver Anne-Grethe Helweg, at han havde beostære i butikken, der kunne fløjte "Dengang jeg drog afsted", og når bageren var færdig med sit arbejde, spillede han på violin inde i bageriet.

Anne-Grethe Helwegs far arbejdede en tid på Sekura i Randers, derefter på Karlsberg Teglværk  i Randers, inden han sluttede med at gå til hånde på sine sønners virksomhed, Vorning Maskinfabrik.

Glimtvis er der også humor i "Skrublerier". Som når Anne-Grethe Helweg fortæller om sin morfar, der kom fra Sjælland og aldrig lærte at tale jysk.

Han gav ofte sit barnebarn følgende gode råd:

- Anne-Grethe, du skal huske at drikke til, når du spiser, ellers så støver det, når du fiser.

Og så lo han i øvrigt, så hans forlorne tænder faldt ud.

Annonce

Alvorlige digte

"Skrublerier" rummer også nogle alvorlige digte, blandt andet et helt aktuelt om coronakrisen.

Desuden er der flere illustrationer, som Anne-Grethe Helweg også selv har stået for.

Bog nummer tre kommer som nævnt til at hedde "Pjadder". Den kommer til at beskrive nogle af de drømme, som Anne-Grethe Helweg næsten altid husker i detaljer.

- Og skal du fortælle om en drøm, lyder det som fuldemandssnak, pjadder, mener Anne-Grethe Helweg.

Hun bor midt i Hammershøj sammen med sin ægtemand nummer tre, kaptajn Hans Jørgen Lykke Helweg, og bogen munder ud i en fortælling om, at hun og hendes mand på grund af udsigt til storm var kørt tidligt hjem fra et års fødselsdag i København hos Anne-Grethe Helwegs barnebarn, Cora:

- Da vi kom til Hammershøj, fik vi plankebøf i Lindas Madhus, der blev serveret på kæmpestore tallerkener. Så vi kunne sagtens se, at vi var kommet til Jylland.

"Skrublerier" skulle have været præsenteret ved en reception, men den er udsat, indtil situationen i Danmark er normal igen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Derfor gik bestyrelsen på dramatisk møde: - Jeg har aldrig oplevet noget lignende - folk råbte og skreg

Randers FC For abonnenter

Den endelige dom falder torsdag: - Nervøsiteten er væsentlig mindre end i tirsdags

Annonce