Annonce
Randers

Kontanter i bussen skaber konflikter

Midttrafik, betaling, kontanter. Foto: Midttrafik
Fra torsdag 6. august bliver det igen muligt at købe billet hos chaufføren med kontanter. Og det er hverken tillidsmand eller fagforening tryg ved. - Vent, til vi ved om smittetrykket igen går amok, eller afskaf kontanter helt, lyder det.
Annonce

ØSTJYLLAND: Midttrafik har besluttet igen at tage mod kontanter, når kunder skal med bussen. Det har ellers været no go at have penge med, når billetten skulle i hus. Når salget åbner, vil chaufføren nu i stedet have have en række værnemidler til rådighed. Visir, mundbind, handsker og håndsprit.

Det får brødrene, tillidsmand for chaufførerne i Randers, Jan Laursen, og formanden for transportgruppen hos buschaufførernes fagforening, 3F, Jens Kristian Laursen, op af stolene. De er ikke trygge ved at lade passagererne betale med kontanter, som kan sprede smitte.

Midttrafik opfordrer kunderne til at holde afstand, benytte håndsprit og undgå direkte ansigtskontakt med chaufføren ved køb af billetter i bussen. Det sidste betyder, at Midttrafik gerne vil have, at kunden kigger i køreretningen,og ikke på chaufføren, når der skal betales billet.

Annonce

Rundringning

Siden 13. marts har kunderne købt busbilletter via Midttrafik app, Midttrafik webshop eller rejsekort. Det betjente salg blev lukket ned på opfordring af transportministeren for at beskytte chaufførerne for smittefare med Covid-19. I takt med at smittetryk og antal smittede er faldet, har transportministeren bedt trafikselskaberne om at gå i dialog med busselskaberne for at sikre trygge forhold for chaufførerne, så det igen bliver muligt at købe en billet i bussen. Og samtidig er det et krav fra forbrugerombudsmanden, at der skal kunne betales med kontanter i offentlige transportmidler.

Midttrafik har lavet en rundringning til de syv største busselskaber. Samtidig er der indhentet råd om værnemidler hos Præshospitalet under Region Midtjylland.

- Det er Midttrafiks opfattelse, at langt de fleste chauffører er trygge ved en genåbning af det betjente salg. Vi ønsker dog fortsat at passe godt på chaufførerne. Derfor tilbyder vi alle busselskaber en startpakke med værnemidler, som de kan bruge i de tilfælde, hvor kunden ønsker at betale med kontanter, siger formanden for bestyrelsen i Midttrafik, Claus Wistoft.

Annonce

Krabbe-opførsel i bussen

Det, med at kunden opfordres til ikke se se på chaufføren under betalingen, får Jens Kristian Laursen, 3F, til at udbryde:

- Jamen, hvad er det for noget? Det er helt til grin. Buspassagererne skal opføre sig som krabber, gå sidelæns op i bussen, stikke en klo ud og få billetten. Jeg er helt tom for ord, lyder det fra ham.

Han mener, at det kan lade sig gøre at lave siderude-anordninger med automatisk oprul andre steder, i Aarhus for eksempel, og derfor kan han ikke forstå, at det ikke kan ske i Randers.

- For mig at se, er det her en stor, søgt undskyldning. Vent da med at betale med kontanter i busserne, til vi ved om smittetrykket går amok igen. Og spørg manden på gulvet, spørg chaufførerne, spørg os, hvad vi synes, lyder det fra Jens Kristian Laursen.

Tillidsmanden for chaufførerne i Randers, Jan Laursen, mener ikke at visir er vejen frem:

- Det var helt grinagtigt at sidde at tage det på og af hele tiden, da vi forsøgte det. Havde man spurgt mig, havde jeg foreslået, at det i stedet skulle være et krav, at kunderne bærer mundbind. Det er et krav alle mulige andre steder i verden. Eller afskaf kontanter helt i bussen. I dag er der meget, meget få kunder, der insisterer på at bruge kontanter i bussen, og når det sker, så er det ofte for at provokere og køre gratis med, har jeg indtryk af, siger Jan Laursen.

Annonce

Den går ikke

- Allerhelst havde vi da også set, at man helt afskaffede kontanter som betaling hos chaufføren, men den går ikke. Det er et lovkrav, at man skal kunne benytte kontanter. Men hensyn til at spørge chaufførerne selv, så er vi i dialog med både chauffører og fagforening, men vi har jo ikke mulighed for at gå ud at høre hver enkelt buschauffør, for de er ansat af andre end os. Så det er et anliggende mellem arbejdsgiver og arbejdstager her, siger Claus Wistoft, der i øvrigt  ikke har hørt om siderude-anordningen i busser andre steder.

- Mig bekendt er det genskin, der er problemet, og jeg ved, at der bliver arbejdet på højtryk med at finde løsninger på det, siger han.

Gode råd

Midttrafik opfordrer til, at kunderne fortsat passer på sig selv og andre med følgende rejseråd:

Hold afstand ved stoppesteder og i bussen. Respekter det tilladte antal passagerer.
Sid eller stå med ansigtet i køreretningen (man må gerne sidde ved siden af hinanden).

Medbring din egen håndsprit og sprit af før berøring af kontaktpunkter, for eksempel stopknap.

Følg myndighedernes anbefalinger:

1. Rejs uden for myldretiden, hvis det er muligt.

2. Vis hensyn til andre. Hold afstand. Host eller nys i dit ærme – ikke i dine hænder.

3. Vask dine hænder tit eller brug håndsprit

4. Er du syg eller formoder at være smittet, skal du ikke rejse med kollektiv trafik

Selv om det betjente salg vender tilbage, henviser Midttrafik fortsat kunderne til billetkøb i Midttrafik app, Midttrafik webshop og rejsekort for at begrænse kontakten mellem chauffør og kunde.

Midttrafik har undersøgt muligheden for en fysisk afskærmning af chaufførens plads, for eksempel i form af plexiglas, som der er opsat i butikker. Det har vist sig meget vanskeligt at få godkendt i synshaller. Dertil kommer, at en godkendelse fra synshallen ikke er en garanti for, at politiet efterfølgende vil godkende, at løsningen overholder færdselsloven.

Usikkerhedsmomentet er for stort til, at Midttrafik kan investere i afskærmning til cirka 900 busser, lyder det fra Midttrafik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Mundbind på i forretningerne: Ikke den store forandring, mener butiksejere

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Sport For abonnenter

Tilbagevendt Kragballe gik målamok i snæver sejr: Læs reaktionerne her

Annonce