Annonce
Randers

Nyt firma laver økologiske juletræer til om syv-otte år

Her på denne plet jord i Carlslund Plantage skal der vokse økologiske juletræer op, som vil være klar til stuerne om syv-otte år, oplyser Jørgen Glud, der har dannet firmaet Bio Trees ApS til formålet. Privatfoto
Træerne bliver plantet nu, tirsdag 7. april, men først om syv-otte år er de store nok til at komme hjem og fejre højtiden sammen med deres nye familier. Juletræsproducent Jørgen Glud efterkommer ønsker fra forbrugerne med nu at påbegynde økologisk juletræsproduktion.

Sdr. Borup: Et nystartet, lokalt firma med navnet Bio Trees ApS skal om syv-otte år efterkomme ønsker fra forbrugerne om økologiske juletræer. Det er juletræsproducenten Jørgen Glud, Carlslund Plantage, der nu har startet et nyt firma, fordi det kræver lovgivningen, når der skal produceres økologiske juletræer.

- Havde det nu været vinstokke, for eksempel, så kunne man lave 25 år gamle vinstokke om til økologiske ved at følge reglerne for økologi i fem år. Efter fem år ville de så kunne kaldes økologiske. Men med juletræer er det anderledes, de skal plantes økologisk, have en økologisk opvækst og skal fældes økologisk. Og hele proceduren skal kunne dokumenteres, siger juletræsavleren, som man også kender fra Glud Vin og som manden, der har en drøm om at bygge La Pampa-projekt med stor vingård.

Juletræerne er lavet på fødegården i mange år, og man skal have tålmodighed, når man skal lave træer og kunne kigge nogle år ud i fremtiden.

For at kunne lave økologiske juletræer, har Jørgen Glud oprettet et nyt selskab, Bio Trees Aps, og skudt 40.000 kroner i det. Det er etableret og trådt i kraft onsdag 1. april.

- Det er et lovkrav, at der skal være et firma til at dokumentere den del, og derfor har jeg oprettet firmaet, som jeg er eneejer af, siger Jørgen Glud.

Annonce
Det er et lovkrav, at der skal være et firma til at dokumentere den del, og derfor har jeg oprettet firmaet, som jeg er eneejer af.

Jørgen Glud, juletræsproducent

2000 øko-juletræer

I den 50 hektar store Carlslund Plantage ryger der årligt 40.000 almindelige juletræer af sted til eksport, så den nye økologiske afdeling bliver ganske lille ved siden af, med kun 2000 juletræer.

- Træerne plantes tirsdag 7. april og skal så passes helt uden kemi, det vil sige uden roundup, uden lusemidler, uden bekæmpningsmidler, men til gengæld med masser af harvning og indsats via "klør fem", siger Jørgen Glud.

Han laver også et stykke med sprøjtefri juletræer, som forbrugerne allerede vil kunne købe til jul. Altså ikke decideret økologisk, men dog uden sprøjtemidler, fordi det er en vare, som kunderne efterspørger.

Der er lavet julemarked på gården i Sdr. Borup i 28 år, og det er et af Østjyllands største med fæld-selv juletræer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers HK For abonnenter

Randers HK-spillere ender med en pause på mere end fire måneder: Klubben er trukket i arbejdstøjet

Annonce