Annonce
Randers

Natklubejer: Vi mister vores stamkunder på grund af de nye retningslinjer

Diskoteker og natklubber bliver hårdt ramt af de seneste udmeldinger fra statsministeren om genåbningen af Danmark. De nye retningslinjer er konkurrenceforvridende, mener lokal natklubejer. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
De nye retningslinjer for genåbning af Danmark vækker ikke just begejstring hos restauratørerne i Randers. De frygter fremtiden endnu mere efter statsministerens seneste udmelding.
Annonce

Randers: - Det er noget lort, for at sige det på godt dansk, mener Rasmus Elsnab om de seneste udmeldinger fra statsministeren og myndighederne omkring genåbningen af Danmark. En genåbning, der ikke kommer til at ske for Rasmus Elsnabs natklub Rustik & Flamingo i Storegade foreløbig.

Han får ikke lov til at åbne sin forretning, mens restauranter og barer får lov til at holde åbent til klokken to.

- Det er konkurrenceforvridende, mener Rasmus Elsnab. Han understreger, at han er enig i, at som situationen er, vil det ikke være i orden at åbne op for natklubber og diskoteker, for her er det umuligt at overholde restriktionerne. Men kan det lade sig gøre de steder, der nu må holde åbent til klokken to?

Rasmus Elsnab tvivler.

- Og hvem kontrollerer det? Politiet kan jo ikke være alle steder.

Annonce

Kunder får nye vaner

- Jeg frygter, at vores stamkunder får nye vaner nu, og måske ikke vender tilbage, når vi engang får lov til at åbne.

Hvis de bliver vænnet til at gå i byen andre steder, kan det blive svært at få dem tilbage på dansegulvet i natklubben.


Jeg må sige, at jeg er vildt uforstående overfor det skridt, der nu er taget. Som det ser ud nu, kommer vi måske ikke til at åbne før til næste år. Og januar og februar er ikke just vores højsæson.

Rasmus Elsnab


Rasmus Elsnab peger på, at der også er et hav af private fester og arrangementer, som dels er svære at kontrollere i forhold til smittespredning, og desuden kan være med til at få få festglade mennesker til at ændre vaner på længere sigt i forhold til at gå i byen.

I teltet udenfor Tante Olga har der været fest hele weekenden. Ikke som man plejer, med dans og knus og kram. Men i små grupper, der har siddet ned ved borde, også selv om musikken gjorde det fristende at få luftet danseskoene. Foto: Anne Myrup Frost

- Jeg må sige, at jeg er vildt uforstående overfor det skridt, der nu er taget. Som det ser ud nu, kommer vi måske ikke til at åbne før til næste år. Og januar og februar er ikke just vores højsæson.

Det betyder, at indtjeningen vil være beskeden, og det er med til at udfordre økonomien. Rasmus Elsnab efterlyser hjælpepakker, der ikke blot dækker de faste omkostninger, men også det tab af omsætning, som virksomheden lider, mens der er lukket.

Nye retningslinjer for genåbning

De nye retningslinjer for genåbning af Danmark, der gælder indtil 31. oktober, betyder blandt andet:

Barer, caféer og restauranter må holde åbent til klokken 02.00, hvis man ikke lukker nye gæster ind efter klokken 23.00. Indtil nu har man skullet lukke senest klokken 24.

Natklubber, diskoteker og lignende skal holde lukket til og med 31. oktober. Hvis de ændrer deres indretning og aktiviteter, så de kan følge retningslinjerne for restauranter og barer, kan de få lov til at åbne - på samme vilkår.

Erhvervsministeren og kulturministeren vil vurdere, om det inden 31. oktober er forsvarligt at åbne mere op for blandt andet spillesteder, professionel idræt og breddeidræt samt en række kulturarrangementer.

Partierne er enige om at indlede forhandlinger med den del af erhvervs-, kultur- og idrætslivet, der bliver ekstraordinært hårdt ramt. For eksempel hvis de har forbud mod at åbne, er ramt af forsamlingsforbud på 500 personer eller lignende.

Partierne er enige om, at de ramte virksomheder har behov for kompensation.

Han oplever, at diskoteker og natklubber bliver set på som "de onde", og derfor er der ikke rigtig nogen, der har øje for at hjælpe branchen.

Annonce

Lidt fest i gaden

På spillestedet og natklubben Tante Olga har der også været stille længe. I weekenden blev der dog spillet op i et telt på gaden udenfor.

Leif Bressum rykkede i weekenden festen udenfor Tante Olga. Hvornår, der kommer liv i lokalerne indenfor, er uvist. Foto: Anne Myrup Frost

- Aldrig før i de 33 år, jeg har været med til at arrangere Randers Festuge, har vejret været så godt som i år, fastslår Leif Bressum, indehaver af Tante Olga og MacAle. Sammen med personalet har han nydt at kunne tage imod gæster og invitere til levende musik.

Derfor er det ekstra trist, når stort set al festuge-aktivitet i år er aflyst på grund af corona. I løbet af weekenden har teltet udenfor Tante Olga dog været rammen om en række mindre koncerter, hvor gæsterne har siddet ned i mindre grupper. Det holdt hårdt at blive på bænkene, blandt andet fredag aften hvor "Almost ACDC" slog tonerne an til en livlig aften.

- Men det kan godt lade sig gøre. Vi har fået mange roser fra gæsterne, de var glade for at komme ud, for de har savnet det, fortæller Leif Bressum.

Der var heller ingen slinger i valsen, da arrangementet sluttede ved midnat. Publikum gik hjem, som de skulle.

Annonce

Stadig stor usikkerhed

I sidste uge efterlyste Leif Bressum mere klare retningslinjer for de, der driver spillesteder og andre former for natrestauranter. Lørdag holdt statsminister Mette Frederiksen pressemøde, hvor hun blandt andet åbnede mulighed for, at barer kan holde åbent til klokken to.

Men hvad, det rent faktisk betyder for en virksomhed for Tante Olga og værtshuset/cafeen MacAle, er svært at gennemskue, siger Leif Bressum.

- Nu skal vi have en snak med personalet og lave en vurdering af, hvad vi skal.

Problemet er, at det er umuligt at finde ud af, hvad de nye overordnede retningslinjer konkret betyder for den enkelte virksomhed, samtidig med at det er usikkert, hvilken omsætning der vil blive, hvis man vælger at åbne. For det vil stadig blive med et begrænset antal pladser og ikke som under normale forhold.

I det hele taget er der mange ubesvarede spørgsmål lige nu.

- 26. september har vi arrangeret en koncert med Danser med Drenge i Romalt Aktivitetshal. Hvad med den?

Leif Bressum vil nu gå i gang med at få afdækket en lang række spørgsmål i forhold til efterårets aktiviteter og mulige genåbning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Overfaldet af vilde køer: 67-årig kvinde hårdt kvæstet på Helgenæs

Annonce