Annonce
Randers

Klart nej fra Dansk Folkeparti: SF vil have kommunen til at tage imod flygtningebørn fra græsk lejr

Rosa Lykke Yde (SF) og Frank Nørgaard (DF) er mildest talt ikke enige om, hvad der skal ske med de uledsagede flygtningebørn i de græske lejre. Collagefotos: Annelene Petersen
En andel af op mod 500 uledsagede flygtningebørn skal have chancen for et nyt liv i Randers. Sådan lyder et forslag fra SF, der nu skal drøftes i byrådet.

Randers: Når byrådet samles 7. september, bliver det med drøftelse af et punkt, som SF har sat på dagsordenen - nemlig hvorvidt, Randers Kommune skal tilbyde udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) en forhåndsaftale om at modtage en ikke nærmere bestemt andel af op mod 500 uledsagede flygtningebørn fra Moria-lejren i Grækenland, hvis de opnår asyl i landet.

- Vi har alle et ansvar, lyder det fra SF i Randers med udgangspunkt i den humanitære krise, partiet mener er helt åbenbar på de græske øer, som i øjeblikket huser mere end 40.000 flygtninge.

Alene i flygtningelejren Moria, der er beregnet til at huse 3000 flygtninge, opholder der sig 20.000 mennesker, hvoraf mange er børn, der, som partiet understreger, ”lever under kummerlige forhold og helt umenneskelige vilkår og har akut brug for hjælp.”

Annonce

- Forholdene i Moria bør vedrøre os alle. Det er ikke bare grækernes problem. Når børn, som ovenikøbet er uledsagede, i årevis lever i lejre som Moria, skal vi reagere, siger Rosa Lykke Yde (SF), byrådsmedlem i Randers Kommune.

Hun tilføjer:

- De børn skal have en chance for et godt liv, og den mulighed findes ikke i Moria.

Randers må tage ansvar

De uledsagede flygtningebørn kommer derfor til behandling til byrådsmødet 7. september.

- Selvom medieinteressen er stort set forsvundet, udspiller der sig stadig en humanitær katastrofe i de overfyldte flygtningelejre i Grækenland og ved den græsk-tyrkiske grænse, og vi har stadig et ansvar for at afhjælpe problemet, skriver SF i en udsendt pressemeddelelse, der slutter med følgende ordlyd:

- I Randers kan vi ikke redde hele verden, men vi kan tage ansvaret på os og hjælpe en lille gruppe de allermest udsatte flygtningebørn.


Når børn, som ovenikøbet er uledsagede, i årevis lever i lejre som Moria, skal vi reagere.

Rosa Lykke Yde, byrådspolitiker for Socialistisk Folkeparti


Hos DF i Randers er gruppeformand Frank Nørgaard lodret uenig i, at Randers Kommune skal til at huse flygtningebørn fra græske lejre.

- Vi er slet ikke enige overhovedet. Lige nu har vi en ældrepleje, der flere steder hænger gevaldigt i betrækket, og det skal der bruges flere penge på. Så skal vi ikke også til at spille hjemsted for en eller anden humanistisk dagsorden, som vi ved kommer til at koste os en masse penge også, siger Frank Nørgaard, der mener, der i stedet skal skrues op for hjælpen i nærområderne, så der bliver mere tålelige forhold for flygtningene i lejrene rundt omkring.

- Der er da mange flygtningelejre, vi kan se er overfyldte, og som ser forfærdelige ud, medgiver Frank Nørgaard.

- Men jeg vil også vove den påstand, at der er en del af dem, der sidder i de lejre, som ville kunne vende snuden om og tage hjem igen.

Annonce

Helt andre familiemønstre

Byrådspolitikeren køber heller ikke nødvendigvis præmissen, sådan som SF stiller scenariet op:

- Ofte er det sådan, at det, man kalder uledsagede flygtningebørn, efter dnaprøver og andre test viser sig at være langt ældre end det, man kan tillade sig at kalde børn. Så jeg har ikke den store tiltro til det, og jeg mener heller ikke, at vi i Randers skal til at blande os i udenrigspolitikken, siger Frank Nørgaard, der mener, at flygtningebørnene har familie rundt omkring, som vil være hurtige til at kigge mod Randers i givet fald.

- Det er jeg slet ikke i tvivl om, jeg er helt sikker på, at det er sådan, det hænger sammen. Man har nogle helt andre familiemønstre i de kulturer. Der tager man chancen og sender børnene af sted i nogle tilfælde, og andre gange er det mændene, der flygter, og lader konen og børnene blive tilbage. Det er jo langt fra den måde, vi normalvis lever på herhjemme, siger han.


Lige nu har vi en ældrepleje, der flere steder hænger gevaldigt i betrækket, og det skal der bruges flere penge på.

Frank Nørgaard, byrådspolitiker for Dansk Folkeparti


Derfor vil Dansk Folkeparti da også stemme imod, når forslaget kommer på bordet i september.

- Der kommer så klart og blankt et nej til det forslag, som overhovedet kan siges og gives, for vi skal ikke begynde at tro, at vi skal til at redde hele verden og slet ikke i den situation, vi står i lige nu, siger Frank Nørgaard.

Annonce
Randers For abonnenter

Kunderne slår alarm over randersfirma: Køb kun noget, hvis du kan undvære de penge

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Konflikten vokser: Ulovligt at kvæg drikker vand af grøft, mener modstandere af naturnationalpark - og klager til kommunen

Navne For abonnenter

Den nye rektor på Randers Statsskole kunne i stedet have siddet i en traktor på marken

Randers

Ikonisk Randers-bygning står helt skarpt efter renovering: Se de flotte billeder her

Erhverv

Trods corona: Mange nye virksomheder poppede op i Randers sidste år

Dall: Nervekrig er brudt ud på Christiansborg

Randers FC For abonnenter

Randers FC's talentfulde terrier har rystet svær start af sig: Hvert minut i foråret er en bonus

Ny direktør skal vende minus til plus: Står det til Allan skal hele verden kende til Help Care Companys patenterede øjenskyl

Randers

Michael Aastrup Jensen blev i weekenden far til en pige: Navnet var til langvarig forhandling

Levede dobbeltliv i flere år: 3F-formand får opbakning op til krisemøde

Randers

Efter bølge af indbrud i biler: Dommer fængsler tre udlændinge mistænkt for at være på tyvetogt

Randers For abonnenter

Tomme boliger råber på indflyttere: Nybyggeri på Thors Bakke til unge studerende er kun fyldt godt en fjerdedel op

Randers

Stort smitteudbrud rammer lokal folkeskole: Kun halvdelen af eleverne mødte ind mandag morgen

Annonce