Annonce
Østjylland

Horsens får nyt spillested og ungehus et skridt ad gangen

Området ved Det Gule Pakhus på Madevej bliver centralt for første skridt på vejen mod et nyt musik- og ungehus i Horsens. Efter sommerferien næste år skal der stå et café- og studiemiljø klar til brug for studerende fra det nærliggende campus og gymnasium. Om løsningen bliver permanent eller midlertidig, indtil et samlet projekt er færdigt, er endnu ikke besluttet, forklarer kulturchef Lasse Schuleit. Arkivfoto: Morten Pape
Godsbanearealet beriges med et spillested "på sigt", mens café- og studiemiljø venter efter sommerferien 2021.
Annonce

Horsens: Et skridt ad gangen.

Dén sætning ser nu ud til at blive motto for virkeliggørelsen af et nyt musik- og ungekulturhus i Horsens.

Et flertal i Horsens Byråd har netop indgået forlig om budgettet for 2021, og her fremgår det, at et nyt ungekulturhus, der efter planen skal ligge på banearealet nær Horsens Banegård, ikke kommer til at åbne fuldt udbygget på én gang.

Tværtimod skal det ambitiøse projekt, der blev lanceret allerede ved sidste års budgetforlig og blandt andet indebærer en fusion af det nuværende spillested KulisseLageret og ungdomshuset Det Gule Pakhus, foregå i trin over de kommende år.

Det sker blandt andet, fordi politikerne ikke vil køre processen hen over hovedet på dem, der i dag arbejder i og bruger KulisseLageret og Det Gule Pakhus, forklarer socialdemokratiets gruppeformand Andreas Boesen.

Annonce

En lang proces

- For at få de mange brugere og frivillige, som i dag er engageret i de to steder, med i arbejdet, er det vigtigt ikke at sige, at her er en færdig pakke, som vi politikere ønsker, siger han i forventning om, at der skal bruges energi på idéudvikling blandt alle involverede.

- Jeg forudser en lang proces, og når vi skal til at se på det indhold, der skal være i det ny sted, kan der komme til at gå nogle år, før vi er helt færdige, spår han og peger på, at den fysiske form på det kommende hus heller ikke er besluttet endnu.


Ambitionen er at få et moderne studenterhus, ungekulturhus og et kraftcenter for talenter inden for rytmisk musik. Det skal konkret ske ved at etablere café- og studiemiljø for campusstuderende og gymnasieelever samt øvelokaler og på sigt nyt spillested.

Fra budgetforligsteksten


Det samme gælder en tidshorisont for, hvornår betegnelsen "spillested" bliver aktuel at bruge om lokaliteten på godsbanearealet. Erstatningen for det nuværende KulisseLageret skal etableres "på sigt", lyder det i den politiske aftale.

Allerede efter sommerferien næste år vil kommunen dog have taget de første skridt.

Annonce

Øvelokaler, café og studiemiljø

Forligspartierne har dedikeret fem millioner kroner til ungdoms- og musikhus-projektet i 2021.

Pengene sættes i en første fase, der ud over flere øvelokaler til byens musikere blandt andet inkluderer et café- og studiemiljø i området ved Det Gule Pakhus, fremgår det af forligsteksten.

Café- og studiemiljøet åbner ifølge udspillet efter sommerferien. På den måde kan det hurtigst muligt blive et sted, som studerende på det ny campus ved banegården og det nærliggende gymnasium vil bruge, forklarer Horsens Kommunes kulturchef Lasse Schuleit.

Nyt spillested og studenter- og ungehus i Horsens

"Forligspartierne (Socialdemokratiet, SF, Dansk Folkeparti og Enhedslisten) er enige om, at projektet skal gennemføres i etaper, og at der hurtigst muligt skal tages hul på første etape bl.a. med etablering af café- og studiemiljø med henblik på at kunne byde studerende velkommen efter sommerferien 2021.

Desuden skal der etableres en række nye øvelokaler, der sikrer, at det samlede antal øvelokaler på tværs af Musikstedet og Det Gule Pakhus øges.

Forligspartierne ønsker derfor at afsætte 5 mio. kr. til formålet i 2021. Der etableres samtidig en selvejende institution, der bl.a. får til opgave at rejse finansiering til kommende etaper, herunder det nye spillested. Der afsættes en million kroner i 2021 og to millioner kroner om året fra 2022 til drift af det nye ungekulturhus."

Han er en af dem, der skal være med til at tegne kulturhusets udseende og indhold, og han peger på, at der ud over de kommunale kroner, der nu puttes i projektet, er planer om at etablere en selvejende institution, som blandt andet via fonde skal rejse penge til den trinvise skabelses-proces.

Annonce

En flanke i en central ny bydel

Hverken Schuleit eller Boesen tør spå om, hvornår det samlede ungekulturhus og spillested, der også er udset som en dynamo i udviklingen af musiklivet i Horsens, står klar til åbning.

Meget afhænger af, hvordan godsbanearealet, der er et af Horsens mest centrale byudviklingsområder, vokser til i de kommende år, hvor mange penge, der kan skrabes sammen, og hvilke behov brugere og ildsjæle selv bringer til torvs.

- Det område, vi kalder godsbanearealet, kan blive en fantastisk ny bydel i Horsens med det her ungehus og campus med mange tusind studerende som to vigtige flanker. Vi har også det ny, store gymnasium undervejs lige i nærheden på Studentervænget, og med en plads lige i smørhullet vil det også være et tilbud til unge familier i vestbyen, samtidig med at de nuværende brugere i Det Gule Pakhus og KulisseLageret fortsat vil bidrage. Det bliver et fyrtårn for kulturaktiviteter i den ende af vores by, vurderer Andreas Boesen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Mariagerfjord

Mariager Efterskole isolerer sig fra lokalsamfundet efter decembers smitteudbrud: ME 1000 skal erstatte den lokale Rema 1000

Randers

Butikkerne bugner af nye og gamle varer - kundernes valg får stor betydning for fremtiden

Randers

Mand fremstilles for voldtægt

Annonce