Annonce
Sport

Masson målvogter på mission

Passion. Chana Masson har siden håndboldstarten i Brasilien altid villet være den bedste. Som 15-årig forlod hun familien for at forfølge en karriere, der bragte hende til Europa som den første brasilianske håndboldspiller. Foto: Flemming Højer

Hun har med storspil bragt Randers HK ud af krisen, men Chana Masson er meget mere end blot en dygtig målvogter. Hun var den første brasilianske spiller i Europa, men glemmer ikke fortiden i hjembyen Capinzal, hvor hun har sin egen skole.

Det var tilbage i 1999, at det etablerede håndboldetablissement for alvor begyndte at få øjnene op for, at de kan andet end at trylle med fødderne i det fodboldglade Brasilien. I den afgørende kvalifikationskamp til OL i Sydney lykkedes det Brasilien at trække stikket hjem takket være storspil af en ganske ung målvogter ved navn Chana Masson, der præsterede at klare intet mindre end seks straffekast.

En præstation, der blev bemærket af den udsendte repræsentant for det Internationale Håndbold Forbund, som mente, at en spiller med det potentiale burde spille i Europa. Som sagt, så gjort. Chana Masson endte i første omgang i spansk håndbold og blev dermed den første brasilianske håndboldspiller i europæisk håndbold.

Dermed var et stort delmål nået for den unge pige, der som 11-årig startede med håndbolden, der i hjembyen Capinzal var den sportsgren, pigerne dyrkede, hvis de ville blive til noget inden for idrættens verden. Hendes kvindelig træner var ikke i tvivl om, at Chana Masson med sin størrelse havde sin rette plads som målvogter, og hurtigt blev hun så god, at hun kom på det udvalgte regionale hold.

Tidligt hjemmefra
Men ret hurtigt stod det også klart, at hun måtte forlade Capinzal i det sydlige Brasilien, hvis hun skulle udvikle sig yderligere som håndboldspiller, og som 15-årig tog hun derfor til storbyen Sao Paolo.

»Det var rigtig svært at skulle forlade familien. Jeg er ud af en stor familie, hvor vi var omkring 40 personer, som hver weekend mødtes for at hygge os sammen. Samtidig kom jeg fra Capinzal, som efter brasilianske forhold er en lille by med 30.000 indbyggere til Sao Paolo, som er en storby. Men jeg har altid fået opbakning af min familie, som ønskede, at jeg skulle forfølge mine drømme,« fortæller Chana Masson.

Ingen sponsorer
Og drømmen var Chana Masson ikke i tvivl om. Hun ville være professionel håndboldspiller, hvad der ikke er verdens nemmeste mål i Brasilien, hvor håndbolden er helt anderledes bygget op end i Danmark.

»I Brasilien er der ingen private sponsorer bag klubberne, som man kender det i Danmark. Håndbolden er politisk styret, og det ene år vil regeringen gerne støtte håndbold, mens det året efter måske er fodbolden,« siger Chana Masson om et Brasilien berømt og berygtet for politisk korruption.

De politiske luner betyder også, at de bedste spillere ofte må skifte klub alt efter, hvor der lige er et lokalt politisk styre, der ønsker at satse på håndbold. I sin tid i Brasilien måtte Masson således skifte klub næsten hvert år, inden hun altså fik chancen for at komme til Europa.

Kontakten til barndomsbyen Capinzal er dog stadig intakt. Fra hun var 18 år, har hun været førstemålvogter på det brasilianske landshold, hvor hun har spillet langt over 100 landskampe og deltaget ved OL og seks VM-slutrunder.

Egen håndboldskole
Kombineret med hendes succes på klubplan i Europa gør det hende til en vigtig ambassadør for Capinzal, og den slags åbner døre. I kraft sin status har hun således med økonomisk støtte fra bystyret Capinzal kunnet starte en skole med 70 håndboldspillere som elever.

»Det er vigtigt for mig at kunne hjælpe håndbolden, som har det svært hjemme i Brasilien,« siger Chana Masson, der sender penge, håndboldtøj og bolde hjem til skolen, som er opkaldt efter hende.

Når håndboldkarrieren en dag er forbi, går turen også tilbage til Brasilien, men lige nu har Chana Masson en mission i Randers, hvor hun med storspil i de seneste udesejre mod Horsens og Frederikshavn har været en afgørende figur i Randers HKs genopstandelse fra dumpe- til Europa-kandidat.

Drømmen om DM
En optur, der dog langt fra er nok til at stille Chana Masson tilfreds. I Spanien og Tyskland spillede hun sig op på et niveau, der gjorde hende til ligaens bedste keeper og bragte hende titler begge steder, og nu er hun på mission i Danmark med nøjagtig de samme mål.

»Min drøm er at vinde det danske mesterskab og at blive ligaens bedste målvogter. Jeg ved, det er meget store drømme, men det er den måde, jeg motiverer mig selv på. Håndbold er mit job, og jeg vil vinde hver gang,« siger Chana Masson, der i samme moment erkender, at en anden spiller lige nu sidder på målvogtertronen i dansk håndbold.

»For mig er der ingen tvivl om, at Cecilie Leganger er den bedste. Det har hun været i de sidste 6-7 år, og jeg ved også godt, at der er klubber i Danmark, som har stærkere trupper end Randers HK, men det er vigtigt, at vi tør sætte os store mål. Vi kommer desværre ikke i top 4 i år, men jeg mener, at vi skal kunne gøre det i næste sæson,« lyder det med samme vinderinstinkt, som hun udstråler med den knyttede næve efter hver eneste redning.

Pres fra Albertsen
Et flammende temperament har flere gange under kampene resulteret i ophedede diskussioner med trænere og spillere på sidelinjen, og Masson har da også haft sine skænderier med cheftræner Martin Albertsen undervejs.

»Martin vil vinde håndboldkampe lige så meget, som jeg vil det. Han lægger pres på og forventer, at jeg kan redde hver eneste bold. Nogle gange bliver det for meget, og så bliver jeg rasende på ham. Men jeg ved også, at han gør det, fordi han har tillid til mig. Han tror på, at jeg kan redde boldene,« siger Masson.

Der er da heller ingen tvivl om, at hun føler et tæt bånd til netop Martin Albertsen, der i 2005 hentede hende til Leipzig.

»På det tidspunkt havde FCK hentet ungarske Katalin Pallinger til klubben, så jeg ville gerne væk, fordi jeg ikke havde udsigt til så meget spilletid, som jeg gerne ville, og da Martin, som jeg ikke kendte på det tidspunkt, kom til København for at tale med mig, var jeg ikke i tvivl om, at det var det rigtige at tage til Leipzig.«

Skal vinde respekten
Før denne sæson lykkedes det så samme Martin Albertsen at lokke Chana Masson til Randers HK, hvor hun åbnede forrygende i sæsonens første kampe. Senere på efteråret fulgte en downperiode, som ikke blev bedre af smerter i den ryg, som også voldte hende problemer i en periode i Leipzig.

»Men jeg spillede også dårligt i en periode i efteråret. Heldigvis stod Terese Pedersen, som er en utrolig dygtig målvogter, så rigtig godt i nogle af de kampe. Jeg var glad på hendes vegne, for vi er et team, men selvfølgelig var jeg ked af, at jeg ikke stod bedre,« siger Chana Masson.

»For jeg ser sådan på det, at jeg som udlænding skal kæmpe for at vinde respekten. Jeg har aldrig mærket andet end respekt i Randers, men et eller andet sted tager jeg jo en plads, som en dansker kunne have haft, så derfor har jeg det sådan, at det er mit ansvar at leve op til de forventninger, som fansene og klubben har til en spiller, der kommer udefra,« siger Chana Masson.

Stopper på landsholdet
Hun har besluttet, at det efter OL i Beijing til sommer er slut med landsholdet. Herefter er al fokus på Randers HK, hvor hun har kontrakt til 2009, og med succesen i de seneste kampe ser hun igen lyst på håndboldlivet.

»Jeg fik faktisk et chok, da jeg for nogle uger siden var inde på internettet og så, at vi lå nummer sidst i ligaen. Men jeg tror også, at det var det, der fik os alle til at sige, at nu måtte vi altså til at tage os sammen. Jeg føler i hvert fald, at vi er på rette vej igen.«

Syv meter paradokset
Og så er der lige den med seks reddede straffekast, som i sin tid var med til at sælge Chana Masson til Europa. For paradoksalt nok har statistiske hjerner bemærket, at hun i den seneste kamp i Frederikshavn reddede sit første straffekast i ligaen i denne sæson.

»Var det første gang? Nej, jeg tror nok, at jeg også reddede straffekast i Europa Cuppen mod Elda i efteråret. Men det er lidt mærkeligt, at jeg ikke har reddet flere i denne sæson, for det har ellers altid været en af mine styrker. Men jeg må se at blive bedre til det i den danske liga,« smiler Masson på karakteristisk vis.

For anderledes kan det ikke være, når man bare så gerne vil være den bedste.

Chana Masson

Født: 18. december 1978 i Capinzal, Brasilien - 29 år Position: Målvogter i Randers HK Tidligere klubber: Guarrullos (Brasilien), Ulbia (Brasilien), Elche Mustang, Mislata Valencia, FCK Håndbold, HC Leipzig. Titler: 2000: Vinder af EHF Cuppen, 2003: Spansk Mester, 1999-2007: Pan-Amerikansk Mester, 2006: Tysk mester og pokalvinder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce