Annonce
Randers

Politikerne i Randers viser flaget - Dannebrog skal pryde byrådssalen: - Jeg væmmes ved det

Dannebrog skal fremover hænge i byrådssalen på Det gamle Rådhus i Randers. Det placeres i en holder i et hjørne af lokalet. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Et flertal af Randers-politikerne bakker op om et forslag fra DF om, at flaget skal hænge på Det gamle Rådhus. Symbolpolitik, mener modstanderne. Og hvad med regnbueflag, FN-flag og EU-flag? Er der også plads til dem?

Randers: Lige nu samles politikerne i Randers til byrådsmøde på stadion eller i Arena Randers, af hensyn til corona-situationen. Her er der nemlig god plads til at overholde alle afstandskrav. Men på et tidspunkt bliver det sandsynligvis igen normale stilstande, så byrådsmøderne kan afvikles i salen på Det Gamle Rådhus på Rådhustorvet.


Når vi er på vej ned ad den symbolpolitiske vej, så lad os tage skridtet fuldt ud.

Rosa Lykke Yde (SF)


Annonce

Når det sker, vil der være en ny udsmykning af byrådssalen. Nemlig Dannebrog i en stander i det sydvestlige hjørne af salen. Det vedtog et flertal i byrådet på mødet mandag aften.

Sidste år foreslog Dansk Folkepartis byrådsgruppe - i anledning af 800 året for Dannebrog - at Dannebrog kommer op at hænge permanent i byrådssalen.

"Vores flag er et symbol på fællesskab og demokrati. Vi mener, at i år vil være den perfekte anledning til at hænge vores flag op, og på den måde mindes 800 året for Dannebrog i fremtiden.", lød argumentet fra de tre politikere.

Siden er mulighederne for placering blevet undersøgt, og mandag var sagen atter på dagsordenen. Og der var stærke holdninger til, at flaget nu kommer til at pryde byrådssalen. Venstre stillede deres medlemmer frit i forhold til, hvordan de ville stemme i sagen.

V-politiker: En hån

- Jeg er træt af at høre på, at nogen har patent på, at Dannebrog er deres flag. Det her er symbolpolitik, ikke andet, sagde Steen Bundgaard (S) med adresse til DF.

- Vi er glade for, at sagen endelig rykker. Dannebrog er et symbol på det gode ved Danmark og et samlingspunkt. Jeg kan ikke forstå, at symbolpolitik altid skal nævnes i negative vendinger, sagde Nick Zimmermann (DF).

Historien om Dannebrog

Dannebrog blev etableret som dansk flag i middelalderen og hører dermed til blandt de ældste nationale flag.

Grundlæggelsesmyten knytter flaget til 1200-tallets korstog i Estland, hvor Dannebrog 'faldt fra himlen' under et slag uden for Tallinn i 1219 - eller var det i 1208?

Dannebrog var den danske konges og dermed rigets flag i århundreder.

Først i 1800-tallet begyndte flaget at blive knyttet til folket og nationen.

I 2017 blev Dannebrog hængt permanent op i folketingssalen på Christiansborg.

Nogle påpegede, at der kan komme flere flag i spil, når der nu sættes flag op i byrådssalen.

- Jeg glæder mig over sagen, for jeg elsker Dannebrog. Og det her giver mulighed for at komme med forslag om at sætte Prideflag op til Prideuge - nu er flagholderen der jo. Når vi er på vej ned ad den symbolpolitiske vej, så lad os tage skridtet fuldt ud, mente Rosa Lykke Yde (SF).

- Dannebrog faldt ned fra himlen og skal ses med himlen som baggrund. Det er en hån at lade Dannebrog hænge som en slatten klud på en pind nede i et hjørne af byrådssalen, og det er forsmædeligt og en ynk at gøre flaget til genstand for symbolpolitik, mente Venstres Jens Peter Hansen.

Annonce

Mange andre flag

-  Jeg væmmes ved det, men så kan vi have Dannebrog i det ene hjørne og Regnbueflaget i det andet hjørne. Det flag signalerer mangfoldighed, at enhver kan leve sit liv, som man vil, og det er liberal politik, understregede han.

- Der er EU-flag og FN-flag, og så kan vi få en hel allé. Det vil ikke nødvendigvis klæde vores byrådssal, mente borgmester Torben Hansen (S).

Dannebrog har allerede fast plads i folketingssalen på Christiansborg. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Scanpix

- Radikale har det fint med det flag, for det giver os alle gode minder. Hvad mon bliver det næste symbolpolitik, vi skal til at håndtere, funderede Mogens Nyholm (R).

- Jeg har aldrig kunnet forstå, hvad det vil sige at være dansk. Hvem skal måle og veje, hvor meget dansk jeg er i hjerte og hoved. Men med tyrkiske rødder og dansk statsborgerskab, så tænker jeg, at jeg føler mig dansk nok til, at Dannebrog også er mit flag. Så vil jeg sige tak til Dansk Folkeparti for forslaget, jeg glæder mig til, at flaget kommer til at pryde vores byrådssal, sagde Fatma Cetinkaya (S).

- EU- og FN-flag skal aldrig nogensinde hænge i byrådssalen. Meningen er, at det skal være et positivt symbol, og det kan man ikke sige om de flag, sagde Nick Zimmermann.

Annonce

Hvad med Dalsgaard?

Konservative Daniel Madié påpegede, at det også var en mulighed at vælge et af Sven Dalgaards værker. Den berømte Randers-kunstner har malet adskillige malerier, hvori Dannebrog indgår.

Der findes mange malerier af Sven Dalsgaard, der har Dannebrog som markant indslag. Hvorfor ikke hænge et af Randers-kunstnerens malerier op i byrådssalen, foreslog konservative Daniel Madié. Arkivfoto: Annelene Petersen

Borgmester Torben Hansen oplyste, at muligheden er blevet undersøgt. Men et Dalsgaard-maleri ville ikke passe ind i byrådssalens arkitektur og fremtræden.

Venstrefolkene Jens Peter Hansen, Anders Buhl-Christensen og Christina Kjærsgaard samt Enhedslistens Frida Valbjørn Christensen stemte imod, at Dannebrog hænges op i byrådssalen.

Annonce
Randers For abonnenter

Se 17 fotos: Kristina har solgt sin instagramvilla på to måneder - til andenhøjeste kvadratmeterpris i Randers siden 2012

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kunde fandt stort stykke metal i mad fra Mo'Rice: - Det var lidt træls

Randers FC For abonnenter

De står på affyringsrampen af en grund: Se avisens rangliste over Randers FC-spillerne i foråret

Randers

To tomler opad: Staten pumper millionbeløb i ny cykelsti i det centrale Randers

Randers

Skænderi om jakke endte med, at ordensmagten blev tilkaldt: 25-årig mand blev anholdt af politiet

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Randers

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Randers For abonnenter

36 spritnye lejligheder på vej 100 meter fra Gudenå - her er både fitnesscenter og restaurant i bygningen

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Randers

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Randers For abonnenter

Nogle glæder sig, andre er bekymrede eller frustrerede: Borgere samler underskrifter mod Ringboulevardens forlængelse

Østjylland

Her åbner Maxi Zoo: - Placeringen er perfekt, og vores kunder kan gå lige ud til bilen med hundefoder

Annonce