Annonce
Norddjurs

Kunder i Sparekassen Kronjylland snydt for millioner af rådgiver: - Han har været ufatteligt kynisk og udspekuleret

I løbet af en periode på syv år lykkedes det en 52-årig mand at svindle sig til omkring 2,5 millioner kroner i Sparekassen Kronjyllands filial i Auning. Arkivfoto: Annelene Petersen
En 52-årig mand fra Norddjurs er blevet dømt for at have snydt og bedraget sig til omkring 2,5 millioner kroner over syv år. Pengene fik han fra intetanende kunder i Sparekassen Kronjyllands filial i Auning, hvor han var ansat som rådgiver.

Auning: Hvad koster det, når man i mere end 100 tilfælde over en periode på syv år lokker intetanende borgere til at skrive under på nogle papirer og derved uberettiget tilegner sig omkring 2,5 millioner kroner?

Spørger man retten i Randers, er svaret halvandet års fængsel, hvoraf tre måneder gøres ubetingede, samt 200 timers samfundstjeneste. Det er i hvert fald, hvad en 52-årig mand fra Norddjurs kan se frem til i kølvandet på en retssag i denne uge.

De mange tilfælde af bedrageri har den 52-årige mand begået i perioden 2011 til 2018 mod et langt færre antal forurettede. Ofrene i sagerne har ifølge specialanklager Jesper Rodkjær fra Østjyllands Politi været intetanende kunder ved Sparekassen Kronjyllands filial i Auning, hvor den 52-årige var ansat som rådgiver.

- Den dømte bedrog kunderne ved at bilde dem ind, at de skulle betale gebyrer, afgifter eller lignende i forbindelse med eksempelvis byggesager, realkreditsager og forsikringssager. På den måde fik han dem til at underskrive nogle papirer, hvor de i virkeligheden gav ham tilladelse til at udbetale pengene til sig selv, fortæller Jesper Rodkjær til Randers Amtsavis.

- Det her er en helt enestående sag. Jeg har arbejdet i branchen i mere end 20 år, og jeg har aldrig set noget lignende.

Anders Balle Rasmussen, områdedirektør i Sparekassen Kronjylland

Afsløret af kundebrok

I løbet af de syv år lykkedes det den 52-årige mand at svindle sig til omkring 2,5 millioner kroner.

Først da en kunde ringede til Sparekassen Kronjylland for at spørge ind til fremgangsmåden i forbindelse med en større forsikringssag, han havde gang i, blev pengeinstituttet klar over, at noget var galt.

- Kunden henvendte sig i september 2018 til Sparekassen Kronjylland, for at brokke sig over, at han som en del af sin forsikringssag skulle betale en urimelig høj afgift på 40.000 kroner. Det var nemlig, hvad den pågældende rådgiver havde fortalt ham. Og den undren kunne den øvrige del af sparekassen kun være enig med kunden i, siger Jesper Rodkjær.

Efter kundens henvendelse gennemgik Sparekassen Kronjylland den pågældende rådgivers øvrige gøren og laden i forhold til kunder. Pengeinstituttet kunne derved identificere en lang række andre lignende tilfælde af bedrageri, hvorefter sagen i oktober blev meldt til politiet, og den 52-årige mand blev bortvist fra sin arbejdsplads.

Annonce

Brugte det hele på spil

I retten i Randers erkendte den 52-årige sig skyldig i langt størstedelen af de mange tilfælde af bedrageri. Han forklarede i samme ombæring, at de mange penge var gået til spil, som han var blevet afhængig af.

Jesper Rodkjær gik som udgangspunkt efter to års ubetinget fængsel til den 52-årige. Alligevel er han dog tilfreds med rettens vurdering af straffens udmåling.

- Den 52-årige har igennem flere år systematisk bedraget kunder, som han var sat til at rådgive, og som havde tillid til ham. Straffen afspejler, at man ser særligt alvorligt på kriminalitet begået i en betroet stilling, siger specialanklageren.

Annonce

Aldrig set noget lignende

Hos Sparekassen Kronjylland betragter man sagen med stor alvor, og sagen har ført til ændrede arbejdsgange for at forhindre, at noget lignende kan gentage sig, fortæller Anders Balle Rasmussen, der er områdedirektør for direktionssekretariatet, til Randers Amtsavis.

- Det her er en helt enestående sag. Jeg har arbejdet i branchen i mere end 20 år, og jeg har aldrig set noget lignende. Grunden til, at det har kunnet lade sig gøre, er, at den dømte har været ufatteligt kynisk og udspekuleret, siger Anders Balle Rasmussen.

Områdedirektøren fortæller, at sparekassen hele sagen igennem har haft et tæt samarbejde med Østjyllands Politi, og at alle sten nu er vendt af både intern og ekstern revision, sådan så samtlige de kunder, der er blevet snydt, har fået deres penge tilbage foruden en individuel forklaring på, hvad der helt konkret er sket i lige netop deres situation.

Sparekassen Kronjylland er kede af, at en medarbejder på så grov en facon har misbrugt kundernes tillid for egen vindings skyld.

- Det er vi jo dybt rystede over. Som sagt har jeg aldrig set noget lignende, og derfor er vi chokerede over, at det kan lade sig gøre. Det er også derfor, at vi har handlet så konsekvent og bortviser ham med det samme, da det går op for os, at han har snydt de her kunder, ligesom vi naturligvis også har kigget på vores egne, interne processer og ændret på nogle af vores arbejdsgange, siger Anders Balle Rasmussen.

Annonce
Randers For abonnenter

Nogle glæder sig, andre er bekymrede eller frustrerede: Borgere samler underskrifter mod Ringboulevardens forlængelse

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Nyt kropas byder på særlig overraskelse og lille gimmick: Hvidsten Kro er kommet i fint selskab

Randers FC For abonnenter

Fire år med Søren Pedersen som chef for køb og salg: Sådan har han klaret det, og dét kan vi forvente os til sommer

Randers

Cyklistformand: Dejligt med ny cykelrampe, men hvorfor skal anlægget endnu engang tage mest hensyn til bilisterne?

Leder For abonnenter

Det er fedt med flere på stadion, men kommer de også i modgang, og når der ikke er fodbold til en flad 20'er? Det bliver den store styrkeprøve for Randers FC

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Randers

Pernilles midtbybutik havde en fantastisk åbning: Nu bliver det den femte interiørbutik til at lukke siden nytår

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Erhverv

Ingen revolution i Verdos top i denne omgang: Repræsentantskabet valgte at beholde næsten hele den gamle bestyrelse

Annonce