Annonce
Erhverv

Mark har alt hvad ølbryggere drømmer om - og det vælter ind med kunder

Mark Shadwell har kun oplevet vækst, siden han for tre og et halvt år siden startede JM Bryg sammen med vennen Jan Ginnerup Nielsen, som siden er købt ud af virksomheden. Foto: Annelene Petersen
Mark Shadwell flyttede sidste år både sin virksomhed JM Bryg, sig selv og sin familie fra Vissing til Lerbjerg til betydeligt større og bedre forhold. Siden er væksten i JM Bryg fortsat i en grad, så den tidligere våbenmekaniker, lagerchef og sælger med mere ikke bare har kunnet sige sit faste lønmodtager-job op - han har været nødt til det for at kunne følge med.

Lerbjerg: Vidste man ikke bedre, ville man, når man træder ind i butikken med udstyr og råvarer til ølbrygning og bliver taget venligt imod af indehaver Mark Shadwell, hurtigt danne sig et indtryk af en mand, som har brugt hovedparten af sit professionelle liv på at udvikle og forfine sin passion for ølbrygning - til gavn og glæde for de mange faste kunder og hermed også for sin virksomhed.

PLUS_amtsavisen

Kære Læser.

Du læser lige nu en artikel, som normalt er forbeholdt vores abonnenter. Vi har helt ekstraordinært valgt at give fri adgang til artiklen, fordi vi gerne vil vise, hvad vores dygtige journalister skriver om de emner, som kan have værdi for dig og din hverdag. Vi arbejder hver dag benhårdt på at udvælge og skrive om de emner, som har størst interesse og betydning for folk i Kronjylland, på Djursland og det sydlige Himmerland. Uanset om det gælder politik, byggerier, infrastruktur, erhverv eller sport.

Vi håber, at du får gavn af artiklen. Husk, du altid er velkommen tilbage – uanset om du vil læse vores gratis artikler, eller om du ønsker at få lidt mere viden om og indblik i din og vores by og fælles interesser. Klik her, hvis du fremover vil have adgang til lignende artikler.

Og den umiskendeligt britiske accent i det ellers fejlfrie danske fortæller samtidig, at han stammer fra et sted med lange og stolte traditioner for brygning af mange forskellige typer øl.

Imidlertid skal vi ikke længere tilbage end til september 2017 for at ramme "fødselsdagen" for JM Bryg, der er navnet på hans virksomhed, og hans arbejdsliv indtil da har handlet om meget andet end ølbrygning og salg af udstyr dertil.

Annonce

Alsidigt CV

Hans alsidige CV fortæller således blandt andet om 11 år som våbenmekaniker hos Royal Air Force. Men faktisk er det svært at forestille sig den elskværdige mand med den store kærlighed til brygning af godt øl sidde på Falklandsøerne og reparere og servicere håndvåben samt bygge missiler til de britiske jagerfly.

Lidt lettere bliver det imidlertid, når han med begejstring fortæller om det bedste minde fra tiden på øerne: En udflugt på et par fridage, hvor han pludselig var omringet af pingviner i hundredvis.

JM Bryg er leveringsdygtig er stort set alt, hvad et bryggerhjerte kan begære. Foto: Annelene Petersen

At karrieren efter RAF fortsatte i Danmark i 1996 skyldes kærlighed til en dansk pige, Anne, som han stadig deler adresse med, og som i øvrigt også jævnligt giver en hånd med i JM Bryg, når der er brug for det.

Annonce

Expedit

- Da jeg kom til Danmark skulle jeg jo have et job, og mens andre i en sådan situation ofte som start må tage til takke med et rengøringsjob eller lignende, var jeg så heldig at få job hos butiksindretningsvirksomheden Expedit, hvis daværende direktør Uffe Færch var nabo til min kones familie. Jeg nåede at have 18 gode år hos Expedit, hvor jeg prøvede mange forskellige funktioner startende på lageret og siden indenfor salg og indkøb, fortæller Mark Shadwell.

Mark Shadwell viser sit store udvalg af startkits til nybegyndere. Foto: Annelene Petersen

I forbindelse med finanskrisen blev han sammen med flere andre fyret og har siden arbejdet i dels i en emballagevirksomhed, dels i et byggemarked.

- Jeg fik primært fra Expedit rigtig mange erfaringer og kompetencer med i rygsækken, alt sammen ting, jeg har glæde af nu, hvor jeg har startet eget firma, siger Mark Shadwell, som også giver jobbet hos Hadsten-virksomheden æren for, at han forholdsvis hurtigt tilegnede sig det danske sprog.

- Jeg husker tydeligt den dag, jeg sad sammen med en flok arbejdskammerater og for første gang nogensinde oplevede at kunne forstå indholdet af to danskeres indbyrdes samtale. Det var stort, smiler han.

Annonce

Starten på JM Bryg

Men tilbage til historien om JM Bryg. M'et i firmanavnet står for Mark, og det foranstående J står for Jan med efternavnet Ginnerup Nielsen. De to havde siden 2010 puslet med hjemmebrygning af øl og sammen udviklet en idé om at starte en butik for hjemmebryggere. En idé, som altså blev realiseret i det 20 kvadratmeter stor lokale hjemme hos Jan Ginnerup Nielsen.


Business to business-delen er i stærk vækst. Jeg har en del kunder blandt mikrobryggerier over hele Danmark. Også de private kunder kommer fra hele landet. Jeg har solgt udstyr og råvarer til folk på Sjælland og Bornholm, ja sågar på Færøerne.

Mark Shadwell


Det skulle hurtigt vise sig, at idéen var god, for kunderne strømmede til fra start, hvorfor de 20 kvadratmeter også hurtigt blev for få.

- Så jeg byggede en garage på 75 kvadratmeter i tilknytning til vores hus i Vissing, og her indrettede vi så en ny butik.

Også denne viste sig imidlertid hurtigt for lille.

- Dels blev pladsen for trang, men jeg kunne heller ikke rigtigt forsvare over for mine naboer at fortsætte i garagen. Vi boede på en blind villavej, og oftere og oftere fik vi besøg af store lastbiler med leverancer til butikken, siger Mark Shadwell.

Annonce

Som skabt til virksomheden

I de nye lokaler i Lerbjerg, hvor han har fået tæt på ti gange så mange kvadratmeter at brede sig på, forventer han dog ikke at løbe tør for plads foreløbig.

Meget af udstyret er smukt, nærmest skulpturelt at se på. Foto: Annelene Petersen

- Nej, lokalerne her er som skabt til min virksomhed, siger han og hentyder blandt andet til, at de også rummer faciliteter, der giver rig mulighed for at udvikle forretningen med nye tiltag som bryggekurser samt vin- og ciderproduktion.

Selv om JM Bryg stadig er firmaets navn, er manden som lagde forbogstav til, ikke længere med, men solgte for et par år siden sin andel til Mark Shadwell, der altså nu er eneejer.

Kunderne hos JM Bryg er en mangfoldig skare, som tæller både nybegyndere og mere erfarne ud i hjemmebrygningens kunst, og det seneste år er også flere og flere kunder med en mere professionel tilgang til ølbrygning kommet til.

- Business to business-delen er i stærk vækst. Jeg har en del kunder blandt mikrobryggerier over hele Danmark. Også de private kunder kommer fra hele landet. Jeg har solgt udstyr og råvarer til folk på Sjælland og Bornholm, ja sågar på Færøerne, fortæller Mark Shadwell.

Annonce

Kun én vej

I det hele taget har han faktisk kun oplevet, at det er gået én vej med forretningen, og det er fremad.

- Det vælter ind med nye kunder i et omfang, som er overvældende, siger han og har dårligt fået afsluttet sætningen, før en opringning understreger, at der er noget om snakken.

En mand, som ringer fra et mikrobryggeri, spørger til i hvor store mængder, Mark Shadwell kan levere en bestemt type gær, og får et tilsyneladende tilfredsstillende svar.

At JM Bryg ikke blot er for amatører bevidnes af, at kundedatabasen også omfatter navne som Carlsberg og Thisted Bryghus.

- De køber bestemte gærtyper, som kun jeg kan levere i Danmark. Det er naturligvis ikke til deres faste produktioner, men til brug i laboratoriet, hvor de udvikler nye øltyper, forklarer Mark Shadwell.

Annonce

Flyverøl

I sin butik har han stort set alt, hvad et ølbryggerhjerte kan begære. Det gælder malt, gær, humle og diverse krydderier og tilsætningsstoffer, og det gælder bryggemaskiner, tappemaskiner, forstøvere med mere.

Sortimentet indeholder mange forskellige startpakker til brygning af forskellige øltyper, som Mark Shadwell selv har udviklet opskrifterne på. Nogle af disse har fly-navne, som relaterer sig til hans fortid i RAF. Eksempelvis er der en Hurrican Pale Ale og en Red Arrow IPA.

Der har stort set hele tiden været vækst i JM Bryg, men den tog for alvor fart, da Mark Shadwell entrerede med en virksomhed, som har været behjælpelig med at booste nethandelen via Google, så en søgning på bryggeri-udstyr fører den potentielle kunde direkte ind på JM Brygs webbutik.

- Fra 2018 til 2019 mere end fordoblede vi omsætningen til omkring 1,2 millioner kroner. 2020-regnskabet er endnu ikke endeligt opgjort, men vi lander formentlig på en omsætning på over tre millioner, siger Mark Shadwell.

Annonce

Ikke alene

Endnu har han kun en enkelt ansat i fleksjob, som primært beskæftiger sig med marketing via e-mail.

Ellers har han hidtil kunnet klare sig med egne hænder samt frivillig hjælp fra familie og venner. Blandt andet kommer begge hans svigerforældre fast en gang om ugen og giver en hånd med, ligesom lokale øl-entusiaster, som bare elsker at hænge ud hos Mark, også ofte træder til, når der eksempelvis skal pakkes varer til kunderne.

Da vi besøger JM Bryg er en af de faste frivillige i fuld gang med at pakke. Carsten Kloborg er tidligere butikschef hos blandt andre Toys 'R' Us, men er nu førtidspensionist på grund af følgerne af en hjernetumor.

- Jeg nyder at komme her en gang om ugen. Her er hyggeligt, og jeg kan gøre lidt nytte. Og så bliver jeg også lidt klogere hver gang. Jeg drikker ikke selv øl, men det er spændende at lære om ølbrygningen, siger Carsten Kloborg, som har kendt familien i mange år.

- Marks kone Annes lillebror er min barndomsven, fortæller han.

Vin og cider

Til ejendommen i Lerbjerg hører også en lille vinmark samt en større mængde æble- og pæretræer. Begge dele håber Mark Shadwell på lidt længere sigt også at gøre brug af i udviklingen af sin forretning.

Vinkælderen på ejendommen i Lerbjerg rummer stadig nogle få flasker, som er produceret af druer dyrket på den tilhørende lille vinmark. Og Mark Shadwell har planer om selv at forsøge sig med vinproduktion også. Foto: Annelene Petersen

- Der skulle være vinstokke nok til produktion af omkring 200 liter vin, så det skal jeg da have gang i. Og så drømmer jeg om at starte en produktion af cider. I hvert fald et par af de æblesorter, vi har her, vil være fremragende til det formål, lyder det fra Mark Shadwell.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce