Annonce
Østjylland

Statsadvokat beordrer ny efterforskning af dødsbrand på plejehjem

Plejehjemmet Farsøthhus i Allingåbro var i august sidste år ramme om en brand, hvor tre kvindlige beboere omkom. Nu skal sagen undersøges påny. Arkivfoto: Annelene Petersen.
Statsadvokaten har vurderet, at efterforskningen af dødsbranden på plejehjemmet Farsøhthus var mangelfuld og skal genoptages. Østjyllands Politi bekræfter, at sagen er genåbnet.
Annonce

Norddjurs: Efterforskningen af dødsbranden på plejehjemmet Farsøhthus i Allingåbro, hvor tre ældre kvinder døde den 3. august sidste år, skal genoptages, fordi efterforskningen ikke har været grundig nok. Det oplyser Statsadvokaten til Radio4.

I maj afgjorde Østjyllands Politi ellers, at ingen kunne stilles til ansvar for dødsbranden.

- Der skal foretages nogle flere afhøringer, fordi efterforskningen efter vores opfattelse ikke har været grundig nok, siger vicestatsadvokat hos Statsadvokaten i Viborg, Torben Thygesen, ifølge radioen.

Det er sønnen til en af de omkomne kvinder, Bjørn Sørensen, der har rejst sagen over for Statsadvokaten.

- Jeg håber, der bliver placeret et ansvar, for som jeg ser det, er der flere ting, der er gået galt, siger han. Det synes jeg, er det sidste, jeg kan gøre for min mor, før jeg får ro.

Annonce

Politiet er igang

At der placeres et ansvar, hvad kan det gøre for dig?

- Der var kun en grund til, at jeg fik min mor på plejehjem, og det var, at hun var kommet til at sætte ild på i den ældrebolig, hun boede i. Så ved visitationsmødet blev det understreget kraftigt, at hun skulle være overvåget, når hun røg, eller i hvert fald tilses. Der er masser af ting, der er gået galt. Plus, at stedet var indrettet som en brandfælde.

Skal ansvaret placeres i kommunen?

- Ja, det mener jeg.

Advokaturchef Jacob Balsgaard hos Østjyllands Politi bekræfter over for Radio4, at politiet har genoptaget efterforskningen af dødsbranden.

- I første omgang kom vi frem til, at efterforskningen skulle indstilles. Nu er vi i gang med den igen, og hvis det færdige resultat af den nuværende efterforskning leder til, at vi vurderer, at der er nogen, der kan sigtes og tiltales, så kigger vi på det, når efterforskningen er færdig, siger Jacob Balsgaard ifølge radioen.

Efter branden kom det frem, at plejehjemmet blandt andet manglede sprinkleranlæg, og politiet efterforskede i ti måneder, om sikkerheden derudover var i orden, og om beredskabsloven og straffeloven blev overholdt.

Dødsbranden fik daværende boligminister, Ole Birk Olesen (LA), til at sende et brev til alle kommuner, hvori han understregede, at kommunerne er ansvarlige for, at brandsikkerheden på landets plejehjem er forsvarlig.

Annonce

Nye oplysninger

Bjørn Sørensen har selv undersøgt sagen. Blandt andet har han fået aktindsigt i sagens dokumenter ved politiet.

- Og det rejser flere spørgsmål, end det giver svar.

Hvilke spørgsmål?

- Det vil jeg ikke komme ind på her, før jeg har talt med politiet.

Bjørn Sørensen har taget kontakt til politiet og har nu en forventning om, at han bliver kontaktet igen i løbet af kort tid.

Hvad vil du fortælle politiet?

- Jeg har nogle oplysninger, blandt andet noget, jeg hører herude, og så har jeg også nogle spørgsmål til det, jeg har læst.

Hvordan kan du opdage noget, som politiet ikke har set?

- Det kan jeg, fordi folk snakker sammen i et lokalsamfund, og fordi jeg har fået nogle henvendelser.

Og så vil Bjørn Sørensen ikke gå længere, for han vil dele sine oplysninger med politiet, før han offentliggør dem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce