Annonce
Randers

Medalje til heksebørnenes "mor"

»Få er klar over, hvilken farlig mission det er, mens de fleste ved, hvor uvurderlig en hjælp det er,« sagde næstformand i Niels Ebbensens Venner, Mogens Skjøth, blandt andet i sin begrundelse til Anja Lovén, da hun modtog medaljen. Foto: Lars Rasborg

Anja Ringgren Lovén, som er blevet verdenskendt for sit arbejde med at hjælpe Nigerias heksebørn, modtager Niels Ebbesen-medaljen på Randers Rådhus.

Det er en lille måned siden, at Anja Ringgren Lovén, direktør i og stifter af Din Nødhjælp, fik et meget særligt brev ind ad brevsprækken. Her blev hun meddelt, at hun var blevet indstillet og udvalgt til at modtage Niels Ebbensen-medaljen. Og lidt over kl. 14 mandag 23. maj fik hun så medajlen sat på brystet.
Annonce
»Jeg er utroligt stolt. At en flok ældre mænd, som hylder modstandsfolk kan finde frem til mig og vil give mig denne anerkendelse, det er helt fantastisk,« lyder det fra en glad Anja Lovén.

Neils Ebbesens Venner

Foreningen Niels Ebbesens Venner blev stiftet i 1977 og har sit navn efter den danske adelsmand Niels Ebbesen, der blev nationalhelt, da han dræbte den kullede greve i Randers i 1340. Ebbesen faldt selv i slaget ved Skanderborg samme år.
Det er kun bærere af Niels Ebbesen-medaljen, som kan indstille andre til at modtage den, og den bliver uddelt efter behov. Hensigten med Niels Ebbesen Medaljen er at give et klap på skulderen til personer, som har udvist særlig forsvarsvilje og/eller styrket Dansk sammenhold og frihedsånd.

Hun var mødt op til overrækkelsen på Randers Rådhus sammen med dagens anden medaljemodtager, Peter Schmidt Mikkelsen, som modtog sin medalje for sit arbejde med vedligeholdelse af fangstmandshytter og bevarelse af kulturminder i Nordøstgrønlands naturpark.

Næstekærlighed

Langt fra Grønland i nord stiftede Anja Lovén i 2012 sin hjælpeorganisation, Din Nødhjælp, for at redde de såkaldte heksebørn i Nigeria. Og det er da også netop arbejdet med de udstødte og mishandlede heksebørn, der er ofre for uvidenhed og gammel overtro i det vestafrikanske land, som Anja Lovén modtager prisen for.
»Vi drøftede indstillingen, efter vi havde set udsendelsen om dig. Og der er brug for flere mennesker, der af næstekærlighed og barmhjertighed gør sådan noget,« lød dele af begrundelsen fra næstformand i Niels Ebbensens Venner, Mogens Skjøth.

Et vigtigt skulderklap

Med medaljen fulgte en lille platte med Randers Rådhus og Niels Ebbensen som motiv, men ellers er det anerkendelsen og skulderklappet, foreningen giver.
»Jeg får æren, og i den forbindelse betyder penge ingenting. Jeg kan bruge den her medalje som et personligt eksempel på mit arbejde, og den kan give mig blod på tanden til at kæmpe videre,« forklarer Anja Lovén.
Hun er blevet kendt over det meste af verden for sit arbejde med heksebørnene og blevet omtalt som alt fra engel til heltinde, men de mange roser er ikke lette at tage imod for den beskedne nordjyde.
»Jeg har svært ved at gøre gode ting for mig selv og forholde mig til alle de flotte ord, der bliver sagt om mig. Jeg gør det her, fordi jeg bare følger mit hjerte. Men medaljen er håndgribelig, og jeg er stolt over anerkendelsen på det personlige plan, det betyder meget mere end penge.«

Et splittet liv

Anja Lovén bor for øjeblikket i en kælder i Hasle ved Århus. Her har hun og hendes søn David jr. på knap to år lejet sig ind for de næste tre måneder, inden turen igen går tilbage til børnehjemmet, faren og kæresten, David sr., og livet i Nigeria. Så det er ikke uden afsavn, at Anja Lovén har viet sit liv til de nigerianske heksebørn.
»Når jeg er i Danmark for at sige tak, holde foredrag og fortælle, hvad pengene går til, savner jeg min kæreste og børnene i Nigeria. Det er hårdt at David ikke ser den udvikling, der sker med vores søn. Men når jeg er i Nigeria, savner jeg min tvillingesøster og min storesøster. Jeg er splittet, lige meget hvor jeg er, men sådan har jeg valgt at leve mit liv,« forklarer Anja Lovén.
Og selvom kæresten David sr. er langt væk, er han helt med i alt, hvad der sker.
» Jeg har forsøgt at forklare ham, hvad det er for en medalje, jeg har fået i dag, for jeg har tænkt mig at dedikere den til ham. Han er min inspiration og motivation. Jeg ville ikke være, hvor jeg er, uden ham.«

Et nyt børnehjem på vej

Snart går turen tilbage til Nigeria og arbejdet på børnehjemmet i staten Akwa Ibom. I dag har Anja Lovén 36 såkaldte heksebørn boende på børnehjemmet, men et nyt og større er undervejs og står efter planen klart i 2017. Det nye børnehjem kan huse 50 børn med mulighed for udvidelse samt en lægeklinik til gavn for hele lokalområdet i fremtiden. Og hvad hendes egen og familiens fremtid angår, tager Anja Lovén end dag ad gangen.
»Jeg vil gerne blive gammel i Afrika, og min kæreste vil gerne være jurist og blive gammel i Skandinavien. Så nu må vi se. Om fem år skal vores søn i skole, så må vi finde ud af, hvad vi gør til den tid.«
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce