Annonce
Randers

Ambitiøst Dronningborg-projekt stoppet: Det rammer idrætten, børnene og de gamle

Dronningborghallen bliver stående et stykke tid endnu, og idrætsudøvere, børn og ældre må vente med at flytte ind i nybyggede lokaler på arealet. Byrådet har netop droppet det stort anlagte projekt med idrætscenter, daginstitution og plejecenter under samme tag. Foto: Annelene Petersen
Også Randers Kommune er ramt af prisernes himmelflugt på byggeri. Det betyder, at et stort anlagt projekt i Dronningborg må annulleres. Håbet er, at et andet og nyt projekt kan være klar til vedtagelse næste sommer.

Randers: Udbudsprojektet på et stort byggeri i Dronningborg, der både rummer daginstitution, idrætshal, plejecenter og et "fælles fjerde" til en samlet sum på godt 154 millioner kroner bliver annulleret. Det har Randers Byråd netop besluttet.

Årsagen er, at ingen af de fire tilbudsgivere, som havde fået retten til at byde på byggeriet, vurderes at kunne aflevere et tilbud inden for det beløb, som kommunen har afsat til projektet. Det skyldes stigende priser på byggemarkedet. Byrådet besluttede derfor at afbryde processen inden de endelige bud forelå.

- Det er en rigtig ærgerlig situation, som skyldes forholdene på byggemarkedet. Der har selvfølgelig været en forhandlingsrunde med de fire bydende, men det har desværre vist sig umuligt at gennemføre projektet med mindre, der blev gået så meget på kompromis med indholdet, at vi ikke kan genkende projektet. Tilbuddene lå markant over udbudssummen. Derfor vælger vi at annullere, siger borgmester Torben Hansen, borgmester (S) i en pressemeddelelse.

Annonce

Fire tilbud

I april 2021 blev fire totalentreprenører udvalgt til at give tilbud på det samlede projekt, som skulle stå færdigt i 2024.

Men da tilbuddene i slutningen af august lå på bordet, lå de markant over udbudssummen. For at bringe summen ned på den vedtagne anlægssum skulle der ske så store forandringer eller tilpasninger, at det ikke længere ville svare til det, som Dronningborg-projektet er beskrevet som.

Vi ser ikke ind i, at vi kommer til at mangle pladser på plejecentrene.

Thomas Krarup, direktør for Sundhed og Omsorg

For eksempel skulle der skæres drastisk i antallet af kvadratmeter og udearealer, idrætsdelen ville blive reduceret med en springhal, en gymnastiksal, en spejlsal og et mindre fitness og crossfit område, ligesom "det fælles fjerde" ville blive reduceret kraftigt.

- Selv om det betyder, at hele projektet skal starte forfra, står vi ikke på bar bund. Tværtimod er der udført et stort arbejde både fra vores særlige udvalg, der har stået for planlægningen, og af de mange, der har deltaget i arbejdsgrupper og workshops, lyder det fra borgmesteren.

Annonce

Nyt projekt på vej

- Det er væsentlig viden og ideudvikling, som vil blive inddraget i et nyt projekt for Dronningborg. Forvaltningen har til sommer 2022 en køreplan klar for et nyt projekt, som hviler på det store arbejde, der allerede er gjort, siger Torben Hansen, der også er formand for det såkaldte paragraf 17,4 udvalg.

Konsekvenserne af annulleringen er, at Dronningborghallen stadig skal anvendes, selv om den er hårdt præget af tidens tand. Det er blevet vurderet, at allerede udførte reparationer kan forlænge levetiden på hallen. Det er dog usikkert hvor længe.

Annonce

Ingen pladsmangel

For beboere fra Kristrupcentret og Dronningborg Plejecenter, som har fået tilbudt at flytte med på det ny plejecenter, er det muligt at blive boende på de to eksisterende centre.

- Vi ser ikke ind i, at vi kommer til at mangle pladser på plejecentrene, siger Thomas Krarup, der er direktør for Sundhed og Omsorg.

Dronningborg-projektet

Byrådet bevilgede i forbindelse med budget 2020 midler til en ny idrætshal, en daginstitution og et plejecenter i Dronningborg ved Udbyhøjvej.

De tre enheder skulle have mulighed for at udvikle og inspirere hinanden i hverdagen, så der kunne skabes grobund for nye samarbejdsmuligheder og venskaber på tværs af brugere, institutioner og relevante samarbejdspartnere.

I februar 2020 besluttede Randers Byråd at sætte gang i forberedelserne til det omfattende byggeri, der havde en samlet anlægssum på knap 180 millioner kroner. Penge, som byrådet afsatte i forbindelse med budget for perioden 2020-2023.

I alt er der afsat godt 20 millioner kroner til den ny daginstitution og 130 millioner kroner til et nyt plejecenter med 60 lejligheder og tilhørende servicearealer. Derudover har byrådet afsat 19 millioner kroner til den nye idrætshal.

På daginstitutionsområdet vil forvaltningen i forhold til en allerede planlagt kapacitetsanalyse i 2022 have særligt fokus på Dronningborg-området.

- Hvis man nu er bekymret for, om man i Dronningborg fortsat kan få passet sine børn, så vil jeg minde om, at det nu aflyste byggeri først var planlagt til at stå færdigt i 2024, og at Børn og Skole arbejder konstant på at sikre, at vi kan overholde pasningsgarantien, siger Torben Hansen.

Annonce

Flere modeller

Michael Maaløe, der er direktør for Børn og Skole, påpeger, at der er flere muligheder. Dels at bygge en daginstitution, hvor det allerede er planlagt, som et delelement af det kommende byggeri. Eller at bygge nyt et andet sted i området.

Økonomisk betyder annulleringen af udbuddet, at hver tilbudsgiver får udbetalt 200.000 kroner for det meget store arbejde med at lave både kreative og engagerede tilbud. Alt i alt er der anvendt 4,5 millioner kroner på processen indtil nu.

Annonce

Halvandet års forsinkelse

- Det har på ingen måde været gratis for vores tilbudsgivere at lave tilbud. Og på baggrund af råd fra vores rådgivere, vælger vi at honorere tilbudsgiverne. Det er det ordentlige at gøre. Samtidig har vi et stort og gennemarbejdet materiale med ideer og planer, som vi tager med videre, siger Torben Hansen.

Det forventes lige nu, at hvis Randers Byråd godkender et nyt projekt, så vil et fremtidigt nyt Dronningborgprojekt ende med at blive forsinket omtrent halvandet år i forhold til det oprindelige projekt, der var planlagt til at stå færdigt i 2024.

Annonce
Randers

Tag kandidattesten her

Randers For abonnenter

Daniel og Mads springer ud i et verdenseventyr - det har kostet blod, sved, tårer og masser af mad

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Status på skader og bud på opstillingen til kampen om Østjylland: Profiler vender tilbage mod rivalerne

Randers FC For abonnenter

Odey-aftale er øverst på sportsdirektørens to do-liste: Klubberne er enige – nu skal den 23-årige målmaskine og hans agent overbevises

Randers

Få overblikket og bliv klædt på til byrådsvalget: Hvem vil gøre Randers grønnest?

Randers

Randers Julehjælp søger samarbejdspartnere: Hjælp med at give trængte randrusianske familier en god jul

Randers

Pludselig smadrede bils forrude på motorvejen: Politiet efterforsker muligt stenkast fra bro

Randers For abonnenter

Fra kaptajn i skyerne til træ-transport i asfalthøjde: Da pilotjobbet røg, var Kresten ikke for fin til at slæbe kloakrør

Debat

Hørt ved Amtsavisens politiske pølsevogn: Væk med de uduelige! Intet kunne være mere retfærdigt

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sport

Mormor fik Oliver i gang - tre år senere vandt han DM: Nu sigter Randers-talentet efter de internationale mesterskaber

Sport For abonnenter

Kampbanen forvandler Kristrup-keeper til en brølende bjørn: - Jeg tror ikke, at der findes mange seriespillere i Randers, der ikke har været i verbal krig med Jeppe

Norddjurs For abonnenter

Lige lovlig liberal: Østjysk LA-formand snød statskassen for 500.000 kroner

Annonce