Annonce
Randers

Guardians of Denmark vil gå tur i Randers hver uge: - Vi er her, fordi politiet og politikerne svigter

Randers har fået et selvbestaltet borgerværn. Guardians of Denmark vil passe på borgerne i Randers ved at gå ture en gang om ugen, siger de. Foto: Jes Peder Hansen
Guardians of Denmark var på besøg i Randers lørdag og gik tur af to omgange i en flok på 10-12 m/k. Det selvudnævnte borgerværn vil gå i gader og stræder en gang om ugen fremover og sørge for at unge ikke bliver overfaldet og at ældre kan gå i fred.
Annonce

Randers: I ens sorte jakker med rygmærket af Holger Danske og navnet Guardians of Denmark var en flok på 10-12 mand ret synlige i Randers lørdag, da gruppen gik rundt i tre timer i byen i dagtimerne. Gruppen er kommet for at gøre borgerne mere trygge, lyder det fra Jes Peder Hansen, der er administrator på gruppens Facebook-side.

- Vi er her for at gå tur i byen, så unge ikke overfaldes på gaden og får stjålet deres mobiltelefoner og punge, og så ældre mennesker kan hæve kontanter i fred. Vi vil gøre, hvad der skal til for at sikre freden i byen, siger Jes Peder Hansen fra det selvudnævnte borgerværn. Han oplyser, at Bo Karsten Pape for et par år siden stiftede gruppen.

Guardians of Denmark siger, at den er til for alle, dog hedder det i gruppens grundlag at nazister og muslimer ikke kan blive medlem. Googler man gruppen er det yderst sparsomt, hvad man finder. Ingen andre medier har omtalt den.

Det er gruppens intention, at den vil gå i Randers cirka en gang om ugen, med 10-12 mand, hver gang.

- Og på alle tider af døgnet. Både i dagtimer og om natten. Og ikke kun på de store veje, også i smøger og stræder, siger Jes Peder Hansen, der tilføjer, at Guardiens of Denmark faktisk har planlagt en tur igen lørdag nat, fra klokken 22 til klokken 2 i Randers.

Administratoren oplyser, at gruppen, hvis det bliver nødvendigt, vil gribe ind i slagsmål og overfald og vil foretage civile anholdelser og derefter ringe til politiet.

- Vi har lov til at foretage civile anholdelser. Vi anser os for at være en gruppe som Natteravnene, og vi vil gerne have at folk lærer os at kende. Så de ved, at de kan føle sig trygge, når vi er i nærheden.

- Almindelige mennesker, der skal passe på almindelige mennesker? Er det ikke et skråplan at komme ud på? Burde det ikke være politiet, der skal passe på borgerne?

- Nej, det er ikke et skråplan. Vi er her netop, fordi politiet og politikerne har svigtet. Der er ikke ressourcer nok til at passe på borgerne, og så må vi jo gøre det, siger Jes Peder Hansen, der tilføjer, at Guardians of Denmark er en upolitisk gruppe, der på landsplan tæller 176 aktive medlemmer.

Her på disse kanter er der 26 aktive medlemmer, fra Hadsund til Grenaa, siger Jes Peder Hansen, der selv bor i Dalbyover.

I alt 10-12 m/k fra Guardians of Denmark gik i Randers i tre timer lørdag eftermiddag. Og igen lørdag nat. Foto: Jes Peder Hansen
Annonce

Upolitisk gruppe

- Men ser man på jeres administratores profiler på Facebook, er der mange politiske udmeldinger?

- Guardians of Denmark er en upolitisk gruppe, gentager Jes Peder Hansen.

På hjemmesiden står der, at Guardians Of Denmark består af helt almindelige danskere:

"Danskere som kærer dette land de bor i og ikke det land de kom fra. I Danmark har vi ytringsfrihed, tolerance og ligeværd. Vores land er forankret i en grundlov som alle skal respektere. Vi har en ordensmagt som har til opgave, at sørge for den almindelige borger overholder loven. Dette sker i mange tilfælde ikke, grundet underbemanding eller fejlvurdering fra selv samme og der har vi en støttende opgave.

Guardians Of Danmark er en borgerværns gruppe som består af personer fra alle samfundslag. Alle kan søge om medlemskab, dog med undtagelse af nazister og muslimer.

Formålet med Guardians Of Denmark, er at skabe tryghed i Danmark igen og sørge for, at vi kan leve dør til dør uden at skulle kigge os over skulderen.

Ethvert medlem af Guardians Of Denmark, støtter op om det gode i vores land. Det vil sige at medlemmerne er der for hinanden og er der et medlem som har brug for hjælp eller støtte, så træder andre medlemmer ubetinget til. Ingen sag er for lille eller stor. Dog er der sager vi ikke blander os i.

Vi skal have Danmark tilbage som det var engang, før immigranterne ødelagde freden.

Guardians Of Denmark, vil kunne findes på gaden, både i dag- og aftenstimerne. Vi er ude for at observere, og ikke for at søge konfrontationer. Det er ikke vores formål med at vi er på gaden. Vi skal som hovedregel tænke på medlemmernes sikkerhed. Når det så er sagt, så vil vi selvfølgelig, hvis der er belæg for det, gribe ind - og hvis det kræves lave en civil anholdelse, iflg. Retsplejelovens § 755 eller nødret § 14." lyder det på hjemmesiden.

Annonce

Traf politiet

Jes Peder Hansen var selv med ude at gå i Randers lørdag eftermiddag.

- Vi kom ikke rigtig i snak med nogle, for der var ganske tomt i byen. Men politiet kom forbi, og betjentene sagde, at de syntes, at det var en god ting, at vi var der. Vi blev rost af dem. Der var intet negativt der. De sagde også, at når flere kommer til at kende os, så skal de nok blive trygge, siger Jes Peder Hansen.

Hos vagtchef, politikommissær Jens Henrik Jensen, Østjyllands Politi, lyder det:

- Det er ganske rigtigt, at vi kørte en tur forbi havnen, hvor patruljen traf nogle fra den her gruppering. De sagde, at de nærmest betragtede sig som Natteravne, men det er jeg nu ikke så sikker på, at vi gør. Det her er noget, vi følger nøje, og vi fik deres navne registreret, siger vagtchefen.

Grundlæggeren af Guardians of Denmark, Bo Karsten Pape, sammen med politipatruljen fra Østjyllands Politi. Foto: Jes Peder Hansen
Her ses en patrulje fra Østjyllands Politi i færd med at registrere medlemmer af det nye borgerværn, Guardians of Denmark, der vil til at gå i Randers en gang om ugen. Foto: Lone Hammer Sørensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Fem ting vi lærte af sejren i Hobro: Bundgaard-debut, karantænefare og et mirakel fra puljesejr

Annonce