Annonce
Erhverv

Randrusiansk legetøjsfabrikant har blodrøde tal og kniven for struben, men Martin har ikke givet op: - Nu vender det

Selv om det ikke er gået supergodt med salget indtil i dag, tror Martin Christiansen stadig på, at det konstruktionslegetøj, han har udviklet, har potentiale til at blive rigtig populært. Og han spår om overskud for første gang i år. Foto: Annelene Petersen
Den knap seks år gamle virksomhed Zpiiel, der har udviklet og producerer konstruktionslegetøj med masser af muligheder, er endnu ikke lykkedes med at tjene penge på sit produkt. - Men i år får vi overskud, spår grundlægger Martin Christiansen.

Randers:  - Endnu har vi ikke tjent penge på vores produkt, men det skal nok komme, siger Martin Christiansen, der forventer sorte tal på bundlinjen i regnskabet for indeværende år.

Stifteren og ejeren af den randrusianske legetøjsproducent Zpiiel har med andre ord ikke mistet troen på sit produkt, selv om det efter de fem-seks første år endnu ikke er lykkedes at sælge hans konstruktionslegetøj i tilstrækkelige mængder til at give overskud.

- Vi havde forventet at skulle tjene penge i 2020. Alt pegede i den retning, der var pæn udvikling i salget, og responsen fra kunderne var udelukkende positiv, siger Martin Christiansen.

Annonce

At året alligevel endte med endnu et underskud, og det heller ikke i 2021 er lykkedes at få overskud, tilskriver Martin Christensen corona-pandemien.

Forhandlerne lukkede

- Pludselig stoppede alt. En væsentlig del af vores salg var til besøgende i forskellige nordiske science-museer som eksempelvis Experimentariet og Danfoss Universe, og de var jo lukkede i lange perioder. Ligesom i øvrigt de butikker, som har vores produkt på hylderne var tvangslukkede, siger Martin Christensen.

Videre påpeger han, at i de perioder, hvor legetøjsbutikkerne og boghandlerne, som typisk vil have Zpiiel-produkterne i deres sortimenter, fik lov at genåbne, var deres lagre så fulde af mere kendte og dermed sikre produkter, at de var meget utilbøjelige til at købe ind af Zpiiel også.

Når han nu tør spå om et 2022-regnskab med overskud, skyldes det ikke mindst udviklingen i salget til institutioner, fortrinsvis børnehaver.


Vi har fået rigtig fine tilbagemeldinger fra pædagogerne, og siden vi sidste efterår indgik aftaler med to af de firmaer, der handler med institutionerne, er salget til netop institutionsområdet firedoblet.

Martin Christiansen, indehaver og grundlægger af Zpiiel

De stille perioder forårsaget af covid-19-pandemien er blevet brugt til i samarbejde med pædagoger i nogle udvalgte institutioner at udvikle en række nye produkter under det fælles navn Build and Learn, som jo direkte oversat til dansk betyder byg og lær.

- Den største udfordring ved at komme ind på detailmarkedet er at sikre sig et tilstrækkeligt stort kendskab til produktet. Anderledes er det med institutioner, som typisk handler med distributører, der udelukkende har institutioner som kunder.

- Her er man først og fremmest optaget af produkternes muligheder i det pædagogisk arbejde, og på det punkt har vi ikke svært ved at finde gode argumenter for at bruge vores konstruktionslegetøj, siger Martin Christiansen.

Annonce

Syv elementer

Zpiiels produkter består af i alt blot syv forskellige elementer, som fås i 10 forskellige farver. Elementerne er lette at sætte sammen og skille af igen, og faktisk er der ingen egentlig grænser for, hvad man kan lave af de må plastik-elementer.

Der er masser af muligheder for både leg og læring i produkterne fra Zpiiel. Foto: Annelene Petersen

Den før nævnte Build and Learn serie består egentlig af de samme elementer som alle øvrige serier og pakker, men adskiller sig ved at være sæt samlet af elementer, der er særligt  velegnede til at lave bogstaver, tal eller forskellige former og figurer som cirkler, trekanter, rektangler og lignende.

- Til Build and Learn serien har vi så lavet nogle træningsark, som pædagogerne kan bruge, når de sammen med børnene eksempelvis laver bogstaver og efterfølgende prøver at sætte dem sammen til små simple ord, siger Martin Christiansen og fortsætter:

- Men da elementerne er de samme, som også bruges i andre serier, kan de også bruges til fri leg, hvor kreativiteten og fantasien får frit spil.

Videre peger han på, at leg med Zpiiel-produkterne også er god træning i finmotorik samt i udvikling af evnen til at skelne de små enkeltelementer fra hinanden og afgøre, hvilke, der sammen kan blive til det dyr, den maskine, det hus eller den bil, man ønsker.

Annonce

Firedobling af salget

- Vi har fået rigtig fine tilbagemeldinger fra pædagogerne, og siden vi sidste efterår indgik aftaler med to af de firmaer, der handler med institutionerne, er salget til netop institutionsområdet firedoblet, fortæller Martin Christiansen.

Udover de to danske forhandlere har Zpiiel for nylig indgået aftale med en hollandsk, som udover at servicere institutioner i hjemlandet har kunder i en lang række andre europæiske lande.

- Dertil kommer, at vi i øjeblikket snakker med yderligere to mulige distributører, en i Schweiz og en i Island, som vi begge forventer at indgå aftaler med i løbet af året, siger Martin Christiansen.

Zpiiel

Hovedtal fra det senest offentliggjort regnskab i Zpiiel. Regnskabet er fra 2020, og tallene i parentes er fra 2019.

Bruttofortjeneste: 94.689 kroner (139.710)

Resultat før skat: - 596.216 kroner (- 342.054)

Egenkapital: - 968.635 kroner (- 373.726)

Af ledelsesberetningen fremgår, at der er "væsentlige usikkerheder ved going koncern". Der sættes med andre ord spørgsmålstegn ved, om virksomheden er levedygtig. Selskabet har mistet hele selskabskapitalen, men ledelsen mener, den kan retableres ved fremtidig indtjening.

Zpiiel-produkterne  kan i øvrigt også købes i virksomhedens egen netbutik, ligesom yderligere fem danske webshops har fået Zpiiels legetøj på hylderne.

Med henblik på også at øge salget i detailhandelen er Martin Christiansen og kompagni så småt gået i gang med arrangere events ude i butikkerne, hvor de demonstrerer, hvad Zpiiel-legetøjet kan.

- Det var vi faktisk startet på lige inden den første corona-nedlukning, men det har altså ligget stille siden, siger Martin Christensen.

Annonce

Millioninvestering

Han har med andre ord noget at have sin optimisme i, når det gælder forventningerne til indtjeningen i år. Samtidig behøver han heller ikke frygte, at salget stiger til et niveau, hvor produktionen ikke kan følge med. Zpiiel har nemlig for nylig investeret en million kroner i et nyt værktøj, som gør det muligt at mangedoble kapaciteten og således hurtigt øge produktionen af de små plast-elementer.

Zpiiel-produkterne bliver i øvrigt fremstillet hos Mariager-virksomheden Cava Plastics.

- Det har hele tiden været vigtigt for os at producere lokalt. Det er en klar fordel at være tæt på produktionen, da det helt sikkert øger fleksibiliteten, ligesom det alt andet lige er lettere at kommunikere med samarbejdspartnere, man hurtigt kan kigge ind hos og sidde ansigt til ansigt med, siger Martin Christiansen.

Annonce

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers FC For abonnenter

Fire år med Søren Pedersen som chef for køb og salg: Sådan har han klaret det, og dét kan vi forvente os til sommer

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Pernilles midtbybutik havde en fantastisk åbning: Nu bliver det den femte interiørbutik til at lukke siden nytår

Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Erhverv

Ingen revolution i Verdos top i denne omgang: Repræsentantskabet valgte at beholde næsten hele den gamle bestyrelse

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Kultur For abonnenter

Randers' middelaldereventyr i Kina klædt af til skindet: Jamen, han har jo slet ikke noget tøj på!

38-årige Nina Østergaard bliver topchef for Fyns største koncern

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Annonce