Annonce
Randers

Lykken i at se ud over egen næsetip

I forbindelse med områdefornyelsen i Langå er der blandt andet sket noget i midtbyen. Her ses Dorthe Tapomayi Nielsenpå det nye torv, der blev indviet for to år siden. Privatfoto

Hemmeligheden er at gå ind i opgaven med selvforglemmelse, siger Dorthe Tapomayi Nielsen, som forleden blev belønnet for sit frivillige arbejde i Langå.

Langå: - Jeg har det sådan, at hvis jeg kan se, at noget trænger til at blive taget hånd om, så tjekker jeg lige, om jeg tror, det er noget, jeg kan gøre - og så gør jeg det. Og jeg gør det færdigt uanset modstand og udfordringer og kriser. Og uden bagtanker om, hvad jeg selv kan få ud af det - bortset fra glæden ved at få noget godt til at ske, siger formand for Langå i Udvikling Dorthe Tapomayi Nielsen, som forleden modtog en pris som Årets Frivillige i Randers 2018.

- Hemmeligheden ligger i at gå ind i opgaven med selvforglemmelse og med fokus på det gode resultat for andre. Det giver glæde!

Prisen blev overrakt ved en gallafest i anledning af Frivilligværkets 10 års jubilæum i Randers. Med festen ønskede foreningen at fejre og anerkende de mange frivillige ildsjæle, som gør en særligt stor indsats, og omkring 300 - heriblandt en lang række nominerede - deltog i festen, der bød på middag, musik og uddeling af priser i otte kategorier.

- Det er i mit univers langt mere tilfredsstillende at gøre noget godt for Langå end at dyrke mig selv og mit, siger Dorthe Tapomayi Nielsen, som forleden modtog en pris som Årets Frivillige 2018 i kategorien Borger, kultur, kirke og erhverv. Privatfoto

Aktiv tilflytter

- Det var en ære at blive indbudt til festen, og vi nød mødet med mange herlige mennesker, som har fundet hemmeligheden ved lykken i at se ud over egen næsetip, siger 67-årige Dorthe Tapomayi Nielsen, som var nomineret i kategorien "Borger, kultur, kirke og erhverv" - og som altså høstede flest stemmer.

I begrundelsen lød det blandt andet, at hun er en ildsjæl, der "bruger næsten al sin tid på at stå i spidsen for de frivillige arbejdsgrupper, der er i gang med at realisere de mange projekter i Langå".

Dorthe Tapomayi Nielsen er uddannet korrespondent og var i en årrække ansat i HK Forbundet. Hun flyttede siden til Jylland, hvor hun kom til at arbejde med jobformidling, og for 15 år siden fik hun og hendes mand gennem nu godt 21 år, Niels Kristian, så mulighed for at købe et drømmehus på Skovlystvej i Langå.

Hurtigt gik de i gang med at lære byen at kende.

- Vil meldte os ind i alt det, vi kunne og rendte til det ene, det andet og det tredje, fortæller Dorthe Tapomayi Nielsen, som efter en sygdomsperiode gik på efterløn som 60-årig.

Hun havde lyst til at gøre noget for byen, og da hun igen begyndte at have noget overskud, gik hun aktivt ind i byfornyelsen i Langå. Hun kom med i "midtbygruppen" og blev siden formand for den nye forening, Langå i Udvikling.

Annonce

Nyder at gøre noget

Det med at gøre en frivillig indsats var ikke nyt for Dorthe Tapomayi Nielsen, som er vokset op i Ballerup.

- Da jeg var barn, var min far frivillig i al sin fritid med at bygge en gammel landsby op igen. Så det var naturligt at hjælpe til der, hvor de voksne havde det sjovt sammen. Da mine egne to børn startede på Rudolf Steiner Skolen, meldte vi os samtidig ind i et fællesskab, som afkrævede mange fritimers arbejde for at få skolen til at løbe rundt. Og det var sjovt at gøre noget godt for alle skolens børn.

Men i dag er det ikke en selvfølge, at man gør noget for andre end sig selv og sine nærmeste.

- I vores land er vi individ-fokuserede. I modsætning til så mange andre samfund, blandt andet i Østen og Østeuropa, hvor man er langt mere samfunds- og fællesskabsorienteret. Hvor man spørger sig selv: Hvad kan jeg gøre her for helheden - for familie, venner, naboer, stedet, hvor jeg bor - eller for nogen eller for en sag, siger Dorthe Tapomayi Nielsen og fortsætter:

- Jeg er så heldig at bo i et land - dette fantastiske sted på jorden, hvor jeg oven i købet har kunnet trække mig tilbage, da det blev for hårdt at arbejde og få udbetalt folkepension. Og jeg vil gerne arbejde for min "løn". Jeg vil gerne give tilbage til samfundet, hvad jeg har fået og får.

Annonce

Svært samarbejde

For Dorthe Tapomayi Nielsen har det indtil videre været nogle spændende år som frivillig i Langå. Der er sket meget i byen. Men der har også været bump på vejen. Som tilflytter bemærkede hun hurtigt, at der var en "historisk" opdeling i byen, en stemning af noget "dem og os".

- Så jeg tænkte: Hvis vi skal lave det her byfornyelsesprojekt og skaffe penge, så skal vi blive gode til at samarbejde på tværs af gamle grupperinger i Langå. Det er noget af det, vi har brugt det her projekt til, siger hun og tilføjer med ærgrelse i stemmen:

- Det er desværre ikke lykkedes! Der arbejdes stadig på det, og vi er jo ikke færdige endnu. Men vi er uenige. Og når vi skal arbejde sammen med offentlige myndigheder, ved vi jo godt, at hvis borgerne er uenige, sker der ikke en dyt! Vi skal stå enige og stærke. Det er virkelig vigtigt.

Uenigheden har ikke mindst været tydelig i forbindelse med det borgerinddragende forsøgsprojekt Vores Bredgade. Igennem tre år er der lavet en række midlertidige tiltag i gaden, og inden jul skal et permanent anlæg gerne være færdigt. Men det har været en svær proces.

- Der har det virkelig været en skuffelse, at vi ikke er blevet bedre til at samarbejde i byen, end vi var før. Vi har holdt en del møder i Bredgade-gruppen, men vi er ikke gået derfra og har sagt: Nu er vi enige om det. Vi har måttet opgive at blive enige, og Randers Kommune og Labland, der er arkitekten bag, har måttet skære igennem.

Annonce

På vegne af de mange

Men på trods af modstand, udfordringer og kriser har Dorthe Tapomayi Nielsen ikke tænkt sig at opgive arbejdet for Langå:

- Der kommer måske en dag, hvor det ikke kan lade sig gøre mere, men indtil da nyder jeg at få lov til at arbejde frivilligt og ulønnet for Langå. Og overordnet set er det jo smadderskægt at se noget ske, at noget lykkes.

Og der er flere projekter i gang i byen: Stibroen over banen bliver formentlig færdig næste sommer, tiltag i området ved Gudenåen skulle også gerne snart se dagens lys, frivillige kræfter arbejder på at skabe liv i Byparken, og så er der planer om at renovere det gamle vandtårn ved banen.

- Der sker hele tiden noget, og der kommer hele tiden nye folk til, der sætter noget i gang, siger Dorthe Tapomayi Nielsen, som understreger, at hun ikke er alene om at modtage prisen fra Frivilligværket - mange andre har del i æren.

- Jeg tager imod den smukke anerkendelse på vegne af de utallige, flittige frivillige i Langå, som hver især har fundet deres indsats- og interesseområde, og som gør vores by til så fantastisk et sted at bo og leve. Det summer af liv og tilbud om fælles aktiviteter på tværs af alder og interesser - og ingen koncert, ingen ny plads, ingen glad pige eller dreng til træning, ingen gammel på tur, intet jule- eller høstmarked var kommet til Langå, med mindre frivillige havde løftet og sat i gang.

Annonce
Randers For abonnenter

Der er rift om 132 nye lejligheder på Gl. Hobrovej - tre måneder før, de står færdige, er en fjerdedel lejet ud

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Byens mindste isbutik sælger ud af varelaget før sæson-nedlukning og ny ejer: - Det har været mega sjovt

Randers FC For abonnenter

Randers FC-komet har taget turen fra den næstbedste række til uundværlig nøglespiller på et halvt år: - Flere og flere er ved at få øjnene op for ham

Sport

Se videoen: 600 cykelryttere mindes Chris Anker Sørensen til cykelløb i Hammel

Randers

René har reddet den svingdør, der har set det hele ske: Nu går byggeriet af lejligheder i gang i den gamle kro

Randers

Den stærke blæst pressede vandet ind i de små havne: Se højvandsfoto fra Mellerup og Voer

Sport For abonnenter

Billeder og reaktioner fra sæsonens første hjemmesejr: Specielt én ting glæder Randers HK-chefen

Danmark

Valget er hans: Manden med den sorte hat er bekymret over klimaforandringer

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Hotel Stephansen lukker restauranten til jul: - Det er vel en overgang på vej mod et salg af hotellet

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Randers

Fra stille villavej til trafikhelvede: Beboere i kamp for at få trafikken væk fra deres vej

Randers For abonnenter

Nye trængsler for trafikanter i Randers venter forude: Først var det Hvidemøllebroen, nu skal et af de mest befærdede kryds flyttes

Randers

Dyrehaven begynder at skyde hjorte for at holde bestanden nede: EU-regler kan betyde, at næsten alle havens hjorte skal aflives

Annonce