Annonce
Randers

Sara skriver vinderroman om flygtninge

Sara Linderoth Bouchet har formået at skrive en roman sideløbende med rollen som småbørnsmor og forholdsvis ny leder af Johannes V Jensen Museet i Farsø. Foto: Lars Rasborg

Sara Linderoth Bouchet, Stevnstrup, har vundet romankonkurrence for sin debutroman "Hjem". Hun vandt blandt 27 indkomne manuskripter og erkender, at der til tider har været pres på, når børn, familie og arbejde skulle have hendes opmærksomhed.

Annonce

Randers: Hun var udmærket klar over, at hun bevægede sig ind i et minefelt, hvor meninger brydes på ofte uskøn vis, da hun satte sig for at deltage i en romankonkurrence med flygtninge som bundet hovedtema.

Men 36-årige Sara Linderoth Bouchet har balanceret så overbevisende og har givet sine personer så meget liv og styrke i sin debutroman "Hjem", at hun også har vundet konkurrencen, udskrevet af Dansk Forfatterforening, Dansk Flygtningehjælp og forlaget Tiderne Skifter.

I tirsdags var hun centrum for hyldest i Dansk Forfatterforenings hus i København med en økonomisk tilføjelse på 100.000 kr. Og i dag kan hun se det færdige resultat af sine anstrengelser. Bogen er på gaden. En forfatter er født.

For det er nemlig første gang, hun er nået helt til vejs ende og står med en færdig roman. Flere udkast og skriverier ligger i skuffen og kan måske blive til noget en gang, siger hun.

Men her og nu gælder det romanen "Hjem", hvor hun lister sig ind under huden på en fiktiv flygtningefamilie, der tager den farefulde tur over Middelhavet og ender i Danmark.

Hun understreger, at hendes roman er litteratur. Ikke debatindlæg.

- Min mission er ikke at sige, hvad der er rigtigt og forkert i spørgsmålet om flygtninge. Mit fokus er på de mennesker, der gemmer sig bag flygtningen, siger hun og tilføjer, at roman hverken er kritik af muslimer, kristne eller bestemte etniciteter eller for den sags skyld en dansk, måske fejlslagen, integrationspolitik.

"Hjem" er litteratur.

fakta

Født i Randers 1980.Skolegang: Kristrup Skole og Sct. Michaels Skole.

Student fra Paderup Gymnasium.

Cand. mag. i litteratur fra Aarhus Universitet.

Master i kulturstudier fra St. Andrews University, Skotland.

Tillægsuddannelse i faglig formidling fra Journalisthøjskolen i Aarhus.

Museumsleder på Johannes V Jensen Musset, Farsø.

Bor med mand og to børn i Stevnstrup.

Har vundet romankonkurrence, udskrevet af Dansk Forfatterforening, Dansk Flygtningehjælp og Tiderne Skifter for romanen "Hjem".

Annonce

Flotte ord med på vejen

Sara har skrevet siden 9-års alderen, da hun fik sin første dagbog og fandt ud af, at iagttagelser kan skrives ned og, når det går bedst, kan løftes ind i et litterært univers. Hun fandt ud af, at evnen til at leve sig ind i andres liv og evnen til at udtrykke sig skriftligt er en fantastisk kombination.

Desuden er hun typen, der altid har læst meget, hvorfor litteraturstudiet på Aarhus Universitet også var en naturlig vej at gå efter studentereksamen på Paderup Gymnasium. Den blev så yderligere udbygget med en master i kulturstudier fra St. Andrews University i Skotland og suppleret med en tillægsuddannelse i faglig formidling fra Journalisthøjskolen i Aarhus.

Ydermere blev hun sidste år leder af Johannes V. Jensen Museet i Farsø, hvor litteraturen af naturlige årsager også sidder i førersædet. Så fra såvel studier som sit praktiske virke er hun særdeles veludrustet til også at bevæge sig ind i det skabende univers. Hendes manuskript blev nummer et ud af 27 indsendte.

Og der var flotte ord med på vejen fra en af hendes yndlingsforfattere, Ida Jessen, der har siddet i dommerkomiteen. Jessen siger bl.a.:

"Sara Linderoth Bouchet kan simpelthen skrive - på en måde, der egentlig er sjælden for en debutant - med et overskud, en menneskelig indsigt og et sprog, der i lange passager er så nærværende skønt, at det, selv mens det fortæller om grusomheder, kan føles som et kærtegn, og det, selv mens vi er ved at drukne i håbløshed, i sig selv er et håb".

Annonce

At være menneske

Under skriveprocessen har Sara været meget bevidst om, at hendes roman ikke skulle være et partsindlæg. Hun ville netop benytte sig af den frihed, som litteraturen giver. For det er den, der kan give os et opholdssted i en strøm af nyheder, hvor sandheder og løgne fletter sig ind i hinanden. At læse en roman skaber ro til fordybelse. Og det er der brug for i en flimmer af nyheder.

- Litteratur giver nemlig friheden til fantasi og følelser, som den hurtigt hvirvlende mediestrøm ikke giver, siger Sara Bouchet, der med den frihed i baghånden går ind og udforsker det at være menneske.

Her drejer det sig så om flygtninge, der må knokle endnu hårdere for at skabe et liv.

- Men når vi skræller al fernis af, er vi alle ens. Vi har drømme og forhåbninger om at skabe det bedste liv for vores børn, siger hun og lægger vægt på de almen menneskelige følelser, der er drivkraften i hendes roman. Grundfølelserne som håb, kærlighed, svigt, sorg. Den kompleksitet af erfaringer, et menneskeliv er sammensat af. Uanset om man er flygtning eller ej.

Annonce

Grundig research

Romankonkurrencen blev udskrevet i september 2015. Et par måneder efter gik Sara Bouchet i gang med en grundig research som grundlag for sit litterære arbejde. Hun har helt bevidst ikke besøgt flygtningecentre eller interviewet flygtninge.

Til gengæld har hun sat sig grundigt ind i problematikkerne, der har født flygtningestrømmen fra Syrien, hvor hendes fiktive personer kommer fra. Nemlig Damaskus. En kristen familie, der drives mod vest og nord i kampen for at finde en mening med livet og skabe en tilværelse for deres børn.

Det er sønnen Aron, der ser tilbage på flugten, på rejsen og på det nye sted, som til tider også kan forekomme håbløs, hvor alle kender hinandens ulykke, men ingen taler højt om volden, misbruget eller den voksende kriminalitet.

Det er Aron, der i sit sind diskuterer, hvad hjem er og hvad han længes efter. Er det det fysiske hjem, som ikke eksisterer mere. Eller er det det psykiske hjem, der måske mere er en følelse. En god følelse i erindringen, som når man bliver aet kærligt på kinden.

Annonce

Medmenneskelighed

Den debuterende forfatter erkender, at hun med flygtninge-temaet har været meget bevidst om ikke at falde i med favnen fuld af klicheer.

- Jeg skal ikke anvise nogen retning. Mit håb er, at min roman kan være med til at skabe forståelse for menneskelige omkostninger, siger hun.

Set i det perspektiv er det forståeligt, at hun har givet moderen i romanen en stærk bibeltro, som hun bl.a. praktiserer under den farefulde færd over Middelhavet, hvor hun gentagne gange forvisser sig om Biblens ord om næstekærlighed og medmenneskelighed.

Derhjemme i Stevnstrup, i huset nede ad den lille skovsti i Fladbro, kan Sara Bouchet igen skænke sin familie mere opmærksomhed, end det i visse perioder har været tilfældet, da romanen skulle skrives. Det er Frida på 6 og Theodor på tre og et halvt og manden Frederik, der er naturgeograf og arbejder i Aarhus.

Familien flyttede til huset i skoven for små fire år siden. Efter at have levet en het del år væk fra Randers, blev elastikken, der fører dig tilbage til dit udgangspunkt, aktiveret.

- Vi flyttede så ikke til Kristrup, hvor jeg er vokset op, men til Stevnstrup, hvor vi er rigtig glade for at bo, med smuk natur lige uden for døren, siger Sara Linderoth Bouchet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Testbilerne er klar når de store elever er tilbage i skole - Randers Kommune har mange corona-opgaver lige nu

Annonce