Annonce
Læserbrev

Forsyningsselskaberne Norlys og Verdo

Annonce

Læserbrev: Uden overdrivelse har el- og varmeforbrugerne i Herning og omegn siden 2002 været udsat for mange udfordringer og forandringer. Men jeg mener nu, vi forbrugere, der får leveret vores el fra Nordlys og fjernvarmen fra Verdo, forhåbentlig kan ånde lettet op. Efter det i mange år mest har handlet om økonomiske dispositioner og opkrævning af bidrag til at forrente selskabets indskudskapital, som mange har oplevet som de rene "pengemaskiner". Men på det seneste har begge forsyningsselskaber signaleret, at de fremover vil fokusere på deres primære opgave - at levere el og varme til forbrugerne.

Elforbrugerne er i øvrigt ikke længere stavnsbundet til et bestemt selskab, da der jo er fri adgang til ledningsnettet. Det vil sige, at vi forbrugere frit kan vælge, hvor vi ønsker at købe vores elektricitet.

Men fjernvarmeforbrugerne er fortsat stavnsbundet til det selskab, der ejer det lokale fjernvarmenet.

Historisk startede el- og fjernvarmeeventyret i 2002, da Herning Byråd, "for at skaffe penge til kommunekassen", besluttede at sælge størstedelen af det forbrugerbetalte kommunale el- og fjernvarmenet til Dong.

Dong solgte efterfølgende deres aktier til Energimidt, der senere skiftede navn til Eniig, der efter endnu en fusion skiftede navn til Norlys. Og medio 2019 solgte Norlys fjernvarmenettet i Herning til Verdo i Randers.

Det varme vand til fjernvarmen i Herning og omegn køber Verdo på Herningværket, der ejes af Ørsted - det tidligere Dong.

Efter min opfattelse har samtlige ovennævnte ejere siden 2002 næsten udelukkende fokuseret på overskud og fortjeneste frem for at sikre forbrugerne billig el og fjernvarme. Men heldigvis har Folketinget de senere år ændret lovgivningen, så forsyningsselskaberne ikke længere kan spekulere i fjernvarme og opkræve urealistiske høje varmepriser og tilslutningsafgifter.

Forsyningsselskabet Verdo i Randers har ligeledes de seneste år haft udfordringer med en række kreative og usunde økonomiske dispositioner. Verdo er således blevet dømt til at tilbagebetale flere hundrede millioner kroner til varmeforbrugerne, efter de i en periode har opkrævet for høje varmepriser.

Jeg tror og håber, der nu er faldet ro over Nordlys og Verdo, så de i fremtiden vil drive de to forsyningsselskaber efter princippet "hvile i sig selv", så forbrugerne kan få leveret el og varme til en fornuftig pris. Personligt håber jeg også, de vil fokusere på grøn omstilling og CO2-reduktion.

En anden væsentlig udfordring for de to selskaber vil forsat være at blive bedre til at informere forbrugerne om deres daglige drift, prispolitik og deres fremtidsplaner.

Forbrugerindflydelsen er fortsat sikret med forbrugervalgte i repræsentantskabet og bestyrelsen.

Hos Norlys har forbrugerrepræsentanterne i Herning Kommune valgt Joan Hansen, Snejbjerg, og John Thomsen, Aulum, til koncernbestyrelsen.

På samme måde har Verdos forbrugerrepræsentanter i Herning valgt Per Nielsen, Tjørring, Finn Stengel Petersen, Lind, Finn Andersen, Tjørring, og Peter Novak, Tjørring, til koncernbestyrelsen.

Alle ønskes en god jul og godt nytår.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Navne, noter og bud på opstillingen: Profiler vender tilbage til Europa-jagt

Annonce