Annonce
Randers

Herold i natursherif-rollen: Hold nu jeres hunde i snor

Har man sin hund løbende løs ved åen og regnskoven, kan man møde ham her. Henrik Herold, direktør i Randers Regnskov, der med garanti vil bede dig om at holde hunden i snor. Hvorfor blander han sig i det, kan man spørge.  - Fordi det er loven, og jeg holder opsyn med området, lyder det fra Henrik Herold, der er træt af, at løse hunde forstyrrer de vilde dyr i området. Foto: Annelene Petersen
Direktøren i Randers Regnskov er gået denne vinter og er blevet mere og mere irriteret over, at hundeejere bare slipper deres hunde løs i baghaven til turistattraktionen. Ja, alle steder, hvor det ikke er lovligt at lade hunden løbe frit. Hundene gør det nemlig svært for de vilde dyr at klare sig både i hård frost, og, lige nu, hvor dyr og fugle har travlt med at gøre klar til unger, lyder det fra Herold.

Randers: Lige nu læser vi om vildt, der er så stresset, at det må aflives i skovene, fordi vi er blevet flittige til at bruge naturen og ikke holder os til stierne. Og hvad værre er: Slipper hunden løs steder, hvor den slet ikke må slippes løs. Det er den allerværste tid at gøre det mellem januar og maj, hvor dyrene først sulter på grund af hård frost, og senere skal kunne finde føde nok og have fred til at kunne sætte afkom i verden.

Og knipser man hunden ud af karabinhagen i baghaven ved Randers Regnskov, langs Gudenå, så kan man være sikker på at få en kommentar med på turen fra regnskovens direktør, Henrik Herold, hvis han ser den løse hund. Han er træt af, at folk ikke følger reglerne.


Faktisk så er det mange gange pæne damer i deres bedste alder.

Henrik Herold, om hundeejere, der slipper deres hunde løs


- Jamen, der er så mange, der ikke holder hunden i snor. Man læser jo i aviserne om kaos i skovene og i naturen, fordi folk slet ikke kan finde ud af at begå sig længere. Faktisk så er det mange gange pæne damer i deres bedste alder. Og jeg siger altid i en venlig tone til folk, om de godt vil holde hunden i snor, hvis jeg ser dem med løse hunde. Det kommer der mange gange nogle svinere ud af, men så går jeg efter dem og siger: "Undskyld, hvad sagde du?" Så bliver de ofte lidt forfjamskede, siger Henrik Herold, der i den hårde vintertid, for kort tid siden med tocifrede minusgrader, i den grad følte med de vilde dyr.

Annonce

Fuld kontrol, næ, nej

Her mødte han en af de pæne damer, der svarede ham:

- Jamen, jeg har fuld kontrol over min hund, sagde hun minsandten. Og det ved man jo godt ikke passer, for hvis der løber en hare ind foran snuden på hunden, så er den da stukket efter. Det er faktisk de værste, de der har jagthunde og ikke selv er jægere. Jægerne, de kender jo deres hund og ved, hvad den er i stand til, lyder det fra Henrik Herold.

Han er godt klar over, at han bliver opfattet som en slags natursherif, og han ved også godt, at nogle vil mene, at han skal blande sig uden om. Og han er helt bevidst om, at han bliver genkendt som direktør for Randers Regnskov.

- Men prøv lige at vende den om. Jeg ville da have et større problem, hvis hundeejere går rundt i byen og siger, at de slipper hundene løs nede ved regnskoven, hvor regnskovsdirektøren ikke har noget imod det. Selvfølgelig skal jeg da reagere. Og jeg gør det, fordi folk skal følge loven. Og jeg holder altså opsyn med området, siger han.

Annonce

Den værste tid

I den periode, hvor vi kunne notere tocifrede frostgrader, var det særlig slemt. Fugle, som normalt er meget sky, kunne ikke gemme sig i sivene, og der så Henrik Herold for eksempel en vandrikse, der blev taget af fiskehejren.

- Det sker jo, når vandriksen ikke kan gemme sig. Men skræmmer du en fugl på vingerne to-tre gange dagligt, når den ikke kan finde nok at spise, så kan det være lige nøjagtigt det, der gør, at den ikke kan overleve. Fordi det tærer på ressourcerne i en tid, hvor den ikke kan finde føde. Og lige for tiden skal de vilde dyr have ro til at få parret sig og få unger, siger Henrik Herold, der ikke har meget til overs for, at folk bare er ligeglade med gældende regler og love.

- Prøv at se på trafikken. Den glider da nogenlunde fornuftigt, fordi vi alle kan finde ud af at holde os til de forholdsvis enkle og lempelige regler. Det ville jeg ønske, folk også kunne i naturen, siger han.

Annonce

Ikke hundehader, tværtimod

Han understreger, at han på ingen måde er hundehader. Tværtimod.

- Det er jo heller ikke hundene, det er galt med, de gør jo bare, som hunde nu engang gør. Det er mere hundeejeren, jeg er ude efter, for vi skal passe på det dyreliv, vi har. Vi har stort set alt hernede. Tudser, frøer, salamandre, snoge, stålorm, nævner han i flæng, og her kan man måske lige indskyde, at de alle faktisk er fredede arter. Dertil kommer alle fuglene, ræve, harer, oddere, vilde mink med meget mere, fortsætter Herold.

Han tror ikke, at det ville hjælpe noget at ringe efter politiet, hvis hundeejeren nægter at fange hunden ind og sætte den i linen.

- Jeg tror ikke, politiet vil tage det ret alvorligt. Men jeg fortsætter med at bede folk om at holde hunde i snor. Også når jeg går ture sammen med min kone andre steder i byen. Så gør jeg da lidt for naturen, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC For abonnenter

Kynisk afstraffelse af Randers FC: - Jeg tænkte, hvad pokker foregår der?

Annonce