Annonce
Randers

Sæt dig i dit eget affald: Randers klar med helt specielt genbrugsprojekt

Randrusianere får nu sandsynligvis mulighed for at samle plastaffald, som genanvendes til produktion af designstolen Falk. Den kan købes til nedsat pris, hvis man bidrager til projektet med sit affald. Foto: Houe/Per Bille
Randers Kommune er på vej med endnu et projekt, der skaber værdi af skrald fra husholdninger. Snart bliver det nok muligt at købe en designstol lavet af gamle kødbakker og andet plastaffald, til nedsat pris, hvis man selv har leveret materialet.
Annonce

Randers: Randrusianere får sandsynligvis snart mulighed for at sætte sig til bords på en designerstol lavet af genbrugsplast fra deres egne husholdninger. Hvis miljø- og teknikudvalget giver grønt lys på mødet på mandag, sætter kommunens afdeling for affald og genbrug nemlig gang i et projekt i samarbejde med lokale virksomheder.

Målet er at få synliggjort, hvordan det skrald, vi sorterer, bliver lavet om til nye produkter.

Tidligere miljøminister Jakob Ellemann Jensen besøgte Dansk Affaldsminimering i Langå. Her ses han med direktør Kim Dalsgaard. Virksomheden skal behandle randrusianernes plastaffald, så det kan genbruges til møbler. Arkivfoto: Annelene Petersen

- Borgerne får mulighed for at købe en stol til nedsat pris, der er produceret af plastaffald, som de selv har afleveret, fortæller Allan Asp Poulsen, der er sektionsleder for affald og genbrug.

Ideen er, at randrusianerne får en stor sæk, hvor de samler rent plastaffald af god kvalitet, for eksempel kødbakker og anden emballage.

Annonce

Affald bearbejdes i Langå

- Vi samler skraldet ind, når vi i forvejen kommer forbi med storskraldsbilen, siger Allan Asp Poulsen.

Han understreger, at det ikke koster kommunen noget at gennemføre projektet.

Det indsamlede plastaffald bliver bearbejdet hos Dansk Affaldsminimering ApS i Langå. Derefter bliver det sendt til MV Plast på Mirabellevej i Randers, der støber stole af materialet. Og det er ikke en hvilken som helst stol. Der er tale om designstolen Falk, som er tegnet af Thomas Pedersen for designhuset Houe.

Annonce

Stolen er i produktion

Stolen i genanvendt plast kan allerede købes, for eksempel hos Rosborg Møbler, men i forbindelse med projektet får de randrusianere, der deltager, mulighed for at købe stolen til nedsat pris.

- Vi vil gerne skubbe til miljø-dagordenen. Det vil være rigtig godt, hvis et lokalsamfund med denne case kan sætter nogle tanker i gang, også andre steder, siger indehaver Lars Houe.

Designhuset ligger i Ry, men valget af Randers som stedet, hvor ideen skal prøves af, skyldes, at der her ligger virksomheder, som kan og vil være med til at skabe en genbrugscyklus. På den måde holdes hele processen inden for kommunegrænsen.


Vi samler skraldet ind, når vi i forvejen kommer forbi med storskraldsbilen.

Allan Asp Poulsen


Allan Asp Poulsen ser frem til, at der sandsynligvis kan laves et partnerskab omkring genanvendelsen af plast fra de randrusianske husholdninger.

Falk-stolen fås i forskellige udgaver. Den formstøbte stol er den samme, men der laves forskellige ben og hynder til stolen. Foto: Houe/Andreas Houmann

- Det er en god måde at synliggøre, hvordan affaldssortering kan gøre nytte, understreger han.

Det bliver ikke ens eget private affald, der bliver lavet til den stol, man køber. Men man skal levere affald i den mængde der skal til, for at en stol kan produceres.

Annonce

Viden skal udbredes

Projektet kan være med til at udbrede viden om, hvad indsamlet affald rent faktisk anvendes til.

Hvis politikerne giver grønt lys til kommunens deltagelse i projektet, vil Falk-stole blive udstillet i løbet af november, blandt andet på bibliotekerne i Randers og Langå, så borgerne kan se, hvad projektet går ud på. Og så vil selve indsamlingen og produktionen gå i gang i løbet af foråret.

Lars Houe synes, det er spændende at være med til at gøre genbrug helt konkret. I stedet for at tale om verdensmål og store visioner, kan man som borger være med til at skabe et helt nyt produkt. Projektet i Randers vil blive fulgt tæt af Houe, så erfaringerne herfra forhåbentligt kan bruges andre steder.

- Vi håber på, at 400 husstande vil være med, siger Lars Houe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Randers For abonnenter

Nye veje, kryds og bro for millioner i Randers i ny stor plan - se de projekter der har betydning for din trafikale hverdag

Randers

Kvindelig togpassager amok: Råbte af betjente, tabte sin peberspray og ødelagde dør til politistation

Annonce