Noget forsinket kunne Zonen Randers torsdag indbyde til nytårsparade, og her kunne lokalformand Tom Larsen melde om et år med mange begivenheder, ligesom landsformand Frederik Madsen trods to år med vanskelige vilkår meldte ud, at Zone-Redningskorpsets Venner på landsplan har haft fremgang.
Tom Larsen glædede sig i sin beretning over, at Zonen Randers nu er herre i eget hus, forstået på den måde, at man som tidligere omtalt af Hestia Ejendomme har fået rådighed over Zonens tidligere vagtlokaler med adressen Vestergade 59 og indgang fra Jernbanegade.
Zonen Randers var i 2021 vært for det største Zonen-træf i Danmark nogensinde, og det var også i 2021, det lykkedes at få nummerplader på Mercedes-kranvognen. Hertil kan lægges flere gange medvirken med netop denne kranvogn ved arrangementer både i Randers og opland.
Zonen Randers er stiftet i oktober 2016 med nuværende æresmedlem Jørgen Gram som initiativtager. Den 28. maj er det i øvrigt 90 år siden, Zone-Redningskorpset fik en afdeling i Randers.
Fremgang på landsplan
Landsformand Frederik Madsen kunne melde om fremgang for Zone-Redningskorpsets Venner i et år, hvor det ellers var svært for de frivillige at mødes.
Således var der 5000 besøgende, det største antal nogensinde, hos Zonens Flyvetjeneste i Oplevelsescenter Nyvang ved Vipperød på Sjælland.
Databasen, der hedder Amazone, indeholder nu 72.900 registreringer, og i løbet af 2021 blev der tilført ikke færre end 5000 nye fotos, udklip eller andet.
Hertil kan lægges, at Zonen spiller en rolle i to aktuelle film, nemlig dels "Hvidsten-Gruppen - de efterladte", og "Skyggen i mit øje", der blandt andet handler om den tragiske fejlbombning af Den Franske Skole i København.
I sidstnævnte film medvirker en skuespiller i Zonen-uniform, og i begge film ses køretøjer fra Zonen.
Brochure med historie
Ved nytårsparaden blev en ny informations- og hvervebrochure præsenteret.
Den indeholder foruden fotos to tekstafsnit, dels om Zonen på landsplan, dels om Zonen Randers.
Her kan man blandt andet læse om Zone-Redningskorpsets betydelige rolle under besættelsen. Det var således Zonen, der i givet fald skulle sørge for at få kong Christian den 10. bort fra Amalienborg, hvis tyskerne skulle finde på at tage kongefamilien som gidsler.
Lokalt var Zonen-redder Poul Tarte Børglum så stærkt involveret i modstandskampen, at han måtte gå under jorden for at undgå at blive taget til fange af Gestapo.
Med ved nytårsparaden torsdag var Poul Tarte Børglums søn, Finn Børglum. Det var til ham, lokalformand Tom Larsen for en tid siden henvendte sig håb om at få sat navn på en Zonen-redder, som kunne ses på et avisudklip.
Finn Børglum kunne straks genkende sin far, selv om han delvis vendte ryggen til på billedet, muligvis fra en aktion med kranvogn, hvor et dyr skulle hjælpes op. Finn Børglum ligger nemlig inde med originalfotografiet.
Selv er Finn Børglum af årgang 1944, så han kan ikke huske sin far, der døde i 1946. Poul Tarte Børglum ligger begravet på Nordre Kirkegård i et fredet gravsted. På stenen står der lige nu (med store bogstaver) BØR LUM, idet bogstavet G er stjålet - i hvert fald borte.
Poul Tarte Børglums enke blev aldrig gift i gen. Hun forsørgede sig og de to børn, nemlig også en nu afdød lillesøster til Finn Børglum, som syerske hos Juncker. Selv blev Finn Børglum uddannet som klejnsmed på Scandia, hvor han sluttede, da IC3-togene var færdigbygget. Siden fulgte to ansættelser i andre firmaer, og aktuelt er Finn Børglum med i den gruppe, der er ved at opbygge et Scandia-museum.