Annonce
Randers

Se billederne: Forvandling fra tog til restaurant er i fuldt sving

Indvendige døre pilles ud. Her er det i toget, Palle Frederiksen og uden for Jørgen Thulstrup Kristensen. Foto: Anne Myrup Pedersen
To MR-togsæt er nu snart ribbet og klar til at få lavet interiør, og 10-12 frivillige er blevet den faste kerne, der arbejder stabilt på at ændre togenes udseende fra MR grafittitog til fornem Orient Expressen.
Annonce

Randers: Der arbejdes ihærdigt på at forvandle de to MR-togsæt i Sporbyen Scandia restaurant og festlokaler. En lille hård, men særdeles stabil kerne på 10-12 frivillige tidligere togfabrikmedarbejdere, sætter en ære i at arbejde på sagen.

Avisen har besøgt dem to gange, og hver gang har de holdt pause, når vi er kommet på besøg, men det må være de rene tilfældigheder, mener flokken, der i dag består af Poul Erik Glans Pedersen, Karsten Nielsen, Jørgen Thulstrup Kristensen, Palle Frederiksen, mens Peter Rasmussen og Jørgen Nielsen svæver over vandene som sjakbajser og igangsættere.

Gruppen sidder og drikker kaffe og spiser kage, og humøret er højt og drillerierne flyver gennem luften, som sædvanligt.

Snakken går på, at de er ved at pille indvendige døre ud og skrabe graffiti af vinduerne, og at nogle unge mennesker må have investeret en mindre formue i spraymaling, sådan som togsættene er "dekoreret".

- De skulle ha' en røvfuld, kommer det fra Karsten Nielsen, der mildest talt ikke er fuld af beundring for hærværket.

Der er slebet rust af, og så får togsættene snart en gang folie på, så de kommer til at fremstå helt royalt, klædt i beige og kongeblåt med guldskrift, som den oprindelige Orient Expressen.

Firmaer bag tog-restaurant

Flere firmaer støtter ideen om at få en tog-restaurant med tilhørende bar og festlokale op at køre i Sporbyen Scandia.

Kun i to tilfælde har Peter Rasmussen og Jørgen Nielsen, der står bag tog-restauranten, måtte bede om hjælp, resten af firmaerne har selv henvendt sig og tilbudt deres assistance.

Det er: Revisorfirmaet Kvist og Jensen, Gardin Lis, Randers Maskinfabrik (værktøj), J. P. Group (stof til stole samt påsyning), Recover Nordic (hjælp til fjernelse af graffiti), Wilton Tæpper, Søstrøm (beslag med mere), Folie.dk og Jysk Alarm og Sikring.

Annonce

Bar og gulvtæppe på vej

Alt indmad er ude, og om kort bliver der lagt gulv, kongeblåt tæppe med logo, samt sildebensparket-linolium i togvognene.

En bar er ved at blive bygget op, og det hele er så småt ved at tage form til åbningen af restauranten i andet kvartal af 2020.

Snakken i skurvognen omkring kaffen går lidt på, at mændene er ret skuffede over at Randers Kommune pludselig har pillet togskinner op på Toldbodgade.

- Vi havde ellers ansøgt om at få en skinnebus til at køre mellem havnen og Sporbyen. Så det er da lidt ærgerligt, at de fjerner sporene, så den idé ryger, siger Peter Rasmussen.

- Det er tarveligt, at de har stjålet sporene, lyder det kontant fra Karsten Nielsen.

De andre er enige, det fratager Sporbyen en del muligheder i fremtiden, når togskinnerne tages væk.

Annonce

Café som kupé

I dag er der besøg af modeljernbanefolk fra Hadsten, Klaus Mikkelsen og Ole Tousgaard.

- Vi har i årevis ledt efter egnede stole til vores café, hvor vi nu har kedelige runde borde med kedelige stole til. Nu har vi fået lov til at tage to gange ti togsæder, som skal monteres langs en væg, og så indretter vi vores café som en kupé, siger Klaus Mikkelsen.

Stolene er gratis, til gengæld for nogle fribilletter og ture med modeltogene.

- Og så har jeg gået med en idé om, at der skal bygges en lille togbane i barvognen, så et tog kan køre rundt med drinks ved de første borde. Det håber jeg, at vi kan få hjælp af jer til at lave, lyder det fra Jørgen Nielsen.

- Ja, det skal vi nok finde ud af, svarer modelbanefolket.

Poul Erik Glans Pedersen i fuldt sving med at skrabe graffiti af vinduerne. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

To tog-entusiaster

Der er også to tog-entusiaster fra Saltum, Mark Nilsson og Oliver Lund Christiansen, at finde i den store torvehal. De er henholdsvis 34 og 13 år, men har været bidt af tog i 29 år og halvandet år.

- Leder man længe nok, skal man nok finde nogle, der er lige så interesseret i tog, som én selv, forklarer Mark Nilsson, mens han prøver snart sagt alle knapperne af i togets instrumentbræt. En hel del virker nemlig endnu, mens andet ikke gør.

De frivillige har været lidt bange for, at han skulle få held til at få startet toget, men så vidt er det ikke gået.

Han har været her før og kommer også igen, for han har hjulpet med at frakoble en hel del, for det er meningen at førerrummet i toget skal kunne beses af restaurantens gæster, forklarer Mark Nilsson.

Peter Rasmussen og Jørgen Nielsen er også i kontakt med Dansk Jernbanemuseum i Odense, der ejer ret meget togmateriel i Randers, som Sporbyen godt kunne tænke sig at få udstillet.

- Og vi har også hørt, at der står et rigtigt Orient Expres-tog til ni millioner kroner ude i remisen i Randers, lyder det fra togfolket. Den kunne de godt tænke sig at få ud i Sporbyen at stå.

- Ja, kunne vi få tre-fire tog udstillet her, så begynder det at ligne noget, siger Peter Rasmussen, der fortæller, at der er meget stor interesse fra erhvervslivet, som gerne hjælper med til at få tog-restauranten op at køre ved at give materialer og i nogle tilfælde stille arbejdskraft til rådighed også.

- Vi har syv virksomheder inde som sponsorer, og faktisk har vi kun selv spurgt de to om hjælp, mens de andre selv har henvendt sig af egen kraft. Men vi arbejder heller ikke kun for os, eller Sporbyen Scandia. Vi arbejder for hele byen med det her projekt, lyder det fra initiativtagerne til restauranten, Peter Rasmussen og Jørgen Nielsen.

To store tog-entusiaster fra Saltum boltrer sig med at besøge Sporbyen Scandia og hygge sig i MR-togsættene. Det er Mark Nilsson (tv) og Oliver Lund Christiansen. Foto: Anne Myrup Pedersen
Klaus Mikkelsen og Ole Tousgaard fra modeljernbaneklubben i Hadsten på jagt efter brugbare togsæder til deres klubhus. Foto: Anne Myrup Pedersen
Tog-indmad. Foto: Anne Myrup Pedersen
Mark Nilsson ved alt om MR-tog. Det er hans primære interesse-område. Foto: Anne Myrup Pedersen
Togene er ved at være tømt for interiør. Så nu kan arbejdet med at bygge op snart begynde. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Her er dokumentationen: TV2 inviterede til skjulte optagelser, men kommunen takkede nej

Annonce