Annonce
Østjylland

Jan Petersen efter genvalg: Det har været de vanskeligste år, jeg nogensinde har oplevet

Jan Petersen (S) er uden modkandidater blevet valgt som socialdemokraternes borgmesterkandidat i Norddjurs Kommune. Foto: Bjarke MacCarthy/Socialdemokratiet
Mens borgmester Jan Petersen kan se frem til sit politiske baglands opbakning i årene fremover, finder han også plads til at tænke tilbage på en politisk periode med usædvanligt meget modgang.

Norddjurs: På grund af Covid-19 blev den socialdemokratiske fællesledelses generalforsamling, der skulle have været afholdt i maj 2020, først afholdt onsdag 26. august 2020.

På generalforsamlingen blev borgmester Jan Petersen enstemmigt valgt som partiets borgmesterkandidat i Norddjurs Kommune. Derudover blev formand Inge Dideriksen genvalgt til formandsposten. Susanne Madsen blev genvalgt til bestyrelsen, og Per Søjmark og Bent Krog blev ligeledes genvalgt til bestyrelsessuppleanter.

På næste fællesledelsesmøde vil bestyrelsen konstituere sig, og kommunalvalget i 2021 vil være et fast punkt på dagsordenen.

Annonce

Bestyrelsen er i fuld gang med at finde gode kandidater til kommunalbestyrelsen.

Jan Petersen blev valgt uden andre kandidater fra partiforeningen, og han er glad for opbakningen fra det politiske bagland.

Intet forærende

Borgmesteren er klar i mælet, når han tænker tilbage på de forgangne års strabadser i kommunen:

- Det er de vanskeligste år, jeg har oplevet. Og det har været en udfordring på alle måder for både borgere, forvaltning og det politiske niveau, og når man sidder for bordenden og har ansvaret for det, er det i dén grad noget, der udfordrer ens lederevner, siger Jan Petersen.

- Det er jo let nok at sidde bag et bord, hvor tingene bare går fremad. Det har nu aldrig rigtig været situationen i Norddjurs, hvor det i hele kommunens levetid har været op ad bakke. Det har været svært, og tingene kommer ikke af sig selv. Så vi får ikke noget forærende, og det, vi har, er hovedsageligt noget, vi selv har måttet kæmpe os til.

I årenes løb har Jan Petersen på nærmeste hold kunnet følge med i udviklingen herhjemme og den negative påvirkning, forandringerne har haft på Djursland, hvad enten det gælder fraflytning til storbyerne eller faldende indkomster.


Jeg mærker rigtig mange steder en lyst til, at nu giver vi den en skalle. Nu er vi igennem det sværeste, og nu har vi et grundlag for at kunne rykke for alvor.

Jan Petersen (S), borgmester i Norddjurs Kommune


- Det har jeg kunnet mærke, og det har man kunnet mærke på økonomien, siger borgmesteren, der også har mærket modgangen på det personlige plan:

- Jeg er sådan en type, der ønsker at udvikle og flytte på tingene i stedet for bare at lade tingene ske omkring mig og så tilpasse mig. Og med de markante begrænsninger, vi har haft, har det med udviklingen desværre fyldt for lidt. Jeg har altid arbejdet meget, men jeg synes, jeg har skullet bruge rigtig meget tid på at tilpasse frem for at udvikle, forklarer Jan Petersen.

Annonce

Familien har støttet

Den økonomiske situation i kommunen og de politiske kampe er da heller ikke gået Jan Petersens nærmestes næser forbi.

- Jeg ville da selvfølgelig lyve, hvis jeg sagde, at min familie ikke også har kunnet mærke det. Især i sommeren 2018 kunne de mærke, at jeg var stærkt påvirket af kommunens økonomiske situation, selvfølgelig kunne de det. Når man som menneske står i sådan noget, sætter man ekstra stor pris på, at man har en stærk forankring i sin familie og har gode venner. De holdt om mig, og de holder stadig af mig, siger han og slår en latter op, det skal ikke blive jammer det hele, understreger han.


Vi skal have færdiggjort Kattegatcentret, men vi skal også have gjort noget mere for de landsbyer og de byer, vi af økonomiske årsager har forsømt.

Jan Petersen (S), borgmester i Norddjurs Kommune


- Nu skal vi videre, og vi skal have gjort noget, der kan virke nu, men især skal det virke på langt sigt, for den her kommune er for god til bare at tilpasse sig en nedadgående spiral. Nu har vi en fælles opgave at løse. Det står ikke på den socialdemokratiske agenda, at vi skal ud at skære i velfærden, vi står for det modsatte. Derfor er det en mentalt hamrende svær ting for os, siger borgmesteren om de senere års besparelser på kernevelfærden, der nu skal rettes op på, siger Jan Petersen og giver nogle eksempler på, hvor behovet er størst.

- Vi har jo ældreområdet og handicappede borgere, som trænger til et løft, for der har vi skåret. Vi har brug for at stabilisere vores skoler, sådan så de har et mere sikkert fundament for fremtiden og kan begynde at bruge nogle kræfter på at udnytte potentialet, for vi har dygtige lærere. Derudover bliver det rigtig godt for børnene, når vi skal have indført vores minimumsnormering, og det kommer også til at koste nogle ekstra penge.

Annonce

Nu får den en skalle

Borgmesteren i Norddjurs Kommune vil også arbejde for, at potentialet i de naturlige, stedbundne ressourcer bliver udnyttet bedst muligt:

- V skal bruge det afsæt, vi har på natur og turisme og oplevelser og vores stærke rekreative værdier - ikke kun for vores borgere, men også for alle dem, der gerne vil være hos os, når de har fri. Derfor skal vi have færdiggjort Kattegatcentret, men vi skal også have gjort noget mere for de landsbyer og de byer, vi af økonomiske årsager har forsømt.

På forhånd er Jan Petersen forsigtigt optimistisk:

- Jeg mærker rigtig mange steder en lyst til - den har været der hele tiden -, men at nu giver vi den en skalle. Nu er vi igennem det sværeste, og nu har vi et grundlag for at kunne rykke for alvor. Det gælder også de borgerdrevne initiativer, der foregår, og som vi skal have et godt partnerskab med.

Annonce
Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Virksomhedsejer rødglødende over gammel sne og is på vejene: - Det virker som om, kommunen bare lader stå til

Østjylland For abonnenter

Hash og kokain overhaler øl og vin:  Sprit er yt i trafikken - men narkoen breder sig

Randers

Brandvæsen er rykket ud til udslip: Gylle er løbet ud af tank

Sport

Ny alvorsuge venter Randers HK: Klubtoppen mødes til en ekstraordinær snak – plan A eller B?

For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Leder For abonnenter

Jammerlig snerydning i Randers: Hvorfor skal vi stadig skøjte rundt og sætte liv og lemmer på spil?

Randers

Larmende tavshed fra Randers Kommune efter kritik af snerydning: Her er spørgsmålene, vi gerne ville have haft svar på

Randers

Gasregningen tog Gittes sidste penge til at gøre julen særlig: - Måske kan vi låne et juletræ af nogen, når det er dagen før?

Ekspert anbefaler mere nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Randers

Ufrivilligt skøjteløb på gangstier: Fodgængere falder på stribe

Randers FC For abonnenter

Enorm skuffelse efter elendigt udgangspunkt: - Vi kaster det ud af vinduet de første 25 minutter

Randers

Fem dage efter snestormen er flere veje og stier stadig spejlglatte: Nu kræver politikerne indsatsen set efter i sømmene

Annonce