Annonce
Debat

Klimabåndet – nej tak

Læserbrev: Der har været fremført megen kritik af den af Randers Byråd vedtagne klimabro og de katastrofale konsekvenser for trafikken i Randers, den vil medføre. Men svaret fra politikerne er, at Klimabroen er meget mere end en bro.

Kommunen anerkender faktisk, at Klimabroen er en dårlig trafikmæssig løsning. I en undersøgelse af forskellige broprojekter scorer Klimabroen kun to ud af fem stjerner, hvor kun den nuværende løsning får en dårligere score. I dokumentet ”FAQ om Klimabroen og Østbroforbindelsen” står der, at ”Klimabroen blev valgt, da den trafikale løsning kan sammentænkes med klimatilpasning”.

Man vælger altså Klimabroen, selv om det er den dårligste løsning vedrørende de trafikmæssige problemer på Randersbro, fordi den kan kobles til klimasikring.

Annonce

Hvad er det så for et projekt, Klimabroen er en del af, som er så vigtig, at man er ligeglad med trafikforholdene. Det er noget, der kaldes Klimabåndet - man får næsten tanken, at det bare skal hedde noget med klima, så skal det nok gå igennem. På grund af ændringer i klimaet forventer man, der vil komme hyppigere tilfælde at højvande i Randers Fjord og Gudenåen og derfor flere tilfælde af oversvømmelse i Randers. Derfor har man udtænkt Klimabåndet, som er en beskyttelse af (noget af) byen mod højvande.

Klimabroen bliver over det nordlige havneløb en dæmning med et gennemløb, der kan lukkes ved højvande, og så skal der fra Klimabroen bygges diger og mure langs begge sider af de sydlige havneløb og videre ud langs Gudenåen til motorvejsbroen. Denne spærring skal forhindre vandet i at løbe ind i det centrale og vestlige Randers.


Det kan gøres bedre.


Jeg ved dog ikke lige, hvordan høje diger og mure midt igennem byen harmonerer med byen til vandet. Ifølge forslaget vil der dog blive mulighed for at passere digerne forskellige steder. Men sammenhængen med by og vand, som vi kender det i dag, forsvinder.

Værre er det dog næsten, at klimasikringen kun gælder 2/3 af byen, og da Klimabroen/-båndet vil komme til at virke som en prop, da vandet nu kun får et lille gennemløb igennem Randers, vil der foran Randers opstå ekstra høje vandstande. Så det østlige Randers vil ikke kun opleve flere oversvømmelser men også langt voldsommere oversvømmelser end i dag. En perle som havekolonien Venezuela vil blive slemt ramt, men også industriområdet langs Toldbodgade og den lavere del af Sporbyen kan blive ramt. Og hvordan vil det påvirke områderne længere ud af fjorden som ved Uggelhuse og sommerhusene ved Svinget i Albæk?

Så for at beskytte en del af Randers er man villig til at andre dele af byen og kommunen kommer til at lide. Både trafikmæssigt og vandmæssigt. Det kan gøres bedre. Så herfra skal der lyde et nej til Klimabåndet såvel som et nej til Klimabroen.

Annonce
Randers

Tag kandidattesten her

Randers FC For abonnenter

AGF var statister i ny randrusiansk triumf: Dét sagde Randers FC-lejren efter sejren over rivalerne

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Analyse: Derfor får Dansk Folkeparti to mandater i det nye byråd

Randers For abonnenter

Daniel og Mads springer ud i et verdenseventyr - det har kostet blod, sved, tårer og masser af mad

Østjylland

DF-politiker dømt for racistisk opslag på Facebook

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra det østjyske derby: Let på hatten, Kronjylland!

Randers FC

Se videoanalysen og højdepunkterne: Randers FC er kongerne af Østjylland

Randers For abonnenter

Renés lystfiskermekka var allerede en succes, men corona-pandemien gav fra dag ét væksten et yderligere boost

Debat

Debat: Der skal styr på spildevandet - ellers får vi aldrig et godt vandmiljø

Erhverv

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Randers

Antik og lopper i lange baner for første gang i den nye hal: Arena Randers bugnede af varer og folk

Randers For abonnenter

Fra kaptajn i skyerne til træ-transport i asfalthøjde: Da pilotjobbet røg, var Kresten ikke for fin til at slæbe kloakrør

Randers

Borger-opfordring til at der skal gå sport i det: Handl i Randers midtby, så den ikke går til grunde

Annonce