Annonce
Randers

Randers-besøg styrkede ministerens tro på en grønnere fremtid

Projektdirektør hos Makeen Energy, Anders Bjørn (th), viser Simon Kollerup de forskellige typer granuleret affaldsplast, som virksomheden omdanner til dieselolie og nafta. Foto: Annelene Petersen
Erhvervsminister Simon Kollerup besøgte mandag Randers for sammen med repræsentanter fra kommunen og det lokale erhvervsliv at snakke om, hvordan virksomheder, stat og kommune med fordel kan arbejde sammen om en grøn omstilling.

Randers: Det var en efter eget udsagn endnu mere optimistisk Simon Kollerup, som mandag eftermiddag efter en rundvisning på Makeen Energy og et møde med repræsentanter fra Randers Kommune og det lokale erhvervsliv sagde farvel og tak for denne gang.

Erhvervsministerens styrkede tro på fremtiden handlede først og fremmest om, at han nu for alvor tror på, at regeringen nok skulle nå sit meget ambitiøse mål om 70 procents reduktion af Danmarks CO2-udledning senest i 2030.

- Jeg fik jo i den grad endnu engang bekræftet, at vores mål har klangbund i befolkningen og blandt virksomhederne. Det er en fornøjelse at opleve det engagement, som virksomhederne lægger i at bidrage til den grønne omstilling. Og det er jo den vigtigste forudsætning for, at vi kan lykkes med projektet, sagde Simon Kollerup.

Som nævnt lagde virksomheden Makeen Energy lokaler til mødet mellem ministeren, kommunen og erhvervsfolkene. Arrangementet var kommet i stand på initiativ af Randers Kommune og havde overskriften "Samarbejde mellem erhverv, stat og kommune".

Administrerende direktør Anders Anderson (yderst til venstre) fortæller om Makeen Energys historie og visioner, men erhvervsminister Simon Kollerup lytter interesseret. Mellem direktøren og ministeren ses 1. viceborgmeter Christian Brøns (V), yderst til højre er det borgmeter Torben Hansen (S) og ved siden af ham folketingsmedlem Malte Larsen (S). Foto: Annelene Petersen

Plast til olie

At mødet var henlagt til Makeen Energy var ingen tilfældighed, idet virksomheden som tidligere beskrevet her i avisen er blandt pionererne, når det gælder løsninger på det globale og stigende problem med affaldsplast. Som virksomhedens administrerende direktør Anders Anderson udtrykte det, så er plastik et fantastisk materiale, som man kan lave mange ting af. Men ingen har tidligere rigtig tænkt over, hvad man skal gøre ved plastprodukterne, når de ikke kan bruges længere.

Hans virksomhed har imidlertid et godt bud på en del af løsningen. Den har nemlig udviklet et anlæg, der kan lave affaldsplast om til dieselolie og til nafta, som kan bruges til fremstilling af ny plast. Og Simon Kollerup var da også imponeret, da han fik vist og demonstreret anlægget, som endnu kun findes i lille skala. Men inden år 2020 er omme, vil Randers have sit første store anlæg, som kan omdanne store dele af kommunens plastaffald til olie.

Annonce

Udfordringer

Makeen Energy er imidlertid ikke den eneste lokale virksomhed, som tænker i grønnere baner og som aktivt arbejder for en grønnere fremtid. Blandt andre Dansk Affaldsminimering i Langå, som indsamler og sorterer plastaffald, der efterfølgende bearbejdes og i samarbejde med en anden lokal virksomhed, MV Plast, genanvendes til mange forskellige formål. Eksempelvis til produktion af randersstolen, som virksomhedens indehaver Kim Dalsgaard stolt kunne fremvise for ministeren og de øvrige erhvervsfolk.

Med andre ord går det ganske godt med at håndtere miljømæssige udfordringer i Randers Kommune og gøre dem til givtige forretninger. Men Dalsgaard pegede også på hindringer for den fortsatte vækst, hindringer, som ministeren kunne være med til at fjerne.

- Det er vigtigt, at vi får de rette råvarer, og her er kilden vigtig. Faktisk er det i dag stort set udelukkende plastaffald fra Randers, vi kan bruge. Problemet er, at der næsten ikke er to kommuner, som sorterer affald på samme måde. Med en strømlining af affaldshåndteringen kunne vi nå rigtig langt, mente Kim Dalsgaard, som fik medhold fra flere i lokalet, blandt andre Esben Hegelund Jørgensen, der driver virksomheden EHJ Energi, som blandt andet indsamler affald af alle typer til genanvendelse.

Begge havde ros til Randers, som har været på forkant med en fornuftig sortering af plastaffald. Andre af de tilstedeværende mente endvidere, at Simon Kollerup burde tage afgiftssystemerne op til revision.

- For eksempel sidestilles Makeen Energys omdannelse af affaldsplast til olie afgiftsmæssigt med forbrænding af affald. Det virker som en stopklods for udviklingen, lød det blandt andet.

Erhvervsminister Simon Kollerup studerer billede fra et u-landsprojekt, som Makeen Energy også er med i. Til venstre er det virksomhedens direktør Anders Anderson. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Momentum

Borgmester Torben Hansen glædede sig over, at landet lige nu befinder sig i et stærkt momentum i den grønne udvikling.

- Både borgere og virksomheder vil gerne bidrage til den grønne dagsorden, og det skal vi som kommune gøre alt for at støtte. Blandt andet ved at sikre en fornuftig sortering og håndtering af affald, men også for eksempel ved at vælge grønne produkter, når vi køber ind.

Også ministeren lovede at arbejde for de bedst mulige rammer for virksomhederne.

- Jeg har noteret flittigt ned på min notesblok, der er nemlig kommet mange interessante input fra jer, sagde Simon Kollerup, som dog ikke ville love noget.

- Men vi skal afgjort have kigget på, om vi kan ensarte kommunernes måde at sortere affald på, ligesom jeg da også gerne vil undersøge, om der er ting i afgiftssystemerne, som med fordel kan ændres, sagde han.

Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen
Annonce
Randers For abonnenter

Fra ruiner til nyt boligkvarter: Snart begynder udlejningen af de første boliger på Møllestensvej ved Gudenådalen

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Afgående borgmesterkandidat vil ikke uddybe sit overraskende farvel til politik: - Jeg er sgu lidt kedelig

Randers FC For abonnenter

Randers FC jubler over talentsalg: - En god handel og et kæmpe skulderklap

Randers

Den store rejselyst giver månedslange ventetider til nyt pas

Randers

Kommunens nye maskine fræsede cykelsti op

Randers For abonnenter

Dyrt facebookopslag: Sur smiley og bøde på 7500 kroner til lokal helsekost-webshop

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur For abonnenter

To stjerner til actionfilm på tynd is

Randers

Mulig afløser er klar: Tidligere godsdirektør melder sig som ny spidskandidat for Venstre

Danmark

Få overblikket: Her er uddannelserne med det højeste snit

Navne

Dødsfald: Farvel til en ærlig og driftig forretningsmand, der har tørret hænder på folk over hele verdenen

Navne For abonnenter

Sammenlægning har lettet arbejdet

Randers FC

Familien har dobbelttjekket destinationen: Randers FC sælger talent til tysk topklub

Annonce