x
Annonce
Østjylland

Derfor er genbrugsstationerne lukkede: Haveaffaldet må også vente til efter påske

Ikke muligt. Genbrugspladserne i Aarhus og mange andre kommuner er lukkede for tiden - ligesom så meget andet. Foto: Søren E. Alwan
Aarhus og andre kommuner forventer et kolossalt stort ryk ind på genbrugsstationerne den dag, der åbnes igen. Men hvordan laver man så en åbning, der er coronasikker. Det skal drøftes i den kommende tid.

AARHUS: Fik du lige fyldt en trailer med haveaffald i det tidlige forår eller dynget byggematerialer op på et hjørne af grunden, inden du opdagede, at genbrugsstationen også er lukket?

Ja, så er det med at væbne sig med tålmodighed, for affaldet kommer til at ligge til engang efter påske.

Kommunens genbrugsstationer er, ligesom så meget andet i samfundet, lige nu lukket land. Bortset fra at der er åbent for de erhvervsdrivende på hverdage. De private kommer derimod ikke ind.

Men hvorfor egentlig ikke, spørger læsere?

Man får jo ikke nødvendigvis personkontakt ved at køre ud med et læs have- eller byggeaffald? Og når de kan holde åbent i Silkeborg, hvorfor så ikke i Aarhus Kommune?

- Når hele samfundet er lukket ned, og myndighederne beder os om at holde afstand, så skal vi ikke holde genbrugsstationerne åbne. På det punkt følger vi langt hovedparten af kommuner. Og ingen dør nok af, at der ligger haveaffald lidt tid – genbrugsstationerne hører ikke til de kritiske funktioner, der skal fungere ligesom indsamling af dagrenovation, forklarer direktør Bjarne Munk Jensen AffaldVarme Aarhus.

At Silkeborg så går imod anbefalingerne, må være for deres egen regning og risiko, mener direktøren.

Annonce

Når hele samfundet er lukket ned, og myndighederne beder os om at holde afstand, så skal vi ikke holde genbrugsstationerne åbne.

Bjarne Munk Jensen, direktør AffaldVarme Aarhus

De fleste forstår

- Vi får naturligvis nogle spørgsmål fra borgere, der synes, det er træls med en bunke affald ude i haven. Og jeg har fuld forståelse for, at man gerne vil af med sit affald. Men langt de fleste har også forståelse for, at vi skal overholde reglerne, siger Bjarne Munk Jensen.

Onsdag skal de kommunale affaldschefer holde videokonference i foreningen Dansk Affaldssortering. Her skal de blandt andet høre, hvad Silkeborg gør, og om hvordan man kan lave en coronafri genbrugsplads den dag myndighderne slipper lidt i det stramme greb.

Enorm ophobning

For den dag genbrugspladserne genåbner vil folk strømme til. Alene i Aarhus er der 1,4 millioner besøg på de syv genbrugsstationer. Og det kan nemt ende i kaos, når de åbner igen, forudser man i Dansk Affaldsforening:

- Lige nu foregår der en enorm ophobning af affald derhjemme. I weekenden før der blev lukket ned, var der stort pres fra borgere på genbrugsstationerne. Og mange bruger foråret og tiden hjemme til at få ryddet op i haven og i kældre og på lofter. Lige om lidt kommer påsken, som er en traditionel højsæson for os, så der vil blive et kolossalt pres, den dag vi genåbner, fortæller specialkonsulent Nana Winkler fra Dansk Affaldsforening.

Brug storskrald

Har du affald fra oprydning i lejlighed eller hus kan du komme af med en del af det i den såkaldte storskraldordning. Den fungerer selv om genbrugsstationerne er lukkede for private.

Her sætter man skraldet (om muligt i poser) på fortovet og melder det til kommunens storskraldordning.

Storskrald er for eksempel møbler, tæpper, madrasser, cykler, radio/tv-apparater, småt elektronikaffald, hårde hvidevarer, batterier, maling, lak og lim, jern og metal, stort pap med mere.

Læs mere på kommunens hjemmeside aarhus.dk - klik ind under ’borger’ og dernæst ’affald og genbrug’

Ikke som vi plejer

Til den tid vil foreningen gerne kunne hjælpe kommunerne med at holde en coronafri genbrugsstation.

- Vi får næppe lov til at gøre som vi plejer, men hvordan vi så skal gøre, er noget af det, vi skal forberede.

Der er også andre kommuner som i dag har åbent på adskilte grenpladser, hvor man kan køre hen med sit haveaffald.

- Vi kan bare ikke åbne en traditionel genbrugsplads alene for haveaffaldet, for så kommer folk alligevel med alt muligt andet og mange har brug for vejledning og så kommer vi for tæt på hinanden, peger Nana Winkler.

Borgerne må gemme affaldet derhjemme så længe genbrugsstationerne er lukkede. Kommunerne skal onsdag drøfte, hvordan man tager imod et forventet kæmperyk ind med behørig coronasikkerhed, den dag man åbner igen. Foto: Benny F. Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen overvejer gradvis åbning af Danmark efter påske - hvis danskerne fortsætter fornuftig adfærd

Randers

Skrædder Mamad Abdullah fra Underværket syr engangsmundbind: - Vi må alle forsøge at hjælpe, hvor vi kan

Danmark

Liveblog: Samfundet kan genåbne efter påske - men det vil ske gradvist og forskudt

Annonce