Annonce
Navne

Niels Ebbesen Medaljen er tildelt filmskaber

Sogne-. og orlogspræst Martin Corfix stod for den officielle overrækkelse til René Meyrowitsch. Foto: Niels Ebbesens Venner
Filmen handler om De Hvide Busser, som bl.a. Tulle fra Hvidsten Kro kom hjem med.

Et eksemplar af Niels Ebbesen Medaljen, som foreningen Niels Ebbesens Venner gennem en årrække har stået for, er tildelt filmskaberen René Meyrowitsch som anerkendelse for dokumentarfilmen om De Hvide Busser.

Filmens titel er "Befriet fra Hitlers helvede", og den har været vist på Danmarks Radios TV.

De Hvide Busser hentede kort inden den tyske kapitulation flere tusinde danske og norske fanger hjem fra de nazistiske kz-lejre i Tyskland. Blandt dem var "Tulle" fra Hvidsten Kro, som sammen med søsteren Gerda overlevede rædslerne i lejrene.

Annonce

"Tulle", 1918-1983, var ældste datter af Gudrun og Marius Fiil og gift med Peder Bergenhammer Sørensen, der var blandt de henrettede fra gruppen. Hun blev senere gift med oberst Olaf Møller, der også havde været kz-fange, og hed egentlig Kirstine Nicoline Fiil Møller.

Den film, som en anden producent, nemlig Regner Grasten, i øjeblikket optager, handler som tidligere omtalt om de efterladte efter Hvidsten-gruppens medlemmer. Den får premiere i biograferne 1. juledag og bliver en opfølgning af filmen "Hvidstengruppen" fra 2012.

De Hvide Busser var organiseret af Røde Kors og formåede med indsats af frivillige fra Sverige og Danmark i april og maj 1945 at hente 7000 danske og 10.000 norske fanger hjem, deriblandt cirka 420 danske jøder. Blandt dem René Meyrowitch´s forældre og storebror.

Baggrunden for filmen

Filmen om De Hvide Busser blev til i et samarbejde mellem René Meyrowitsch, producent Steen Herdel og instruktør og manuskriptforfatter Danny Thykjær.

René Meyrowitsch mødte tilfældigt Steen Herdel på et tidspunkt, og det viste sig, at de begge gik med tanker om, at der burde skabes en film om De Hvide Busser, hvilket angiveligt aldrig tidligere er sket.

Filmen blev en blanding af vidneberetninger og historiske kendsgerninger. Der gives også svar på, hvordan missionen kunne gennemføres og på, hvorfor tyskerne tillod den kort før kapitulationen.

Det har, oplyses det, været vanskeligt at finde danske jøder og tidligere modstandsfolk samt chauffører, der har kunnet bidrage.

Der kommer en opfølgning af filmen med titlen "Befriet fra Hitlers helvede 2". Den får premiere på tv 5. oktober.

Annonce

Historisk sted

Formanden for Niels Ebbesens Venner, Jan Fagerlund, Hørning ved Aarhus, fortæller, at medaljeoverrækkelsen var henlagt til Lynge Præstegård på Sjælland. Det var herfra, den berømte forsker Knud Rasmussen drog på sine opdagelsesrejser til Grønland.

Foruden René Meyerowitsch har også den tidligere modstandsmand Erik Preben Tanne modtaget Niels Ebbesen Medaljen.

Erik Preben Tanne var fange i kz-lejrene Hannover, Stöcken og Neuengamme og var mellem de modstandsfolk, der kom hjem til Danmark med De Hvide Busser. Han fik medaljen allerede sidste år, men på grund af coronakrisen måtte den sendes per post. Nu kunne Erik Preben Tanne selv være til stede i Lynge Præstegård.

Her synger Stefan G. Rasmussen for på "Jeg ser de bøgelyse øer", mens Martin Corfix spiller trompet. Foto. Niels Ebbesens Venner

Med i Lynge Præstegård var også Stefan G. Rasmussen, tidligere Randers, der tidligere har modtaget medaljen for sin vellykkede nødlanding af et SAS-fly ved Stockholm den 27. december 1991.

Overrækkelsen blev foretaget af sogne- og orlovspræst Martin Corfix, der er medlem af bestyrelsen for Niels Ebbesens Venner. Martin Corfix har siden 2002 været orlogspræst ved søværnet ud over at være sognepræst i Lynge-Uggerløse. Han var i sin tid med i projektet Kirken under besættelsen, hvor han blandt andet beskæftigede sig med De Hvide Busser.

Som et kuriosum kan nævnes, at René Meyerowitsch, født i 1946, selv mener, at han er undfanget i én af De Hvide Busser, som af frygt for luftangreb en tid var kørt i læ i en tysk skov.

Annonce
Randers For abonnenter

Der er rift om 132 nye lejligheder på Gl. Hobrovej - tre måneder før, de står færdige, er en fjerdedel lejet ud

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Byens mindste isbutik sælger ud af varelaget før sæson-nedlukning og ny ejer: - Det har været mega sjovt

Randers FC For abonnenter

Randers FC-komet har taget turen fra den næstbedste række til uundværlig nøglespiller på et halvt år: - Flere og flere er ved at få øjnene op for ham

Sport

Se videoen: 600 cykelryttere mindes Chris Anker Sørensen til cykelløb i Hammel

Randers

René har reddet den svingdør, der har set det hele ske: Nu går byggeriet af lejligheder i gang i den gamle kro

Randers

Den stærke blæst pressede vandet ind i de små havne: Se højvandsfoto fra Mellerup og Voer

Sport For abonnenter

Billeder og reaktioner fra sæsonens første hjemmesejr: Specielt én ting glæder Randers HK-chefen

Navne

Flittig forfatter vil gerne høre fra læserne: Folkeminder 1945-50 indsamles til kommende udgivelser

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Hotel Stephansen lukker restauranten til jul: - Det er vel en overgang på vej mod et salg af hotellet

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Randers

Fra stille villavej til trafikhelvede: Beboere i kamp for at få trafikken væk fra deres vej

Randers For abonnenter

Nye trængsler for trafikanter i Randers venter forude: Først var det Hvidemøllebroen, nu skal et af de mest befærdede kryds flyttes

Randers

Dyrehaven begynder at skyde hjorte for at holde bestanden nede: EU-regler kan betyde, at næsten alle havens hjorte skal aflives

Annonce