Annonce
Randers

Fronterne trukket skarpt op ved demonstration i Fussingø: Modstanderne mod indhegning af skoven har ikke opgivet kampen

Lucky Luke kæmper mod pigtråd over prærien, eller med andre ord nej tak til indhegning af skoven i Fussingø, var budskabet fra byrådspolitiker Daniel Madié (K). Her ses han ved siden af islænderhesten Bossi. I baggrunden ses Torben Hansen (S) og Malte Larsen (S). Foto: Lars Rasborg
Det ligner en uløselig knude at få gjort alle tilfredse i sagen om den kommende naturnationalpark i Fussingø. Demonstrationen søndag, med deltagelse af et par hundrede, gjorde det klart, hvor uenige parterne faktisk er. Alle vil naturen det godt, men metoden er de vildt uenige om.

Fussingø: Op mod et par hundrede personer var i bragende sol samlet til demonstration mod den naturnationalpark, som ser ud til at være målrettet på vej til at hegne en tredjedel af skoven i Fussingø ind. Med mindst tometer højt hegn, som Brugerlauget Fussingø havde gjort meget synligt ved at sætte et rødt/hvidt minestrimmel plastikbånd op, så de fremmødte ved selvsyn kunne se, hvad indhegningen betyder for adgangen til skoven.

Der var inviteret politikere med fra begge lejre, og det lød fra de to, der var imod projektet, at folk ikke skal lade sig slå ud af, at der i torsdags var et massivt flertal for et ja til tredjebehandlingen af lovgrundlaget for de kommende naturnationalparker.

- Slaget er ikke tabt. Nu må vi kæmpe for at få indflydelse, lød det blandt andet fra både folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen (V) og byrådsmedlem Daniel Madié (K). Stemningen var helt klar for de to, mens både borgmester Torben Hansen (S) og især folketingsmedlem Malte Larsen var i modvind.

Annonce

Da sidstnævnte skulle tale var der både buh-råb og så megen råben, at ordstyrer Lone Drewes fra brugerlauget måtte bede folk om at give politikeren en chance. Hun måtte flere gange gribe ind, fordi det ikke var muligt at høre hans svar, eller for at han i det hele taget kunne komme til at sige noget.

Vanvittigt at lempe

På den måde var stemningen ret udemokratisk, men de mange demonstranter lod gentagne gange skinne igennem, at de bestemt ikke havde følt, at de var blevet hørt eller havde været gennem en demokratisk proces. Og mange lod til at have fået nok.

Her ses Michael Aastrup Jensen (V) i samtale med Dorthe Brauner Jensen og Inge Richter Lassen fra facebookgruppen "Stop indhegninger i kommende nationalparker NNP for dyrenes skyld".  Foto: Lars Rasborg

Vanvittigt, et mareridt og sørgeligt var de ord, som Inge Richter Lassen og Dorthe Brauner Jensen fra facebookgruppen "Stop indhegningerne i kommende nationalparker NNP for dyrenes skyld" satte på torsdagens nye lovgrundlag. Her lempes der på dyreværnsloven, så dyrene ikke behøver at tilses hver dag, og så det er bestanden af dyr, ikke det enkelte dyr, der skal holdes øje med.

- Man skulle jo tro, at det i dagens Danmark var løgn. At man laver en dårligere lovgivning. Og så oven i købet en lovgivning som Naturstyrelsen har svært ved at overholde i forvejen, der er jo politianmeldelser for vanrøgt som efterforskes af politiet i gang. Og så lemper man loven, hvad er det for noget, siger Dorthe Brauner Jensen.

Annonce

Selvtægt i vente

De, der er imod, er meget imod. Og på Facebook skriver flere allerede om at de vil begå selvtægt og hærværk på indhegningerne, når de etableres. Så langt vil Inge Richter Lassen ikke gå:

- Nej, og vi opfordrer bestemt ikke til det. Men jeg kunne godt finde på at køre ud med hø til dyrene, hvis de sulter. Det kan ingen forhindre mig i, siger hun.

Tre generationer af en familie fra Fårup, der bruger skoven tit, var mødt op. Mormor Anne Grethe Montell, mor Marie Montell Vester og datter Nynne Neergaard Montell samt Morten Damsgaard Jensen og hunden Frodo.

Marie Montell Vester, Morten Damsgaard Jensen, Nynne Neergaard Montell og Anne Grethe Montell samt hunden Frodo var med til demonstrationen. Foto: Lars Rasborg

- Vi kommer her med hunde, børn og går tur, kører på mountainbike, og vi forstår ikke, at de vil hegne så meget ind. Vi kommer ikke til at bruge det. Vi vil ikke gå ind mellem dyrene og tage chancen, siger Maria Montell Vester.

- Og så har vi set de forfærdelige billeder af heste med snabelsko som hove fra de andre indhegninger. Jeg synes, man skulle give miljøminister Lea Wermelin et par sko, der var to numre for små og så lade hende gå rundt og se, hvor sjovt det var, lyder det fra mormor Anne Grethe Montell.

Den demokratiske proces har ikke været til at få øje på, mener Lene Stentoft, Brugerlauget Fussingø. Der er ikke lyttet til os, siger hun. Foto: Lars Rasborg

- Vi føler slet ikke, at vi er blevet hørt. Vi er kommet med en masse input, men det har været så ensidigt, at de slet ikke har villet lytte til os, er Lene Stentofts holdning, hun er med i brugerlauget og deler foldere ud i dagens anledning.

Annonce

Tør ikke gå derind

Mellem modstanderne er der nogle, der er mest imod dyreholdet på grund af de vanrøgtssager, der har været, mens andre er imod at adgangen begrænses for menneskene. Selv om det bliver sådan, mod visse forholdsregler, at man godt kan færdes blandt stude, rådyr og krondyr, der skal græsse i skoven, så vil mange ikke turde gøre det, efter tilfælde af angreb mod mennesker og hunde.

Op mod et par hundrede borgere brugte et par timer søndag på at demonstrere mod den kommende naturnationalpark i Fussingø. Foto: Lars Rasborg

- Vi har en landmand med her, der selv er vant til at omgås køer. Og han skal ikke nyde noget, han vil ikke gå ind til studene, lød det fra en af brugerlauget.

Mens Hans Boye fra brugerlauget tog officielt imod, fik inviteret taler Søren Grene mulighed for at forklare, hvorfor han ikke anser naturnationalparker som gode for biodiversitet. Han mener ikke, at de naturlige habitater i indhegninger har samme muligheder, som en godt drevet skov, har.

- For eksempel vil de store græssere ikke kunne holde lysninger nok. Og urørt skov giver hverken mere biodiversitet eller færre truede dyrearter, lød det fra ham. I stedet mente han, at man kunne tage nogle af de lavt producerende landbrugsarealer ud, plante skov og lade det indhegne. Det ville i hans optik være bedre, end at pille ved noget enestående natur, der klarer sig godt.

Annonce

Kampen er ikke tabt

Derefter fik Michael Aastrup Jensen den første taletid. Hans parti Venstre stemte sammen med Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige som de eneste imod beslutningsgrundlaget i torsdags, så han blev klappet på banen som helten i skysovs.

- Jeg har ikke opgivet, kom med alle jeres spørgsmål, så kan jeg bruge dem og gå videre med dem. Jeg vil sparke alle de døre ind, jeg kan og håber, så kald mig bare naiv, men håber, at det kan lykkes at få nogle politikere på Christiansborg til at revurdere det her. Kampen er ikke tabt, lød det fra Michael Aastrup Jensen.

Malte Larsen gav udtryk for, at det efter hans mening ville blive bedre biodiversitet og til gavn for naturen at hegne den ind. Og at han havde hørt miljøministeren sige, at der ville blive plads til 98 procent af de aktiviteter, som borgerne bruger skoven til i dag.

- Hvor har hun de tal fra, ville en af tilhørerne vide.

- Jeg siger bare, hvad jeg har hørt hende sige, jeg ved ikke, hvor hun har det fra, svarede politikeren, og det fik spørgeren til at replicere, at sådan har det været hele vejen igennem, når de har spurgt, så kommer der ingen svar. Og at spørgeren til gengæld mener, at 98 procent af de brugere, der kommer i skoven i dag, ikke ville turde bevæge sig ind til studene.

Hendes indlæg fik en stor klapsalve.

Annonce

Vil i dialog

Borgmester Torben Hansen (S) redegjorde for sin holdning, som er for naturnationalparken og dermed for indhegningen.

- Men så må vi i dialog om, hvordan vi kan få det bedste ud af det, så adgangen til området bliver så god som mulig. Projektet er helt fantastisk, og har tilhængere helt fra Danmarks Naturfredningsforening til Danmarks Jægerforbund, lød det fra ham.

Nationalparken kommer, så nu må vi i dialog om at få enderne til at mødes, hvad angår adgang og aktiviteter i indhegningen, lød det fra borgmester Torben Hansen (S). Foto: Lars Rasborg

Han mente, at borgerne var blevet hørt undervejs, for da de havde udtrykt bekymring om at der skulle udsættes heste, køer med kalve og tyre, så blev det pillet ud, så det nu drejer sig udelukkende om stude, rådyr og krondyr.

Daniel Madié var sidste taler, og han fik også en fin velkomst, dels fordi han har været med til at stable demonstrationen på benene, og dels fordi han er også klar på at skrotte indhegningen, selv om han på det punkt går imod sit eget parti.

- Jeg har stillet spørgsmål om det i partiet, og svaret lyder, at er bedre at sidde med og på den måde have indflydelse, end at stå udenfor. Og så må vi jo se, hvad vi kan få ud af det, lød det fra ham.

Han havde taget et billede med af Lucky Luke, der kæmper mod at kvægbaronerne vil hegne hele prærien ind i pigtråd, fordi de vil sætte kvæg ud.

Fronterne var med andre ord trukket skarpt op, og selv om der kom svar på nogle af spørgsmålene, så blev det ikke på dette møde under de store bøge og ege, at enderne mødtes.

Islænderhesten Bossi og rytter Helle Handll var mødt op. - For at vise, at Bossi også er sur over den her beslutning, lød det fra rytteren. Foto: Lars Rasborg
Inviteret taler Søren Grene fortalte, hvorfor han ikke mener, at der er evidens for at indhegnede naturnationalparker gør noget godt for biodiversiteten. Foto: Lars Rasborg
Man kunne godt mærke, at fronterne var trukket skarpt op i sagen. Det bliver ikke alle, der bliver tilfredse i denne sag, uanset udfaldet. Foto: Lars Rasborg
Daniel Madié (K) er gået imod sit eget parti, som har stemt ja til lovgrundlaget for naturnationalparker, Madié er imod at hegne skoven ind. Foto: Lars Rasborg
Der var sat plastikbånd op i den højde, som hegnet skal op i, for at illustrere, hvor massivt adgangen bliver begrænset for de vilde dyr, der færdes i skoven i dag. Foto: Lars Rasborg
Spørgelysten var stor, men spørgerne var for det meste ikke tilfredse med svarene. Foto: Lars Rasborg
Brugerlauget Fussingø havde også fået lavet store plakater med fotografi af indhegningerne. Foto: Lars Rasborg
Der var en rig repræsentation af skovens brugere til stede ved demonstrationen. Løbere, vandrere, ryttere, cyklister og hunde blandt andre. Foto: Lars Rasborg
Så højt bliver hegnet. Her kigger Inge Richter Lassen fra facebookgruppen "Stop indhegningerne i de kommende nationalparker NNP for dyrenes skyld" ind i at indhegningen kommer, og hun vil ikke afvise, at hun kan finde på at komme med hø, hvis dyrene sulter. Foto: Lars Rasborg
Her ses ordstyrer Lone Drewes fra Brugerlauget Fussingø og Malte Larsen (S). Foto: Lars Rasborg
Tålmodige Bossi følger slagets gang. Foto: Lars Rasborg
Meninger og holdninger til de store indhegnede naturnationalparker er mange og delte. Foto: Lars Rasborg
Annonce
Randers

Tag kandidattesten her

Randers FC For abonnenter

AGF var statister i ny randrusiansk triumf: Dét sagde Randers FC-lejren efter sejren over rivalerne

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Analyse: Derfor får Dansk Folkeparti to mandater i det nye byråd

Randers For abonnenter

Daniel og Mads springer ud i et verdenseventyr - det har kostet blod, sved, tårer og masser af mad

Østjylland

DF-politiker dømt for racistisk opslag på Facebook

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra det østjyske derby: Let på hatten, Kronjylland!

Randers FC

Se videoanalysen og højdepunkterne: Randers FC er kongerne af Østjylland

Randers For abonnenter

Renés lystfiskermekka var allerede en succes, men corona-pandemien gav fra dag ét væksten et yderligere boost

Kultur

Karen-Lise Mynster: Man skal leve hver dag, som var det den sidste - men så ville jeg jo ikke sidde her

Erhverv

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Randers

Antik og lopper i lange baner for første gang i den nye hal: Arena Randers bugnede af varer og folk

Randers For abonnenter

Fra kaptajn i skyerne til træ-transport i asfalthøjde: Da pilotjobbet røg, var Kresten ikke for fin til at slæbe kloakrør

Randers

Borger-opfordring til at der skal gå sport i det: Handl i Randers midtby, så den ikke går til grunde

Annonce